Pofonegyszerű és tényleg működik: így mentheted meg haldokló növényeidet

agrarszektor.hu
A napsütés a legtöbb növény számára elengedhetetlen, ám a nyár közeledtével nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne hagyjuk őket túl hosszú ideig a tűző napon, hiszen a hatására a levelek megperzselődhetnek vagy megéghetnek, sárgára és barnára válhatnak. Fontos, hogy megelőzzük a bajt, jó hír pedig az, ha nem sikerült megóvni a növényeinket a megégéstől, nem kell megijedni, hiszen több praktika is van ahhoz, hogy megmentsük még őket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Csak azért, mert egy növény levelei leszáradtak, nem jelenti azt, hogy nincs benne élet - ezt pedig könnyen tudjuk ellenőrizni, hiszen mindössze a szárat kell megvizsgálnunk - írja a balconygardenweb.com. A legtöbb esetben sajnos a megégett növények a kukában landolnak, pedig egyszerűbb egy kis életet lehelni beléjük, mint azt elsőnek gondolnánk - ehhez gyűjtöttünk most össze néhány könnyű, ám hatásos módszert. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan ismerhetjük fel a megégett növényeket?

Ha azt vesszük észre, hogy a levelek barnává vagy sárgává válnak, akkor jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez a napégés egyetlen jele. Ha a növény hosszabb ideig erős napfénynek van kitéve, akkor károsodhatnak a szövetei, amelytől barnává válnak. Ez előfordulhat azoknál a növényeknél is, melyek nem igényelnek sok fényt, ám hirtelen nagyobb napsütésnek vannak kitéve, mint amennyire valójában szükségük van. Ez a fajta kár természetesen az egyébként napfénytűrő és kedvelő fajtáknál is bekövetkezhet, akkor, ha például délután, a legnagyobb forróságban vannak kitéve kánikula idején

Meg tudjuk még menteni őket?

Ebben az esetben a kárt sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Miután a levelek sérültek, csak vágjuk le őket, és gondozzuk tovább, jobban ügyelve az erős napfényre. A lehető legjobb, amit tehetünk, az az, hogy szépen, fokozatosan hozzászoktatjuk növényeinket a fényhez - 10-14 napig legalább figyelünk erre oda. 

Hogyan mentsük meg a már megégett növényeket?

Először vágjuk le a sérült leveleket, hiszen ezek már nem tudnak meggyógyulni és nem lesznek zöldek sem. A további károk elkerülése érdekében pedig azonnal tegyük a növényt egy árnyékosabb helyre, ahol ne érje már napfény. Fokozatosan tegyük vissza őket naposabb helyre, arra azonban figyeljünk, hogy ilyenkor se a legerősebb sugárzásba helyezzük ki. Ha azonban túl sok levelet veszített a növényünk az égés miatt, akkor nem kell annyit öntözni, mint korábban - tehát csak akkor adjunk egy kis vizet a talajhoz, ha már száraz! Az ápolás is kiemelten fontos, azt pedig mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a megszokott módon gondozzuk őket, de például a műtrágya mennyiségét felezzük meg, majd amikor újra megjelennek a levelek, fokozatosan növelhetjük az adagot. 

Néhány extra tipp

Kerti növények esetében célszerű délután vizet permetezni a lombokra, hogy a levelek hűvösek maradjanak, különösen akkor, ha közvetlenül erős napsugárzásnak vannak kitéve. Ha a növényeink árnyékosabb területen növekednek, akkor soha ne tegyük át őket egy világosabb, napsütötte helyre, mert nagyon könnyen megéghetnek! Lassan, 5 napos periódusokkal azonban hozzászoktathatjuk őket a több fényhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34