2023. október 5. csütörtök Aurél
Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: íme, a palántakiültetés aranyszabályai

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: íme, a palántakiültetés aranyszabályai

agrarszektor.hu
A palánták végleges helyre való kiültetése egyszerűnek tűnhet, ám több dologra is érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy szépen, megfelelően növekedhessenek tovább a növényeink. Minden kertészkedőnek meg kell tanulnia, hogy hogyan állapítsa meg, mikor jött el a kiültetés napja. Néhány év alatt kitapasztalható, hogy milyen kondíciók mellett maradnak meg leginkább a növényeink. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel el tudjuk majd dönteni, hogy a cserepekben kuksoló növényeket mikor lehet "elköltöztetni" a kertbe.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A szabadba kiültetett palánták továbbra is szépen tudnak fejldőni, azonban van néhány olyan szabály, amelyet be kell tartanunk, ha a cserepekből ki szeretnénk ültetni a növényeinket a végleges helyükre. Ugyanis, ha helytelenül végezzük el a kiültetést, akkor bizony hiába neveltünk csodaszép és erős palántákat, a szabadföldben nem fogják sokáig bírni, és a legrosszabb esetben nem lesz belőlük semmi.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Szoktassuk hozzá a növényeinket a kintléthez

A palánták "stresszesek" lesznek, ha a teljes komfortból hirtelen kikerülnek a szabadba, ezzel jelentősen lelassul a fejlődésük, és nehezen állnak talpra. Kiültetés előtt lehetőleg egy hétig szoktassuk őket a szabadsághoz, nappalra vigyük ki őket, este pedig vissza az otthonunkba. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Amire érdemes nagyon odafigyelni 

  • a palántákat ne érje erős nap:az árnyékos, félárnyékos hely az ideális,
  • ne érje erős szél: nyugodtan betehetjük egy-egy dobozba is a palántákat, így még ki-be hordozni is könnyű,
  • legyen fokozatos: először csak 1-2 órára, majd minden nap növeljük az időmennyiséget. Ha azonban hétköznap dolgozunk, és nem kivitelezhető, akkor kezdjük el nyugodtan a kiszoktatást egy péntek délután, körülbelül 1-2 órával, hétvégén pedig növeljük az időmennyiséget 6-7 óráig, így hétfőn már egész nappal kint tudjuk hagyni.

A megfelelő mélység kiválasztása 

Talán a legfontosabb dolog, amire mindenképpen oda kell figyelni az az, hogy amikor kivesszük a palántát a cserépből, ne ütögessük le róla a földet, még akkor sem, ha a gyökerek nagyon körbenőtték a földkockát. A másik lényeges dolog az, hogy milyen mélyre ültetjük a növényeket, erre ugyanis a paradicsom és a tökfélék kivételével szinte minden esetben oda kell figyelnünk. A legrosszabb, amit tehetünk, ha nem ültetjük el teljesen a palátáinkat, és még kilóg a földlabda a földből. Fontos, hogy a gyökerek - amelyeket a cserépben eresztett a növény - teljesen benne legyenek a földben, mert nedvességre van szükségük, amit csak egy bizonyos mélységből tudnak megszerezni. Azonban az se jó, ha a földet felpúposítjuk a szár körül, mert így a víz lefolyik majd a palántáról, és a növény jut elég nedvességhez.

A megfelelő föld fontossága 

Ne ültessük egy szintre a földkockát és a kinti földet, kicsit rakjuk mélyebbre a palántákat, de mindössze annyira, hogy egy kis medence keletkezzen a szár körül. Azért van erre szükség, mert így megmaradhat a víz, és nem kell minden egyes nap locsolnunk a növényeket. Kicsit nyomkodjuk le a földet, tépkedjük le az alsó leveket, hogy szellőzni tudjon a növény, és már készen is vagyunk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?