Éjszakai kertészkedés: ezeket a munkákat nagyon sokan inkább este végzik el

Éjszakai kertészkedés: ezeket a munkákat nagyon sokan inkább este végzik el

agrarszektor.hu
Csodálatos dolog, ha saját, gondozott kerttel büszkélkedhetünk, ám a jó eredmény eléréséhez sok mindenre oda kell figyelni. A megfelelő gondozástól kezdve az ültetésen át, egészen a kártevők visszaszorításáig, mindenre gondolnunk kell. De mi van akkor, ha túlságosan elfoglaltak vagyunk napközben és nem jut időnk a kertünkkel törődni? Nem kell kétségbe esni, hiszen összegyűjtöttünk több olyan teendőt, amit nyugodtan elvégezhetünk este is munka után - így már nem kell azon aggódnunk, hogy mi lesz a sorsa a növényeinknek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az este nagyszerű alkalom a kikapcsolódásra, a kertben való aktív pihenés pedig több szempontból is jó. Produktívak lehetünk szórakozás közben és érdekes feladatokat végezhetünk el, melynek eredményeként gyönyörű helyet teremthetünk - amit aztán ültetésre, termesztésre is használhatunk. Sőt, kevesebb jobb dolog van annál, mint amikor a virágok között egy csésze finom kávét elfogyaszthatunk - írja a balconygardenweb.com. Az alábbi teendőket pedig este is nyugodtan elvégezhetjük:

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Metszés

A megfelelő metszés elősegíti a növények szépségének, alakjának és egészségének megőrzését, éppen ezért egy igen fontos művelet. Ami pedig ennél is jobb, hogy nem muszáj napközben, a legnagyobb napsütésben elvégezni, hiszen az esti nyugalom is tökéletes alkalom hozzá.

2. Locsolás

Meleg időjárás esetén a növényeknek fokozott gondozásra és öntözésre van szükségük, azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor locsolunk. Tűző napsütésben például egyáltalán nem ajánlott, a legjobb, ha kora reggel vagy este ejtjük meg. Lehetőleg ne a leveleket öntözzük, hiszen, ha egy éjszakán át nedvesek a levelek, akkor a növény fogékonyabb lesz a betegségekre.

3. Trágyázás

Bár kora reggel a legjobb táplálni a növényeket, de szerencsére ez is egy olyan művelet, amit este is elvégezhetünk. 

4. Újratelepítés és ültetés

Ezekhez a munkálatokhoz aligha lehetne jobbat elképzelni a felhős, kissé hűvösebb időjárásnál. Éppen ezért, este, mikor már nincsen nagy hőség és nem süt annyira a nap, bátran nekikezdhetünk az ásásnak és az ültetésnek!

5. Permetezés

A növényvédő szerek használata is ideálisabb esti időszakban, már csak azért is, mert a beporzók, rovarok és a madarak sem annyira aktívak.

6. Töltsük fel a madáretetőt

A madarak korán reggel kezdik el keresni a táplálékukat. Ha este töltjük fel az etetőket, akkor reggel már ehetnek is a madarak, sőt, így akár folyamatosan élvezhetjük a szebbnél szebb madarak társaságát, hiszen napközben is visszatérhetnek az udvarba. 

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Figyeljük a változásokat

Kora reggel is szemügyre vehetjük a kertünket, de akkor még túl sok gondolat keringhet a fejünkben, ezért érdemes este szemlét tartani. Így könnyebben észre fogjuk venni az esetleges változásokat, meg tudjuk nézni a hajtásokat, a termést, a talaj állapotát, a kértevőket és lényegében bármit. Ezáltal sokkal könnyebben ki tudjuk küszöbölni a felmerülő problémákat, valamint a kertünk egészséges, bőséges és gyönyörű lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?