10 pénztárcabarát megoldás a kertbe: ezekkel a trükkökkel sokat spórolhatsz

10 pénztárcabarát megoldás a kertbe: ezekkel a trükkökkel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
A kertészkedés egy roppant különleges és csodálatos elfoglaltság, ám aki életében egyszer is járt már kertben, az tudja, hogy bizony amilyen szép, olyan koszos és időigényes is tud lenni. Akadnak azonban olyan trükkök, melyek segítségével megkönnyíthetőek az egyes folyamatok, és mivel épp itt van az ideje az ültetésnek, összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel új fejezetet nyithatunk a kerti munkálatokban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hasznos és nem mindennapi tippekre az élet bármely területén szükség lehet, ám a kertek eddig indokolatlan módon háttérbe szorultak e téren. Egészen idáig! Ha kevesebb piszkot és nehézségeket szeretnénk, akkor eljött az idő, hogy nagyokat újítsunk - írja a One Good Thing. Az alábbi trükkökkel pedig szinte biztos, hogy megreformálhatjuk a szokásainkat!

1. Borsmenta olajjal a kártevők ellen

A borsmenta olaj nemcsak a hangyákat és a pókokat taszítja, hanem a levéltetveket, bogarakat, hernyókat, sőt, még az egereket is segít távol tartani. Tegyünk 15 csepp olajat egy szórófejes flakonhoz, majd töltsük teli vízzel és sprickoljuk körbe vele a kertet vagy a tartók oldalát. Minden használat előtt rázzuk fel az üveget és alkalmazzuk gyakran, a növények hálásak lesznek érte!

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Helytakarékosság konténerkertészkedéssel

Ki mondta, hogy hatalmas tér kell ahhoz, szépen növekedjenek a növényeink? Ha csak néhány négyzetméter áll rendelkezésünkre, akkor sincsen semmi gond, a konténeres megoldás is nagyszerűen fog működni - például burgonyát meglepően jól lehet bennük termeszteni.

3. Öntözőkanna helyett tejes flakon

Nincs otthon öntözőkanna? Nem kell kétségbe esni, körülbelül 30 másodperc alatt orvosolható a probléma! Nem kell más, csak egy üres tejeskanna, mossuk át alaposan vízzel, csavarjuk rá a kupakot, majd szurkáljuk meg, hogy apró lyukak legyenek a kupak tetején. Már kezdődhet is a locsolás!

4. A tojáshéj kincset ér!

Ahelyett, hogy kidobnánk a tojáshéjat, használjuk fel őket a kertben! Nagyszerű alapanyag a komposztba, kalciumban és más ásványanyagokban is gazdag, amikre a növényeknek nagy szüksége van.De nem muszáj komposztba rakni, az ültetés előtt zúzzuk össze a héjakat és szórjuk a kiásott "gödörbe", vagy a kifejlődött növények köré néhány hetente.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Multifunkcionális szerszámtartó

Készítsünk egy olyan tartót, amit több célra is fel tudunk használni. Az fontos, hogy a kerti szerszámok tiszták és élesek legyenek! De miért is végeznénk el mi a nehéz munkát, amikor egy öntisztító, önélező szerszámtartót tudunk készíteni? Nem kell hozzá más, csak tárolóedény, egy kis olaj és homok és már kész is. Csak bele kell állítani a szerszámokat, a keverék végzi majd a dolgát - helyettünk.

6. Használjunk kétszer vizet!

Nem számít, hogy milyen növényeket termesztünk, egy biztos: vízre mindnek szüksége van, és egyáltalán nem válogatósak abban, hogy honnan is származik. Mentsük hát meg azt a vizet, amiben a zöldségeket, tésztákat, tojásokat stb. főztük, és használjuk növényeink öntözéséhez. Így pedig a környezetnek is jót teszünk, hiszen kevesebb víz kerül felhasználásra. Arra azonban figyeljünk, hogy felhasználás előtt mindenképpen hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni!

7. Használjunk papírcsöveket a magok csíráztatásához

A hulladék csökkentése egy nagyon fontos dolog, így minden egyes ötlet, amivel kicsit is óvhatjuk a környezetet, jól jöhet a kertészkedéshez is. Éppen ezért, számos háztartási cikket is újrahasználhatunk, az egyik ilyen lehetőség például az, ha a vetőmagokat üres WC-papír csövekbe tesszük és úgy kezdjük el csíráztatni. Miután a csírák készen állnak a kertbe való átültetésre, áztassuk át a kartoncsövet bő vízzel, majd helyezzük a földbe. Ne aggódjunk, hiszen a nedves karton gyorsan le fog bomlani a talajban!

8. Védjük tejeskannával a palántáinkat és kisebb növényeinket

Nemcsak öntözőkannaként, hanem mini "üvegházként" is használhatjuk a tejeskannákat. Vágjuk le a flakon alját és tegyük rá a növényeinkre, meg fogja védeni őket a fagytól - amikből mostanában túl sok is volt. Sőt, a kártevőket is távol fogja tartani!

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Tartsuk rendezetten a magokat

Biztosan sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy a magok össze-vissza vannak, eltűntek vagy éppen elhagytuk. Ám erre is van megoldás: próbáljuk meg fényképalbumba tárolni őket. Így sokkal könnyebben rendezhetjük, nyomon követhetjük őket, mindemellett a tasakok tartalma sem fog kiborulni - ha esetleg mégis, akkor sem szóródik szét!

10. Tegyünk szivacsot a cserepekbe

A túlöntözés az egyik leggyakoribb probléma a termesztésben, de erre is van már jó trükk: ha szivacsot teszünk a cserepek aljára ültetés előtt, akkor, ha túl nedves a föld, az magába fogja szívni a felesleges vizet! Még a gyökérrothadást is megelőzhetjük velük, sőt, ha kezdene kiszáradni a föld, akkor a vizes szivacsok tartalékként működhetnek, ezáltal nem fognak sérülni a növények sem. Érdemes beruházni néhány darabra!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?