Filléres trükkök kertészeknek: íme a titok, így turbózzák fel a növényeket a profik

agrarszektor.hu
Ha már van kertünk, akkor a lehető legjobban kell törekednünk arra, hogy minél szebb, ápoltabb és bőségesebb legyen. Ez azonban nem megy magától, bizony törődnünk és foglalkozunk is kell vele. Sok esetben pedig jól jöhetnek az extra tippek is, amiknek a segítségével még nagyszerűbb eredményeket érhetünk el, és még csak profi kertésznek sem kell lennünk hozzá. Egy csokorba gyűjtöttük a jobbnál jobb ötleteket, amelyeket érdemes lesz bevetni a kertünkben!

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kertészkedés nemcsak jó időtöltés lehet a számunkra, hiszen sokat tanulhatunk közben, ami pedig még ennél is jobb, hogy finomabbnál finomabb, friss zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket vagy akár gyógynövényeket fogyaszthatunk, egyenesen a saját udvarunkról! Ez ráadásul az egészségünknek és a környezetünknek is jót tesz, na meg persze sok esetben a pénztárcánknak is - írja a balconygardenweb. Ha az alábbi trükköket is kipróbáljuk, azt garantáltan nem fogjuk megbánni!

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Tesztcsíráztatás 

Mielőtt ültetnénk, nézzük meg, hogy mennyi idő, mire csírázni kezdenek a magok. Nincs is más dolgunk, csak helyezzük őket egy nedves anyagra vagy vattára, és tartsuk 10 napig egy műanyag zacskóban. Ez alatt az idő alatt megfigyelhetjük, hogy mennyi idő kell a csírázáshoz, így jobban tudunk kalkulálni a kertünkben lévő növényekkel is.

2. Szolarizáljuk a talajt

Ez egy nagyszerű trükk akkor, ha meg szeretnénk szabadulni a gyomoktól a kertünkben vagy azon a területen, ahol növénytermesztést tervezünk. Kaszáljuk le a talajt, öntözzük meg jól, majd fedjük le a területet egy műanyag fóliával. A gyomok növekedni fognak ugyan, de a műanyagnak köszönhetően a hő és a pára néhány hét alatt el is fogja pusztítani őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Használjunk esővizet 

Az esővíz jótékony hatással van a növényeinkre, mindemellett környezetbarát megoldás is, hiszen nem kell a csapvizet használnunk. Éppen ezért érdemes kitenni vödröket, kannákat vagy bármilyen edényt esőzés idején, de az egyik legjobb megoldás, ha az ereszcsatornába teszünk egy láncot, amelyen keresztül le tud folyni az esővíz a tárolóedénybe, amit aztán később bármikor felhasználhatunk.

4. Vigyázzunk a szerszámainkra 

A rozsdás és piszkos szerszámok szennyezhetik a növényeket, ezért nagyszerű ötlet, ha például egy réteg kókuszolajjal bevonjuk őket, így olyanok lesznek, akárcsak az újak, és szépen is fognak működni. Ha pedig már nem használjuk az eszközöket, akkor tartsuk őket egy vödör tiszta homokban - így elérhetjük, hogy élesek maradjanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Tároljuk megfelelően a magvakat

Ügyeljünk arra, hogy a hely hűvös és száraz legyen, ahol a magvakat tartjuk. Praktikus, ha egy légmentesen záró dobozba tesszük őket, amit a hűtőszekrénybe helyezünk. Ez azért fontos, mert a hő és a páratartalom lerövidítheti a vetőmag élettartamát. A megfelelően tárolt magvak akár 5-10 évig is jók lehetnek, de 2-3 év múlva sokkal jobb használni őket.

6. Kártevőirtásra fel!

A különböző kártevők bizony sok gondot okozhatnak minden kerttulajdonos számára, ám szerencsére számos praktika létezik, amellyel könnyedén távol tudjuk tartani őket a veteményesünktől. Az alábbi cikkünkben több hasznos, jól működő tippet is összegyűjtöttünk:

EZ IS ÉRDEKELHET

7. A kávézacc a kertbe, és nem a kukába való!

A maradék tea- és kávézacc kukába dobása helyett használjuk őket a kertünkbe. Nagy előnye, hogy folyamatos nitrogénellátást biztosít a növények számára, ráadásul képes minimálisan csökkenteni a talaj pH-ját is, így segítve a növények erőteljes és egészséges növekedését. Tegyünk körülbelül 15 centiméter mélységben a talajba kávézaccot ültetéskor, így nemcsak tápanyagot juttatunk majd ki, de a gombák és a kórokozók megjelenését is hátráltathatjuk.

8. Ecet a magok megmentéséhez

Ha egy evőkanál bio almaecetet vagy citromlevet is hozzáteszünk az áztatóvízhez (vagyis savas a közeg), akkor a folyamat még hatékonyabb. Egy éjszakán át lehetőéleg hagyjuk őket ázni a vízben a jó eredmény érdekében. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?