Filléres trükkök kertészeknek: íme a titok, így turbózzák fel a növényeket a profik

Filléres trükkök kertészeknek: íme a titok, így turbózzák fel a növényeket a profik

agrarszektor.hu
Ha már van kertünk, akkor a lehető legjobban kell törekednünk arra, hogy minél szebb, ápoltabb és bőségesebb legyen. Ez azonban nem megy magától, bizony törődnünk és foglalkozunk is kell vele. Sok esetben pedig jól jöhetnek az extra tippek is, amiknek a segítségével még nagyszerűbb eredményeket érhetünk el, és még csak profi kertésznek sem kell lennünk hozzá. Egy csokorba gyűjtöttük a jobbnál jobb ötleteket, amelyeket érdemes lesz bevetni a kertünkben!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kertészkedés nemcsak jó időtöltés lehet a számunkra, hiszen sokat tanulhatunk közben, ami pedig még ennél is jobb, hogy finomabbnál finomabb, friss zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket vagy akár gyógynövényeket fogyaszthatunk, egyenesen a saját udvarunkról! Ez ráadásul az egészségünknek és a környezetünknek is jót tesz, na meg persze sok esetben a pénztárcánknak is - írja a balconygardenweb. Ha az alábbi trükköket is kipróbáljuk, azt garantáltan nem fogjuk megbánni!

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Tesztcsíráztatás 

Mielőtt ültetnénk, nézzük meg, hogy mennyi idő, mire csírázni kezdenek a magok. Nincs is más dolgunk, csak helyezzük őket egy nedves anyagra vagy vattára, és tartsuk 10 napig egy műanyag zacskóban. Ez alatt az idő alatt megfigyelhetjük, hogy mennyi idő kell a csírázáshoz, így jobban tudunk kalkulálni a kertünkben lévő növényekkel is.

2. Szolarizáljuk a talajt

Ez egy nagyszerű trükk akkor, ha meg szeretnénk szabadulni a gyomoktól a kertünkben vagy azon a területen, ahol növénytermesztést tervezünk. Kaszáljuk le a talajt, öntözzük meg jól, majd fedjük le a területet egy műanyag fóliával. A gyomok növekedni fognak ugyan, de a műanyagnak köszönhetően a hő és a pára néhány hét alatt el is fogja pusztítani őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Használjunk esővizet 

Az esővíz jótékony hatással van a növényeinkre, mindemellett környezetbarát megoldás is, hiszen nem kell a csapvizet használnunk. Éppen ezért érdemes kitenni vödröket, kannákat vagy bármilyen edényt esőzés idején, de az egyik legjobb megoldás, ha az ereszcsatornába teszünk egy láncot, amelyen keresztül le tud folyni az esővíz a tárolóedénybe, amit aztán később bármikor felhasználhatunk.

4. Vigyázzunk a szerszámainkra 

A rozsdás és piszkos szerszámok szennyezhetik a növényeket, ezért nagyszerű ötlet, ha például egy réteg kókuszolajjal bevonjuk őket, így olyanok lesznek, akárcsak az újak, és szépen is fognak működni. Ha pedig már nem használjuk az eszközöket, akkor tartsuk őket egy vödör tiszta homokban - így elérhetjük, hogy élesek maradjanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Tároljuk megfelelően a magvakat

Ügyeljünk arra, hogy a hely hűvös és száraz legyen, ahol a magvakat tartjuk. Praktikus, ha egy légmentesen záró dobozba tesszük őket, amit a hűtőszekrénybe helyezünk. Ez azért fontos, mert a hő és a páratartalom lerövidítheti a vetőmag élettartamát. A megfelelően tárolt magvak akár 5-10 évig is jók lehetnek, de 2-3 év múlva sokkal jobb használni őket.

6. Kártevőirtásra fel!

A különböző kártevők bizony sok gondot okozhatnak minden kerttulajdonos számára, ám szerencsére számos praktika létezik, amellyel könnyedén távol tudjuk tartani őket a veteményesünktől. Az alábbi cikkünkben több hasznos, jól működő tippet is összegyűjtöttünk:

EZ IS ÉRDEKELHET

7. A kávézacc a kertbe, és nem a kukába való!

A maradék tea- és kávézacc kukába dobása helyett használjuk őket a kertünkbe. Nagy előnye, hogy folyamatos nitrogénellátást biztosít a növények számára, ráadásul képes minimálisan csökkenteni a talaj pH-ját is, így segítve a növények erőteljes és egészséges növekedését. Tegyünk körülbelül 15 centiméter mélységben a talajba kávézaccot ültetéskor, így nemcsak tápanyagot juttatunk majd ki, de a gombák és a kórokozók megjelenését is hátráltathatjuk.

8. Ecet a magok megmentéséhez

Ha egy evőkanál bio almaecetet vagy citromlevet is hozzáteszünk az áztatóvízhez (vagyis savas a közeg), akkor a folyamat még hatékonyabb. Egy éjszakán át lehetőéleg hagyjuk őket ázni a vízben a jó eredmény érdekében. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?