Ezek a szerszámok egy kertes házból sem hiányozhatnak: íme a legfontosabb eszközök

Ezek a szerszámok egy kertes házból sem hiányozhatnak: íme a legfontosabb eszközök

agrarszektor.hu
Az elmúlt év egyik lakáspiaci tendenciája azt mutatja, hogy egyre többen költöznek ki a városokból és vásárolnak kertes házat, nyaralót, hogy természetközelibb, zöldebb környezetben éljenek. Sokan előzmények nélkül vágnak bele a lakhely és életforma megváltoztatásába, így talán nem tudják, hogy melyek lesznek azok az alapvető szerszámok, amelyekre mindenképpen szükség lehet a ház körüli munkákhoz. Az alábbi praktikus gépek segítségével azonban biztosak lehetünk abban, hogy új otthonunkban nem érthet váratlan "meglepetés" minket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A pandémia és az otthonteremtési lehetőségek bővülésének hatására megnőtt a barkácsolási, felújítási kedv Magyarországon. Ez érződik a barkácsáruházakban az elektromos kisgépek, géptartozékok és kéziszerszámok területén is. Az előző évekhez képest a különböző csiszológépek, gyaluk és a tartozékok forgalmának növekedése szembetűnő - írja a HelloVidék. A már eddig is keresett fúrógépek, akkus fúró-csavarozók és sarokcsiszolók iránti kereslet továbbra is töretlen, illetve jól megfigyelhető a rendszeresen barkácsoló, felújító vásárlók körében, hogy szívesen vásárolják a közép- és magasabb árfekvésű, minőségi gépeket. Lássuk, mire is lehet szükségünk!

EZ IS ÉRDEKELHET

Elsőként érdemes azt eldönteni, hogy elektromos vagy benzines szerszámokat válasszunk. Fontos, hogy minden esetben igényeinkhez és felhasználói szokásainkhoz mérten célszerű vásárolni, ennek tükrében pedig célszerű meghatározni, hogy mekkora munkához keresünk eszközöket. A benzines szerszámok például nagyobb teljesítményre képesek, ugyanakkor nagyobb hanghatással is működnek, aminek nem biztos, hogy a szomszédok túlzottan örülnének. Ha viszont a csendesség és az ökotudatosság a legfontosabb szempont, akkor csak az elektromos eszközök jöhetnek szóba. 

Azt is döntsük el, hogy akkumulátoros vagy kábeles szerszámot választunk. Ebben az esetben is alaposan meg kell vizsgálni az elvégzendő munkák mennyiségét - itt viszont nem a teljesítmény, hanem az üzemidő lesz a döntő tényező. Egy akkumulátoros fűnyíróval akár egy 700 négyzetméteres kertet is karban tudunk tartani. Nagyobb területek esetében viszont már egy töltés aligha lenne elég, ezért egy hosszabbítós, kábeles gép elengedhetetlennek bizonyul. Ugyanez az elv érvényes bármilyen más feladatoknál is. A klasszikus vezetékes gépek mellett egyre nagyobb kereslet figyelhető meg az azonos akkuval működő gépcsaládok esetében, melyeket nemcsak a praktikussága miatt kedvelik a vásárlók, hanem a környezeti fenntarthatóságot is támogatják. Ezen rendszerek további előnye a vezetékes gépekkel szemben, hogy elegendő megvásárolni egy darab töltőt és egy-két akkumulátort, mert ezzel több gépet is lehet üzemeltetni.

Bármilyen egyszerű otthonfelújítási vagy barkácsolási munka esetében egy biztos: kelleni fog egy jó akkus fúró-csavarozó, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet vásárolunk. A szerszám kiválasztásánál a legfontosabb szempontok: a készülék tömege, az akkumulátor típusa és a nyomaték is. Hasznos felszerelkezni egy ütvefúróval is, amely lehetőséget teremt arra, hogy masszívabb falazatokba, keményebb felületekbe is fúrni tudjunk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a vásárlók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a közép- és felsőkategóriás szerszámok iránt, ami a fúrógépekre és az akkus fúró-csavarozókra kifejezetten igaz. Habár a sarokcsiszoló, közismertebb nevén flex első hangzásra nem tűnik nélkülözhetetlen eszköznek, valójában igazi multifunkcionális szerszámról van szó. A szerszám számtalan  feladatra is használható. A sarokcsiszolókra különböző korongok helyezhetőek fel, ezekkel pedig fától kezdve fémig szinte bármit el tudunk vágni, de polírozáshoz, csiszoláshoz vagy egyéb tisztítási feladatokhoz is ugyanúgy használhatjuk. 

Ha elkalandozunk a kertek felé, akkor egy sövényvágó is hasonlóan praktikus szerszám, mint a flex, elsősorban a sövények vágására lett kitalálva, de ennyiben azért nem áll meg a dolog. A kert rendszeres karbantartása nemcsak esztétikai szempontok miatt fontos, hanem a növények fertőzéseinek elkerülése végett is: a vékonyabb, sérült vagy beteg ágak és gallyak eltávolítására ugyanúgy használhatjuk a sövényvágót, de ilyen módon jó szolgálatot tehet a fák és bokrok ritkításában is. Mindemellett fontos egy megfelelő szerszámosláda beszerzése is: a veterán barkácsolóknak egy láda már nem elég, inkább egy teljes műhelyre van szükségük, de a kertes házba költözés ritkán kezdődik műhelytelepítéssel, éppen ezért érdemes egyelőre a szerszámosládánál maradni. Egy jól felszerelt ládában minden van, amire szükségünk lehet: szögek, csavarok, csavarfejek, húzók, fogók és ki tudja, még mennyi minden! Az biztos, hogy egy jól felszerelt, rendszerezett és áttekinthető szerszámosláda biztonságot jelent, hiszen tudjuk, hogy ha bármi is adódik, nem maradunk bajban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetesen más szerszámok is nagyszerű szolgálatot tehetnek, amik ugyan nem létszükségletűek, de azért jó, ha kéznél vannak. Ilyen például a dekopírfűrész, amely bizonyos precíz, vágási feladatokhoz nélkülözhetetlen a háztáji munkák során. Előfordul, hogy nemcsak fúrni, faragni és vágni, hanem ragasztani is kell, ebben lehet segítség, ha háztartásunkban vagy műhelyünkben kéznél van egy ragasztópisztoly is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02