Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: így tisztítsd helyesen a kerti szerszámokat

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: így tisztítsd helyesen a kerti szerszámokat

agrarszektor.hu
A kerti szerszámok, eszközök elengedhetetlen kellékei a kertészkedésnek. Ugyanakkor a sok használattól romolhat a minőségük, ezért nem árt megtanulni, hogyan lehet a legegyszerűbben ápolni és tisztítani ezeket a tárgyakat. Összegyűjtöttük a kerti szerszámok tisztításával kapcsolatok legfontosabb tudnivalókat, trükköket, praktikákat, amelyeket érdemes megfogadni és alkalmazni annak érdekében, hogy az eszközök hosszú ideig jó állapotban maradjanak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kert ápolásához elengedhetetlenek a megfelelő kerti szerszámok, eszközök, ahhoz pedig, hogy ezek a tárgyak sokáig a szolgálatunkra legyenek, folyamatosan gondoskodnunk kell a tisztításukról, ápolásukról - írja a balconygardenweb.com. A kertészek általában alábecsülik a kerti szerszámok tisztításának, olajozásának fontosságát, pedig ha néhány dologra odafigyelünk, akkor hosszú ideig jó állapotban tarthatjuk ezeket a tárgyakat. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Mire van szükség a kerti szerszámok tisztításához?

  • mosogatószer
  • szódabikarbóna
  • csiszolópapír
  • drótkefe
  • alkohol a fertőtlenítéshez
  • kókuszolaj
  • papírtörlő
  • lenolaj
  • kesztyű

1. lépés: mossuk meg az eszközöket

Tegyünk meleg vizet egy tálba, és adjunk hozzá folyékony mosogatószert, majd az így kapott oldat és egy szivacs segítségével mossuk le a kerti szerszámokat. Ha ezzel megvagyunk, töröljük át őket papírtörlővel, és hagyjuk száradni az eszközöket. Ha megszáradtak, érdemes átdörzsölni őket szódabirkabónával. Azokat az eszközöket, amelyekre ráragadt a sár, érdemes erős sugarú vízzel lemosni, és ronggyal szárazra törölni.

2. lépés: használjunk csiszolópapírt vagy drótkefét

Használjunk csiszolópapírt az olyan nagyobb szerszámoknál, mint a kasza, a fűrész, vagy a gereblye, a rozsda és az egyéb szennyeződések eltávolításohoz. Emellett a csiszolópapír hasznos lehet a nyelek sérült részeinek kiegyenlítésére is.

3. lépés: fertőtlenítés

Miután a szerszámok teljesen megszáradtak, fertőtlenítsük az eszközöket, és dörzsöljük le őket alkohollal átitatott ronggyal. Ez a lépés különös tekintettel azoknál a szerszámoknál fontos, amelyek közvetlenül érintkeznek a növényekkel, ilyenek a kések, vagy a különböző ollók.

4. lépés: olajozás

A fertőtlenítést követően kenjük át a szerszámok fa markolatait kókuszolajjal, ez ugyanis kijavítja a rendszeres használat miatt keletkezett barázdákat. A fém pengéket lenolajjal töröljük át, az olajréteg ugyanis megakadályozza a fémtárgyak rozsdásodását. 

A kerti eszközök élezése

Miután végeztünk a kerti szerszámok tisztításával, élezzük meg a lapátokat, illetve a kapákat, és minden olyan eszközt, amely ezt a lépést megkívánja. Ehhez használhatunk bármilyen élezőt, de a kések és a metszőollók élezéséhez a kerámia csiszolókő a legjobb. 

A kerti szerszámok tárolása

Az eszközök tisztítása mellett a másik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a megfelelő tárolás. A kerti szerszámokat mindig száraz és tiszta helyen tartsuk, lehetőleg függőleges helyzetben, így biztosítva számukra a megfelelő szellőzést. Ugyanakkor, ha a szabadban tároljuk az eszközöket, akkor mindig gondoskodjunk a vízálló borításról.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?