Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme 8 ok, amit a legtöbben észre sem vesznek

Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme 8 ok, amit a legtöbben észre sem vesznek

agrarszektor.hu
Amikor a kültéri növények levelei megsárgulnak, az általában a klorózis jele lehet. A klorózis a növények olyan állapota, amikor a levelek nem állítanak elő megfelelő mennyiségű klorofillt, amely többek között a levelek zöld színéért is felelős. Éppen ezért, a klorózisban szenvedő, azaz klorotikus levelek fakók, sárgák vagy sárgásfehérek. Mivel a klorofill fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, ezért az érintett növények kevésbé vagy egyáltalán nem képesek fotoszintézissel szénhidrátokat termelni, és emiatt elpusztulhatnak, még a klorofillhiány kezelése előtt. Nem árt nyitott szemmel járni, hiszen a sárgulás, esetleg pusztulás egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A klorózis előfordulásának számos oka lehet - írja a HellóVidék. A sárga leveleket kártevők és betegségek is okozhatják, de egyszerűen a növény normális öregedési folyamatának jele is lehet. Hogy mi okozhatja a kerti növények leveleinek megsárgulását? Íme 8 ok, amelyre érdemes figyelni és még időben megelőzni vagy kezelni.

1. A fény hiánya

A fény kulcsfontosságú a fotoszintézis létrejöttéhez, ezért ha egy növény nem kap elég napfényt, levelei elhalványultak. Éppen ezért érdemes tisztában lenni növényünk nevével, igényeivel, hogy tudjuk, mire van szüksége. Cserepes növények esetében a gyógymód egyszerű lehet, hiszen csak egy napos oldalra kell áthelyezni őket. A földbe ültetett növények esetében más a helyzet. Ha egy közeli fa vagy cserje árnyékot vet, akkor valószínűleg meg tudjuk metszeni. Ha ez nem lehetséges, vagy ha egy fal vagy épület vet árnyékot a növényére, előfordulhat, hogy naposabb helyre kell átültetni.

2. Vízhiány

A sárga levelek gyakori jele annak, hogy a növénynek vízre van szüksége. Gyakran nem szükséges igazi aszály, hogy ez megtörténjen. Elég hozzá néhány meleg nap, amikor a növény levelein keresztül több nedvességet veszít, mint amennyit a gyökerek képesek felszívni - ez már elegendő lehet a sárgulás megjelenéséhez. Éppen ezért a növényt lassan és mélyen öntözzük, ha szükséges ismételjük meg, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon.

3. Feleslegesen sok víz

A túl sok víz is lehet a sárga levelek oka. A rossz vízelvezetésű talajok, mint például az agyagos talajok, esőzéskor szorosan összetapadnak és átnedvesedhetnek, ez pedig elzárja az oxigént. Ebben a környezetben a növényi gyökerek nem tudnak lélegezni, így a levelek és szárak sárgára és barnára változnak.

4. Tápanyaghiány

A nitrogén gyakran az első tápanyag, amely bűnösként jut eszünkbe, amikor a levelek sárgulni kezdenek, de nem ez lehet az egyetlen ok. A levelek sárgulása azt is jelezheti, hogy a talajban nincsenek olyan fontos tápanyagok, mint például vas, mangán vagy cink. A legmegbízhatóbb módszer a talajvizsgálat elvégzése. Ez pontos információkat nyújt a tápanyagtartalomról és a szükséges tápanyag-kiegészítésekről.

5. Magas a talaj pH-ja

A sárguló leveleket a növény számára túl lúgos talaj is okozhatja. Az alkáli talaj közvetlenül kapcsolódik a tápanyaghiányhoz. 7 feletti pH-értékű talajban a vas tápanyag kevésbé oldódik, ezért kevésbé elérhető. Éppen ezért a magas vasigényű növényeknek, például az áfonyának, a rododendronnak és az azáleanak savas talajra van szüksége, amelyben elegendő vasat képesek felszívni. Kombináljuk ezért a talajvizsgálatot a pH-vizsgálattal.

6. Gombás vagy bakteriális betegségek

Ha a betegség megjelenik, kezelni kell a tüneteket, ha a kártevők csapnak le, ki kell őket irtani. Ezen kívül nem sokat tehetünk. A betegségek elkerülése érdekében válasszunk a kertbe rezisztens fajtákat, és gyakoroljunk alapos kerthigiénét, talajrendezést, mivel a kórokozók sok éven át áttelelnek a talajban.

7. Kártevők jelenléte

Több rovar okozta kárt ismerhetünk fel a levelek sárgulásából. Bár ezek a kártevők nem feltétlenül ölik meg a növényeket, mégis elengedhetetlen a veteményeskert figyelése, hogy a fertőzéseket korán észlelhessük, és a terjedésüket időben megállítsuk.

8. Normális öregedés

A levelek sárgulása, különösen az idősebb növényeknél, egyszerűen a lombozat öregedési folyamatának részei is lehetnek. Minden a levelek gyakoriságától és számától függ, de az érett növény néhány alkalmi sárga levele még legtöbbször nem jelent veszélyt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?