Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a szobanövények gondozásakor

Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a szobanövények gondozásakor

agrarszektor.hu
A legtöbb ember tart otthon legalább egy szobanövényt, ám sokan inkább nem mélyülnek el a beltéri növényeskedésben, mondván, nehéz őket életben tartani és sok gondozást igényelnek. Valóban akad néhány alapszabály a növények nevelése során, mint például a megfelelő öntözés, az ideális fényigények és páratartalom, de nem árt odafigyelni az elhelyezésre, a talajra és a cserépválasztásra sem. Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát, amit még a profi növénytartók is gyakran elkövetnek.     Ha egészséges kertet szeretne, hagyja abba ezeket a növénytermesztési hibákat az újévtől, hogy boldogok és virágzók maradjanak!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem kell lemondanod a szobanövényekről akkor sem, ha macerásnak tartod a gondozásukat, esetleg nincs időd rájuk. Megmutatjuk most azokat a leggyakoribb hibákat, amiket a növénytartók el szoktak követni, valamint a legfontosabb alapszabályokat is, amelyek betartásával, illetve kis odafigyeléssel bárki telerakhatja zöldekkel az otthonát  - írja a balconygardenweb.com.

1. Ne rutinszerűen öntözz

Bár kényelmesebb lehet, ha minden héten egy adott napon, adott időben öntözzük meg a szobanövényeinket, sokan nem is sejtik, mekkora kárt okozhatnak ezzel. Érdemes csak akkor meglocsolni a növényeinket, amikor az ujjunkat a földjükbe dugva azt érezzük, hogy száraz a talaj.

2. Figyelj a különböző növények fényigényére

Mielőtt elhelyezel egy növényt a lakásodban, előtte mérd fel, hogy tudsz-e majd neki elég fényt biztosítani, legyen szó akár közvetettről, akár közvetlenről. A legjobb megoldás az, ha napközben néhány órára a napra teszed a növényeket, de nem hagyod ott őket folyamatosan napokig.

3. Tartsd távol a kártevőket

A takácsatkák és a levéltetvek gyakran előfordulhatnak a beltéri növényeken, gyorsan megfertőzhetik őket, és hamar a teljes pusztulásukat okozhatják. Érdemes ezért rendszeresen ellenőrizni a növények minden részét, főleg a levelek fonákát, nem észlelünk-e valamilyen kártevőre utaló jelet. Ha igen, azonnal kezdjük el a védekezést, és a károsítók vagy bármilyen fertőzés, gomba eltávolítását.

4. Fontos a metszés és a karbantartás

Figyelj arra, hogy mindig távolítsd el az elhalt, sérült részeket a növényről, ezért fontos, hogy mindig fordíts időt a metszésre is. Ezzel sokkal jobban fog növekedni a növény, és nem pazarol majd energiát az elszáradt részekre.

5. Válassz megfelelő cserepet

Kerüld a túl nagy és a túl kicsi cserepeket egyaránt. Arra figyelj, hogy a növény gyökérlabdájánál mindig egy számmal nagyobb cserepet vásárolj. Emellett fontos, hogy mindig legyen vízelvezető nyílás a cserepek alján, így nem lesz tocsogó nedvesség és víz az egész talajunk. Ha egy növény kinőtte a cserepét, akkor is ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretűbe ültessük át.

6. Forgatás és ideális elhelyezés

Annak érdekében, hogy a fény és a levegő áramlása egyenletes és megfelelő legyen, ajánlott rendszeresen forgatni a cserepeket. Ha például sok növény van kis helyen, közel egymáshoz, akkor nem szellőznek jól, ami fokozza a kártevők és a különböző betegségek iránti fogékonyságukat.

7. Páratartalom!

Egyes növények, különösen a trópusi fajták, magasabb páratartalmat igényelnek. Így ha azt vesszük észre, hogy barnul a levelek széle vagy halványabb lett a növény színe, akkor baj van. Érdemes ezeknél a zöldeknél párásítóra befektetni, hogy biztosítani tudjuk számukra az ideális körülményeket. 

8. Ne feledkezz meg a talajvizsgálatról

Rendszeresen vizsgáld meg a növények talaját, hogy nem tömörödött-e be, nem borult-e fel a pH-egyensúlya. Ehhez érdemes talajvizsgáló eszközt és készletet vásárolni szakboltban vagy akár az interneten.  

9. Nem minden évszakban ugyanarra van szükség

Ha figyelmen kívül hagyjuk a növények természetes növekedési ciklusát, akkor olyan komoly károkat okozhatunk bennük, mint a rossz növekedés, a virágzás hiánya, legrosszabb esetben pedig a növény halála. A tavaszi, nyári növényektől például ne várjuk, hogy télen vagy ősszel fognak jól teljesíteni, virágozni vagy gyorsan növekedni. Így fontos, hogy ezeket figyelembe véve gondozzuk a növényeket, és adjunk nekik tápanyagot. 

10. Nem mindegy, milyen növényt választassz

Amikor növényt vásárolsz mindig nézz utána, hogy pontosan milyen termesztési körülményekre van szüksége. Ismerd meg a hőmérsékleti igényét, azt, hogy mennyi fényt és páratartalmat preferál, és csak olyan válassz, ami az otthonodban is garantáltan jól érzi majd magát. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?