Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a szobanövények gondozásakor

Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a szobanövények gondozásakor

agrarszektor.hu
A legtöbb ember tart otthon legalább egy szobanövényt, ám sokan inkább nem mélyülnek el a beltéri növényeskedésben, mondván, nehéz őket életben tartani és sok gondozást igényelnek. Valóban akad néhány alapszabály a növények nevelése során, mint például a megfelelő öntözés, az ideális fényigények és páratartalom, de nem árt odafigyelni az elhelyezésre, a talajra és a cserépválasztásra sem. Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát, amit még a profi növénytartók is gyakran elkövetnek.     Ha egészséges kertet szeretne, hagyja abba ezeket a növénytermesztési hibákat az újévtől, hogy boldogok és virágzók maradjanak!

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem kell lemondanod a szobanövényekről akkor sem, ha macerásnak tartod a gondozásukat, esetleg nincs időd rájuk. Megmutatjuk most azokat a leggyakoribb hibákat, amiket a növénytartók el szoktak követni, valamint a legfontosabb alapszabályokat is, amelyek betartásával, illetve kis odafigyeléssel bárki telerakhatja zöldekkel az otthonát  - írja a balconygardenweb.com.

1. Ne rutinszerűen öntözz

Bár kényelmesebb lehet, ha minden héten egy adott napon, adott időben öntözzük meg a szobanövényeinket, sokan nem is sejtik, mekkora kárt okozhatnak ezzel. Érdemes csak akkor meglocsolni a növényeinket, amikor az ujjunkat a földjükbe dugva azt érezzük, hogy száraz a talaj.

2. Figyelj a különböző növények fényigényére

Mielőtt elhelyezel egy növényt a lakásodban, előtte mérd fel, hogy tudsz-e majd neki elég fényt biztosítani, legyen szó akár közvetettről, akár közvetlenről. A legjobb megoldás az, ha napközben néhány órára a napra teszed a növényeket, de nem hagyod ott őket folyamatosan napokig.

3. Tartsd távol a kártevőket

A takácsatkák és a levéltetvek gyakran előfordulhatnak a beltéri növényeken, gyorsan megfertőzhetik őket, és hamar a teljes pusztulásukat okozhatják. Érdemes ezért rendszeresen ellenőrizni a növények minden részét, főleg a levelek fonákát, nem észlelünk-e valamilyen kártevőre utaló jelet. Ha igen, azonnal kezdjük el a védekezést, és a károsítók vagy bármilyen fertőzés, gomba eltávolítását.

4. Fontos a metszés és a karbantartás

Figyelj arra, hogy mindig távolítsd el az elhalt, sérült részeket a növényről, ezért fontos, hogy mindig fordíts időt a metszésre is. Ezzel sokkal jobban fog növekedni a növény, és nem pazarol majd energiát az elszáradt részekre.

5. Válassz megfelelő cserepet

Kerüld a túl nagy és a túl kicsi cserepeket egyaránt. Arra figyelj, hogy a növény gyökérlabdájánál mindig egy számmal nagyobb cserepet vásárolj. Emellett fontos, hogy mindig legyen vízelvezető nyílás a cserepek alján, így nem lesz tocsogó nedvesség és víz az egész talajunk. Ha egy növény kinőtte a cserepét, akkor is ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretűbe ültessük át.

6. Forgatás és ideális elhelyezés

Annak érdekében, hogy a fény és a levegő áramlása egyenletes és megfelelő legyen, ajánlott rendszeresen forgatni a cserepeket. Ha például sok növény van kis helyen, közel egymáshoz, akkor nem szellőznek jól, ami fokozza a kártevők és a különböző betegségek iránti fogékonyságukat.

7. Páratartalom!

Egyes növények, különösen a trópusi fajták, magasabb páratartalmat igényelnek. Így ha azt vesszük észre, hogy barnul a levelek széle vagy halványabb lett a növény színe, akkor baj van. Érdemes ezeknél a zöldeknél párásítóra befektetni, hogy biztosítani tudjuk számukra az ideális körülményeket. 

8. Ne feledkezz meg a talajvizsgálatról

Rendszeresen vizsgáld meg a növények talaját, hogy nem tömörödött-e be, nem borult-e fel a pH-egyensúlya. Ehhez érdemes talajvizsgáló eszközt és készletet vásárolni szakboltban vagy akár az interneten.  

9. Nem minden évszakban ugyanarra van szükség

Ha figyelmen kívül hagyjuk a növények természetes növekedési ciklusát, akkor olyan komoly károkat okozhatunk bennük, mint a rossz növekedés, a virágzás hiánya, legrosszabb esetben pedig a növény halála. A tavaszi, nyári növényektől például ne várjuk, hogy télen vagy ősszel fognak jól teljesíteni, virágozni vagy gyorsan növekedni. Így fontos, hogy ezeket figyelembe véve gondozzuk a növényeket, és adjunk nekik tápanyagot. 

10. Nem mindegy, milyen növényt választassz

Amikor növényt vásárolsz mindig nézz utána, hogy pontosan milyen termesztési körülményekre van szüksége. Ismerd meg a hőmérsékleti igényét, azt, hogy mennyi fényt és páratartalmat preferál, és csak olyan válassz, ami az otthonodban is garantáltan jól érzi majd magát. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?