A magyarok is termeszthetnék ezt a szupernövényt: sokan nem tudják, de aranyat ér

A magyarok is termeszthetnék ezt a szupernövényt: sokan nem tudják, de aranyat ér

agrarszektor.hu
A Földközi-tenger vidékéről származó koriander ma már egyre népszerűbb fűszernövény Magyarországon is, sokan használják a levelét, vagy akár a magját a háztartásokban. A koriandert azonban kevesen termesztik még otthon, és sokan ha mégis megpróbálkoznak vele, kudarcot vallanak. Pedig bárki termeszthetné ezt a mediterrán fűszert Magyarországon is, mindössze néhány dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy garantáltan dús és egészséges növényt kapjunk. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni ültetéskor, öntözéskor, illetve a koriander gondozásakor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koriander egy mediterrán fűszernövény, amelyet ma már Magyarországon is egyre többen használnak, és itt az ideje, hogy a termesztésével is egyre többen megpróbálkozzanak. Most megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a koriander termesztésekor, és mik lehetnek a legnagyobb buktatók, így ha ezeket szem előtt tartjuk, biztosan dús és folyamatosan friss növényeink lesznek - írja a balconygardenweb.com

Érdemes a magokat már rögtön a végleges helyükre, cserepükbe vetni, mert a koriandernek hosszú gyökere van, emiatt pedig nagyon nehéz az átültetése. Körülbelül 0,5-1 centiméter mélyen vessük el a magokat, és helyezzük a cserepet világos helyre. Figyeljünk arra, hogy mindig nedves (de ne tocsogós!) legyen a talaj egészen addig, míg el nem kezdenek csírázni a magok. Ha mégis tálcában neveljük a magokat, csak akkor ültessük át a növényeket a végső helyükre, amikor már legalább 2-3 levelesek.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Válaszd ki a megfelelő cserepet

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem választanak megfelelő méretű cserepet a koriandernek, a legtöbben általában túl kicsi edénybe ültetik a növényt. A koriandernek azonban mély és széles cserépre van szüksége, ha nagyon dús növényt szeretnénk, akkor minimum 20 centiméter mélyet válasszunk. 

Mikor érdemes koriandert ültetni? 

A koriandertermesztésbe mindenképp a fagyok elmúltával kezdjünk bele, de tavasztól egészen őszig ültethetjük, és terem. Ha beltérben szeretnénk termelni, akkor a hidegebb, zordabb hónapok kivételével bármikor nekiláthatunk. Ajánlott 1-2 hetente újra és újra elvetni néhány magot egy-egy cserépbe, a koriander ugyanis meleg időben hamar virágot hoz, és magot termel, a leveleit ilyenkor pedig már kevésbé tudjuk hasznosítani. Így a folyamatos betakarítás végett, ültessünk néhány hetente a növényből. 

Nem mindegy, hol neveljük a koriandert

Ez a fűszernövény a legjobban a napon fejlődik, ugyanakkor a túlzott napsütés és meleg sem tesz jót neki, mert ilyenkor hamar virágozni kezd és magot hoz. Nyáron tegyük olyan helyre a növényünket, ahol délután árnyékban lehet.

Hogyan locsoljuk?

A koriander kedveli az egyenletesen nedves talajt, ezért érdemes rendszeresen és alaposan (de nem túl!) öntözni. Arra figyeljünk, hogy a lombot, a leveleket ne érj víz, mert a növény fogékony a lisztharmatra.

Milyen talajba kerüljön?

A koriander szereti a szerves anyagokban nagyon gazdag és omlós szerkezetű, semleges pH-jú talajt. Emellett fontos, hogy mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű trágyáról és komposztról a növény számára, ezek ugyanis segítik őt a növekedésben. 

 

Mire kell figyelni a koriander gondozásakor?

Tápanyag - Műtrágya

Kéthavonta adjunk valamilyen nitrogénben gazdag műtrágyát a növénynek, ezzel segíthetjük ugyanis a dús, erős és egészséges lomb fejlődését. Ha használunk komposztot, akkor figyeljünk arra, hogy nehogy túl sok trágyát kapjon a a koriander, különben ízetlen és kevésbé aromás leveleket kapunk majd.

Visszacsípés

Ajánlott néha ellenőrizni, hogy nem jelentek-e meg a virágok a növényen, mert ha igen, érdemes lecsipkedni őket az egyenletes lombképzés érdekében. Ugyanakkor ha inkább a magokra pályázunk, akkor hagyjuk meg a virágokat, hiszen később ezek szolgáltatják majd számunkra a betakarítanivalót. 

Kártevők, kórokozók, betegségek

Figyeljünk a levéltetvekre és az atkákra, mert könnyen megjelenhetnek a növényünkön. A betegségek, kórokozók közül a penész a leggyakrabban előforduló, ami képes elpusztítani az egész növényt. A penész általában a nedves, meleg időben jelenik meg, úgyhogy legyünk résen, ha ilyen körülményeket tapasztalunk. Ahhoz, hogy a lisztharmat ne bukkanjon fel a korianderen, gondoskodjunk arról, hogy megfelelő távolságra helyezzük egymástól a növényeket, és mindig csak a tövüknél locsoljuk meg őket. Ha ugyanis a leveleket nedvesség éri, akkor könnyen elkaphatnak bármilyen gombás fertőzést.

A koriander betakarítása

A fiatal korianderlevelek betakarítását már viszonylag korán, körülbelül 3-4 héttel a magvetés után elkezdhetjük. A leveleket akkor érdemes leszedni a növényről, ha elég nagyok és egészségesek, viszont ha nem folyamatos szüretre vágyunk, hanem az egész növényt szeretnénk lecsupaszítani, akkor várjunk 45-70 napot. Ekkor vágjuk le az egész növényt a talajszinttől számítva 5 centiméter magasan. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58