Gond nélkül termeszthetsz otthon zöldségeket télen is: ennyire egyszerű

Gond nélkül termeszthetsz otthon zöldségeket télen is: ennyire egyszerű

Nagy Z. Róbert
A haszonkerti növényeket rendszerint szabadföldben termesztjük, ám főleg ősz közeledtével megnő a jelentősége a más, alternatív termesztési módoknak is. Hiszen ha "mobillá teszünk" egy növényt, például beültetjük cserépbe, akkor a fagyok érkeztével fagymentes helyre vihetjük. Ezeket az előkészületeket azonban már most, nyár végén el kell kezdeni.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szabadföldbe ültetett növények önellátóbbak, hiszen a gyökereik számára gyakorlatilag korlátlan tér áll rendelkezésre, jóval messzebbről, vagy mélyebbről is vízhez és tápanyaghoz tudnak jutni. Egy kifejlett tök növény gyökereit ha egymás mellé tennénk, akkor azok hossza a 9-10 kilométert is elérheti. Ha ez a tök cserépben nevelkedik, közel sem lesz ennyi gyökere. A virágcserepekben, növényládákban tartott növények esetén a rendelkezésre álló hely korlátja a fő különbség, és e tartásmódból adódóan kicsit másképp is kell gondozni ezeket, mintha szabad földben lennének. Ám ennek is van előnye: a gyökerek koncentráltabban találhatók, így az öntözés is jobban célzott. A cserépben, vagy virágládában lévő növények áthelyezhetők, ami nagy előny az ősz közeledtével, hiszen az így tartott növényeket fóliasátorba, vagy akár a lakásba is bevihetjük és ezzel meghosszabbítjuk tenyészidejüket. Így augusztus végén-szeptember elején főleg a fűszernövényekből érdemes becserepezni, hogy azok ősz végére jól begyökeresedjenek, még a cserépben is fejlődjenek, majd az első fagyok előtt a konyhába kerüljenek.

Sokféle megoldás előnyökkel-hártányokkal

A cserepes növények esetén alapvető szempont, hogy minél nagyobb edénybe tudjuk ültetni ezeket, annál jobb. Bár minél nagyobb a növénytartó annál nehezebb a mozgatása, de a növény szempontjából az az előnyös. A több talaj több vizet és tápanyagot tud elraktározni, amiből növényeink táplálkozhatnak, így kisebb a veszély egy-egy elfelejtett öntözés esetén. A növények gyökere folyamatosan növekszik, és a lombozatukra ugyanez igaz. Az egyre több levélnek egyre több víz és tápanyag kellene, ám a gyökerek fejlődéséhez egyszer csak nincs több hely, tehát egyre kevesebbet tud ezekből felvenni. Egy ideig ilyenkor a nagy alátét tál is sokat segíthet hiszen, ha abban van víz, akkor onnan folyamatosan tud nedvesedni a fölötte a cserépben lévő föld. Ilyenkor a részbeni árnyékolás is sokat segíthet, mert ha folyamatosan tűző napon vannak a növények, akkor többet párologtatnak, amihez több víz kell, és ebből egy idő után kevés lesz a cserépben.

Egyszer csak muszáj átültetni

Amikor eljön az a pont, hogy a növény kinőtte a cserepét, akkor vagy át kell ültetni a növényt nagyobb cserépbe, vagy másik lehetőség, hogy a gyökérlabdáját megfaradjuk, ezzel új gyökerek képzésére serkentjük és a cserépben így felszabaduló helyet friss, tápanyagban gazdag földdel töltjük fel. További lehetőség - ami egy ideig működőképes - hogy a növény föld feletti részét rendszeresen visszametsszük, ezzel fenntartva az ideális a gyökér-lomb arányt. Hisz ha a gyökér már nem tud fejlődni, akkor az is megoldás, hogy elintézzük, hogy kevesebb lombfelületet kelljen ellátnia. Ez egy fűszernövénynél működik, egy balkonparadicsomnál már nem, mert utóbbinál a termés rovására menne ez a hajtáscsökkentés. Sok zöldség fajból vannak kompaktabb, kisebb növésű fajták, változatok. Jó, ha ilyet választunk a balkontermesztésre, vagy benti termesztésre hiszen így kisebb eséllyel, vagy később növi ki a helyét az adott növény.

Műanyag, vagy agyag?

A műanyag cserepek jobban felmelegednek, mint az agyagcserepek, és a kisebb cserepekre ugyanez jellemző a nagyobb méretűekkel szemben. Nyáron az is szükséges lehet, hogy a cserepet árnyékoljuk, vagy lesüllyesszük a talajba, hiszen a szabadföldben élő növényeknél is a gyökér a hűvösebb földben található, az nincs hozzászokva a forrósághoz, ami egy napon lévő cserépben érheti. Az agyagcserepek tehát hűvösebben tartják a gyökeret, jobban szellőznek, ám öntözés szempontjából a műanyag virágcserép a jobb, mert az öntözővízből nincs párolgási veszteség a falán keresztül. Most ültetünk, télen a szoba ablakából "szüretelünk".

Most alapozhatjuk meg késő őszi, kora téli balkon-, vagy szobai zöldségesünket. Ennek fajösszetételének tervezésekor ne csak a klasszikus kerti haszonnövényekben gondolkodjunk, hanem a rövid tenyészidejű fajokat is vegyük számításba, hiszen ezeknél nem jellemző, hogy kinőjék a helyüket. Vessünk mizunát, tépősalátát, madársalátát, tépőkelt, rukkolát és új-zélandi spenótot, mert ezek már 30-50 nap alatt szedhetők, majd utána újra vethetők. A nyár végén, kora ősszel bevetett cserepek, vagy a kertből tőosztással szaporított és cserépbe tett fűszernövények, levélzöldségek később fagymentes helyre kerülve még a tél elején-közepén is friss konyhai alapanyagokat szolgáltatnak majd "gazdájuknak".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?