Idén még szenved a géppiac, de jövőre jöhet az emelkedés
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A házi kacsa a tőkés réce háziasított változata. Ennek a baromfinak a húsát, zsírját, máját és tepertőjét egyaránt hasznosítják, ahogy a tojását és a tollait is.
A házi kacsa (Anas platyrhynchos domestica) a récefélék családjába tartozó baromfi, a tőkés réce (vadkacsa) alfaja, háziasított változata. Háziasítása megközelítőleg 5 ezer évvel ezelőtt történt meg. Többnyire fehér színben tenyésztik, de egyes vidékeken – különösen ott, ahol vadon élő őseivel könnyen kereszteződhet - „vad” színezetű példányokat is találunk. Táplálékát gabona és rovarok alkotják. Húsa, mája, zsírja, tepertője finom falat, de tojását - amelynek szárazanyag- és zsírtartalma lényegesen nagyobb a tyúktojásénál - csak alaposan megfőzve fogyasztható, mert paratífusszal fertőzött lehet. A kacsa fosztott tollával párnát töltenek.
A kacsákat évezredek óta tenyésztik. Világszerte évente körülbelül 3 milliárd kacsát vágnak le hús céljából. A nyugati világban nem olyan népszerűek, mint a csirke, mivel a csirkének sokkal több fehér, sovány húsa van, és könnyebben tartható zárt helyen, így a csirkehús összára sokkal alacsonyabb, míg a kacsahús viszonylag drága. Kínában azonban óriási a népszerűsége, ott sokkal nagyobb mennyiségben tenyésztik, mint nyugaton.
A házi kacsa életmódja
Kitűnően bírja a mostoha viszonyokat, igénytelen, ellenálló fajta. Aránylag kistestű, a gácsér mindössze 2,5-4 kg, a tojó pedig csak 2,3-3 kg. Húsa rendkívül jó minőségű. Leggyakoribb a fehér és a vadas színváltozat, de előfordulhat barna és fekete színben is. A vadas színű tojó sokkal visszafogottabb színű, mint a gácsér, hasonlóan a tőkés récéhez. Az úszásban segíti a lemezes csőr, úszóhártyás láb, csónak alakú test. A házi kacsa tolla nem ázik át, mert a teste hátsó részén faggyúmirigy található. Csőrével rákeni a faggyút a tollazatára, így lepereg a víz róla úszás közben és nem ázik át. A bőre alatt található vastag zsírréteg miatt a hideg vizet is jól bírja. A kacsák is nagyon társas állatok, akik csoportokban szoktak élni. A magány nagyon könnyen érinti őket, ez utóbbi viselkedési problémákat és depressziós eseteket generál.
A házi kacsa elterjedése
A házi kacsa az egész északi féltekén elterjedt, de a legnagyobb mennyiségben Európában, Észak-Amerikában és Kínában található meg. A házi kacsa őse, a tőkésréce egész Európában, Ázsiában és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt, a Kárpát-medencében a leggyakoribb récefaj, mely a házi kacsa őse. Kóborló egyedi sokfelé eljutnak és az ember is segítette az elterjedési területének megnövelését, mivel sok helyen betelepítették.
A házi kacsa táplálkozása
Táplálkozását tekintve mindenevő. A magevés mellett szükségük van zöld táplálékra is. Ha módja van rá, apró csigákkal, rovarokkal, vízinövényekkel egészítik ki táplálékukat. A házi kacsa mohón és sokat eszik, egyáltalán nem válogatós. Evés közben gyakran iszik.
A házi kacsa fajtái
A kacsafajtákat három csoportba sorolják, hasznosítás alapján: hús, tojás és kettős hasznosítású. A háziasított kacsák szinte valamennyi fajtája, a tőkés récétől származik. A legtöbb kacsafajta a vadkacsától (Anas platyrhyncos) származik, míg egy kis kisebbség a pézsmaréce (Cairina moschata) leszármazottja. A kacsafajtákat általában egy nemzeti szerv, például a mezőgazdasági minisztérium ismeri el és írja le hivatalosan. Egyes országokban a fajtákat rajongók csoportjai vagy tenyésztői egyesületek ismerhetik el, amelyek fajtastandardot is kidolgozhatnak. Ezek közé tartoznak a következők: a magyar parlagi kacsa, a Aylesbury-réce, a khaki-Campbell-réce, a roueni kacsa, a francia harlequin kacsa és az indiai futókacsa. Természetesen ennél jóval több fajta létezik.
A házi kacsa szaporodása
A házi kacsa ritkán kotlik, de amelyik mégis „megül”, az kiváló kotlós és jó nevelő. Ezek szinte mindig idősebb kacsák, 15-20 tojás lerakása után kezdenek kotlani. Tojásaik a fajtától függően kékeszöldtől a fehérig terjedő színűek. A baromfifélék hímjei közül talán a gácsérok a legrosszabb „udvarlók”, a tojóval való együttlétük szinte csak a párzásra korlátozódik. A szárazföldi párzás is sikeres lehet, de jobb, ha az a vízen történik. A helyes ivararány az, ha 1 gácsérra 3-6 tojó jut. Jobbak az eredmények, ha az egyéves éves gácsérhoz kétéves tojókat tesz az ember, vagy fordítva. Ha egy tojást mindig a fészekben hagynak, akkor tojónál három-négy hónapig elhúzódhat a tojás, egy-két napi megszakítással. Így összesen 60-70, de akár 90 tojást is raknak a tenyészidő alatt. Ha azonban tojásokat a fészekben hagyják, 15-30 tojás rakása után lekotlanak. Az esetek nagy többségében a kacsatojások tyúkkal vagy pulykával eredményesebben keltethetők. A kacsa kotlós alá 14-16 kacsatojást lehet tenni, de jobb, ha azokat tyúkkal vagy pulykával kelteti az ember, vagy keltetővel. A kelési idő 28 nap.
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A mezőgazdasági gépalkatrészek utánpótlásáról Bedekovits Csabát, a Kramp Hungary kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
A nyári strandszezon után sokan másfajta kikapcsolódást keresnek, és Magyarország borvidékei kiváló őszi programlehetőségeket is kínálnak.
Mintegy 1,1 millió tonna rizst semmisítettek meg az elmúlt időszak áradásai Bangladesben.
Ez az amerikai robot óriási segítséget nyújthat a termelőknek a vegyszerhasználat csökkentésében.
Kiemelt támogatásokra számíthatnak a környezettudatos termelők.