Ezt sokan elrontják a szobanövények gondozásakor: itt hibáznak a legtöbben

Ezt sokan elrontják a szobanövények gondozásakor: itt hibáznak a legtöbben

agrarszektor.hu
Hiába teszel meg mindent, mégis gyakran elpusztulnak a szobanövényeid? Úgy érzed mindenre odafigyelsz, mégsem sikerül életben tartanod a zöldeket a lakásban? Számtalan dolgon múlhat az, hogy egy-egy növény, hogy érzi magát, legyen szó akár a megfelelő talajról, a víz mennyiségéről, a hőmérsékletről, vagy akár rejtőzködő kártevőkről, sokszor nehéz megtalálni a probléma forrását. Összegyűjtöttünk most több, mint 10, garantáltan működő trükköt, tippet, amiket érdemes bevetni, ha úgy látjuk, kókad, szárad, betegeskedik a szobanövényünk, mutatjuk melyek ezek!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ne ess kétségbe azonnal, ha úgy látod "haldoklik" a szobanövényed, nem biztos ugyanis, hogy végleg búcsúzhatsz tőle, számos olyan rejtőzködő dolog, ok lehet a háttérben, amire nem is gondolnád. Mutatunk most néhány olyan trükköt, ami garantáltan visszahozza a növényt a "sírból", ha beveted - írja a balconygardenweb.com.

1. "Intenzív osztály" szobanövényeknek

Érdemes fenntartani egy úgynevezett intenzív osztályt a növényeink számára, ami arra szolgál, hogy amikor tartósan rossz állapotban van a szobanövény, itt tarthatjuk, amíg rendbe nem jön. Ezen a helyen legyenek állandóak a környezeti tényezők, például a hőmérséklet, illetve az erős napfénytől, széltől és huzattol mentes, valamint védett legyen. Ideális lehet például egy kisebb üvegház, amelyet akár mi is barkácsolhatunk otthon. Ügyeljünk arra is, hogy ez az elszigetelt osztály egész nap közvetett fénynek legyen kitéve, és garantáltan stresszmentes legyen a szobanövények számára. 

2. Figyelj a megfelelő öntözésre!

Ha nem növekszik megfelelően a szobanövényünk, annak könnyen lehet a kiszáradás, vagyis a helytelen öntözés az oka. Így az is meglehet, hogy a háttérben a túlzott locsolás áll. Ellenőrizzük tehát mindig, hogy nem túl száraz-e vagy túl nedves-e a növényünk talaja. Minden esetben gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről, és ha kell, ellenőrizzük a gyökereket is, elképzelhető ugyanis, hogy gyökérrothadás áll a növény "haldoklásának" hátterében, és ha így van, azonnal ültessük át. 

3. Mindig biztosíts elegendő fényt a növényeknek!

A napfény intenzitása évszakonként változó, a hidegebb hónapokban például a napfény kevésbé erős, ugyanakkor a tavaszi és nyári szezonban az intenzitása és az időtartama is növekszik a sugaraknak. Így a nem megfelelő vagy elegendő fény is okozhatja a növények növekedésének visszamaradását. Érdemes mindig tájékozódni arról, hogy az egyes fajok, fajták mennyi fényt igényelnek, és ez alapján elhelyezni őket a lakás, illetve az otthonunk különböző pontjain.

4. Tápanyaghiány is állhat a háttérben

A növényeknek elegendő mennyiségű magnéziumra, nitrogénre és káliumra van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. A szükséges tápanyagok nélkül például nehezebben veszik fel a vizet, így visszamaradhat a növekedésük is. Minden esetben ellenőrizzük, hogy melyik növénynek, milyen tápanyagokra, és azokból mekkora mennyiségre van szüksége, az adagolásnál pedig kövessük a címkén található utasításokat. 

5. Figyelj az ideális hőmérsékletre!

A meleg általában felgyorsítja a növények növekedését és a csírázást, míg az alacsonyabb hőmérséklet lelassíthatja az életfolyamatokat. A legjobb, ha utánanézünk az egyes növények hőmérsékleti igényeinek, így elkerülhetjük azt, hogy probléma legyen a fejlődésükkel. Jó trükk lehet, ha bizonyos növényeket közel helyezünk egymáshoz, vagy ha egy-egy adott példánynak összekötözzük óvatosan és nem szorosan a szárait, ezek ugyanis segítik az ideális páratartalom elérését.

6. A talajban, a gyökereknél is lehet probléma, ellenőrizd!

Érdemes bizonyos időközönként átültetni a növényeket új földbe, vagy akár nagyobb cserépbe, hogy a gyökerek megfelelően tudjanak fejlődni, ellenkező esetben ugyanis könnyen megakadhat a növekedésük. Minden átültetésnél az egyik legfontosabb szempont a vízelvezetés biztosítása. Ügyeljünk ilyenkor arra, hogy óvatosan emeljük ki a növényt a talajból, és vigyázzunk a gyökerekre is, adott esetben kicsit vissza is vághatjuk őket.

7. Cseréld ki a növény földjét

A növények növekedésének megtorpanását, illetve a lombozat elszíneződését könnyen okozhatja a talaj rossz egészségi állapota. Ha túl nedves, vagy tömör, esetleg rosszul szellőzik, vagy túl sok tápanyag van benne, gyakran a növény pusztulásához is vezethet. Figyeljünk tehát arra, hogy jól szellőző földbe ültessük a növényeket, és ideális legyen a cserép vízelvezetése is. 

Hogyan kell levegőztetni a cserépben lévő talajt?

Egy pálcikával 5-6 helyen szúrj bele óvatosan, de mélyen a talajba, majd ezt követően öntözd meg a növényt, és figyeld a hangokat. Ha jól csináltad, akkor hallani fogod, ahogy a víz átfolyik a földön. Ha ez megtörtént, ismételd meg még 2-3 alkalommal ezt a folyamatot, de mindig csak azelőtt, hogy meglocsolnád a növényt. 

8. Ne feledkezz meg a metszésről sem!

A helyesen végzett metszés nagyon fontos a növény megfelelő növekedéséhez. Érdemes mindig eltávolítani, és metszőollóval levágni az elszáradt, valamint betegnek tűnő leveleket és növényi részeket. Arra figyeljünk, hogy egyszerre csak a lombozat 10-20 százalékát tüntessük el, ne többet, a következő metszésig várjunk legalább 3-4 hetet. 

9. Gondoskodj a növekedéshez szükséges tökéletes környezeti feltételekről!

Minden szobanövénynek megvannak a sajátos növekedési igényei, ezért nem árt, ha tudjuk, melyik fajnak, fajtának, mire van pontosan szüksége. Ezért minden esetben olvassunk utána, hogy mennyi napfényre, páratartalomra, vízre, tápanyagra, illetve milyen hőmérsékletre van szükségük a szobanövényeinknek. 

10. Ellenőrizd, nincs-e valamilyen kártevő vagy kórokozó a növényen!

A növények kókadásának, száradásának egyik leggyakoribb oka a különböző kártevők és kórokozók jelenléte, amelyek gyakran megbújva helyezkednek el a leveleken, száron, esetleg a gyökéren. Ha megtaláljuk a "bűnöst", első lépésként azonnal különítsük el a betegeskedő növényt a többitől, ezt követően pedig próbáljuk meg azonosítani a kártevőt, vagy a kórokozót. Ha szükséges, kérjük szakember segítségét, nem mindegy ugyanis, hogy melyik növénynél, milyen eszközzel próbáljuk meg megállítani a fertőzést.

11. Tartsd a szobanövényeket beltérben

A szobanövényeket ajánlott inkább beltérben nevelni és tartani, a szabadban ugyanis sokkal jobban ki vannak téve a különböző negatív környezeti hatásoknak. Bent jobban tudjuk például ellenőrizni és kordában tartani azokat a feltételeket, amelyek az optimális növekedéshez szükségesek, így a hőmérsékletet, a páratartalmat és a napfény mennyiségét is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?