Ezt sok kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat a gyep sorsa

Ezt sok kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat a gyep sorsa

agrarszektor.hu
A kerttulajdonosok többségének általános programja néhány hetente a gyep lenyírása, a gondozása, karbantartása pedig szinte mindennapos feladat. A fű növekedésére számtalan tényező van hatással, ilyenek a különböző környezeti hatások, illetve a talaj állapota, ezért sem mindegy, mikor, hogyan és meddig nyírjuk a füvet a kertünkben. Mi történik a fűvel, ha nem vágjuk? Meddig nő meg? Mikor érdemes abbahgyni az adott évben a fű nyírását? Többet között ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat, de megmutatjuk azt is, hogyan érdemes vágni a füvet a kertben ahhoz, hogy garantáltan egészséges és csodaszép gyepünk legyen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fű növekedését rengeteg tényező befolyásolja, amelyekkel nem árt tisztában lennünk, ha egészséges gyepet szeretnénk a kertünkben. Egyre több kertész alapozza ma már a fűnyírást arra a kérdésre, hogy vajon meddig nő a fű, ha nem vágjuk le, és meddig érdemes egyáltalán nyírnunk az adott évben a kertben? Ezekre kerestük meg most a választ, illetve azt is mutatjuk, hogyan érdemes vágni a füvet ahhoz, hogy garantáltan egészséges és csodaszép gyepünk legyen - írja a balconygardenweb.com.

Meddig nő a fű, ha nem vágjuk?

Ahogy az időjárás egyre jobba hűl le, és rövidülnek a nappalok, úgy a fű növekedési üteme is elkezd lelassulni. Ősszel, illetve télen, amikor a hőmérséklet 4-10 fokra esik, és csökken a napfény mennyisége, a fű már nem nő tovább. Számos tényezőtől függ azonban, hogy pontosan meddig nő a fű, ha nem vágjuk, ilyenek lehetnek az adott fű fajtája, a különböző környezeti hatások, a talajviszonyok a kertben, illetve a napos órák száma is. Vannak például olyan fűfélék, amelyek a hűvösebb évszakokat kedvelik, és tovább nőnek a téli hónapokban is a melegebb régiókban, de akadnak olyanok is, amelyek a naposabb időszakokat szeretik, és a téli hónapokban barnulni kezdenek.

Tényezők, amelyek hatással vannak a fű növekedésére

1. Környezeti hatások

A környezeti hatások jelentős szerepet játszanak a fű növekedésében, a napfény, a hőmérséklet, illetve a víz rendelkezésre állása mind befolyásolják. Ha például a pázsit inkább árnyékban van, és nem kap sok fényt, akkor könnyen előfordulhat, hogy alapból nem növekszik olyan jól és gyorsan, mint egy olyan gyep, ami napfényben úszik a nap nagy részében.

2. Talajviszonyok

A talajviszonyok is befolyásolják a fű növekedését, a talaj termékenysége, valamint a pH-szintje komoly hatással lehet a gyep egészségére. Ha a talajból hiányoznak az alapvető tápanyagok, előfordulhat, hogy a fű nem nő olyan jól és gyorsan, mint kellene, ugyanakkor az, ha a talaj túl savas vagy lúgos, szintén negatívan hathat a fű növekedésére.

3. A fű típusa

A különböző fűfajtáknak eltérő lehet a növekedési üteme. Akadnak például olyanok, amelyek a melegebb éghajlatot preferálják, de vannak fajták, amelyek az alacsonyabb hőmérsékleten érzik jól magukat. Érdemes megismerni a kertünkben található fű típusát annak érdekében, hogy a lehető legmegfelelőbben tudjuk gondozni. 

4. Gyepápolási szokások

A különböző ápolási szokások is hatással lehetnek a fű növekedésére. Az öntözés milyensége és mennyisége, illetve az, ha túl rövidre vágjuk a füvet is befolyásolhatják a gyep növekedését. Ugyanakkor a megfelelő mennyiségű víz, napfény, illetve tápanyagok segítik a fű növekedését.

Mikor hagyjuk abba a fű nyírását?

Ha fel akarjuk készíteni a gyepet a kertben a téli időszakra, akkor néhány héttel az első fagy beállta előtt hagyjuk abba a fű nyírását. Erre azért van szükség, mert a fűnek időre van szüksége a növekedéshez, valamint a tartalékok felhalmozásához, mielőtt téli nyugalmi állapotba kerül. Ha hagyjukt tehát még a fagyok beállta előtt egy kicsit nőni a füvet, akkor esélyt adunk neki arra, hogy elraktározza a hideg hónapokra szükséges tápanyagokat. Ha például azt érzékeljük késő ősszel, kora télen, hogy sárgulni, barnulni kezdett a füvünk, szintén érdemes abbahagynunk a fűnyírást, ezzel ugyanis jelez nekünk a gyep, hogy itt az ideje felkészülnie a fagyokra. Arra is figyeljünk, hogy semmiképpen sem vágjuk túl rövidre a füvet a tél beállta előtt. A hoszabb fűszálak ugyanis segítik megvédeni a gyökereket a hidegtől, és szigetelnek is. Általános szabály, hogy mindig arra kell törekedni, hogy a fű körülbelül 6-8 centiméter magas legyen az ősz és a tél folyamán is.

Így vágd a füvet, ha garantáltan egészséges gyepet szeretnél

  • A fűnyírás megkezdése előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a fűnyírónk jó állapotban van. Ellenőrizzük a késeket, ha kell, az olajszintet, illetve a tartályt, és amennyiben szükséges, végezzük el a javításokat vagy beállításokat.
  • Fűnyírás előtt járjuk körbe az udvart, és szedjük fel a nagyobb köveket, botokat, törmelékeket az udvarról, nehogy beleakadjanak a gép pengéibe, és kirepülve onnan sérülést okozzanak. 
  • Ha készen állunk a kezdésre, állítsuk a pengéket a legmagasabb fokozatra, és ha csak szükséges, akkor csökkentsük a magasságot.
  • Próbáljunk egyenes vonalban vagy keresztben haladni a fűnyírással, és egyenletesen tudjuk levágni a gyepet, és elkerülhetjük az egyetlen foltok és nyomvonalak kialakulását. 
  • Figyeljünk az időjárásra, és ne nyírjunk füvet se túl melegben, se akkor, ha nedves, vizes az idő. Ha ugyanis ezeket az időszakokat választjuk, könnyebben fogékony lesz a gyep a betegségekre, kártevőkre, kórokozókra.
  • Ha befejeztük a fűnyírást, ne felejtsük el kitakarítani a fűnyírót, és elrakni ideális helyre, védve a környezeti hatásoktól. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?