Jön az eső: itt a friss előrejelzés, mutatjuk, milyen időjárás vár ránk

Jön az eső: itt a friss előrejelzés, mutatjuk, milyen időjárás vár ránk

agrarszektor.hu
Az utóbbi egy hét időjárása elég változékonyan alakult, többször következett be egyik napról a másikra nagymértékű hőmérséklet-változás. Ráadásul a csapadék is számtalan formában érkezett, az eső és hó mellett havas eső, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordult. A következő napokban az ilyenkor szokásosnál enyhébb és szárazabb időben lesz részünk, említésre méltó csapadék csak péntek este valószínű.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több időjárási front is érintette Magyarországot az elmúlt bő egy hétben - derül ki a HungaroMet Magyar Meteorológiai Nonprofit Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A múlt hét közepén, szerdától péntekig egy Nyugat-Európában jelentős károkat is okozó ciklon frontjai vonultak át fölöttünk, melyek hatása nálunk leginkább az erősen változó hőmérsékletben mutatkozott meg. Csütörtökön napközben az ország jelentős részén 7-13 fokkal volt melegebb, mint a megelőző napon, majd pénteken ugyanilyen mértékben hűlt vissza az idő.

24 órás hőmérsékletváltozás 2023. január 18-án 12 órakor (Celsius fok)
24 órás hőmérsékletváltozás 2023. január 18-án 12 órakor (Celsius fok)

Míg az ország egyik részén a hőmérséklet okozott meglepetéseket, keleten jellemzően 10-20, míg a Dunántúlon 3-10 mm közötti csapadék hullott hó, eső, ónos eső, fagyott eső formájában. Északon már péntektől, délen szombattól hétfő estig napos, száraz, de hideg időjárás volt a jellemző éjszakánként többfelé -5 és -12 fok közötti fagyokkal. Bár napközben a legtöbb helyen fagypont fölé melegedett a levegő, de a napi középhőmérséklet csak 0 és -7 fok között alakult. Kedd óta ismét több front is áthaladt fölöttünk, melyekből összességében jellemzően 0,3 és 3 mm közötti csapadék hullott ezúttal is többféle halmazállapotban. A hőmérséklet több fokkal enyhült a hétvégéhez képest, szerdán a Dunántúlon már +3 és +5 fok között, a keleti országrészben -1 és +3 fok között alakultak a napi középértékek.

5 napos csapadékösszeg 2023. január 22-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. január 22-ig (mm)
Napi középhőmérséklet 2023. január 21-én (Celsius fok)
Napi középhőmérséklet 2023. január 21-én (Celsius fok)
5 napos csapadékösszeg 2023. január 24-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. január 24-ig (mm)

Az elmúlt 10 napban az ország nagy részén több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, de csak északkeleten haladja meg a többlet a 10 mm-t, míg a Dunántúl jelentős részén kismértékű hiány mutatkozik. Ezzel szemben a 30 napos csapadékösszeg hazánk jelentős részén 5-15 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, míg északkeleten és nyugaton hasonló mértékű többlet jelentkezik. Az október utolsó hete óta lehullott csapadék mennyisége országszerte jelentősen több az ebben az időszakban szokásosnál.

Napi középhőmérséklet 2023. január 24-én (Celsius fok)
Napi középhőmérséklet 2023. január 24-én (Celsius fok)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 24-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 24-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 24-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 24-ig (mm)

A felső egy méteres talajréteg csaknem országszerte telített állapotban van, és a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A kismértékű talajfagy, ami január közepén még sokfelé jellemző volt, a legtöbb helyen kiengedett mostanra, 5 cm-en már csak helyenként fordul elő fagy.

Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2023. január 24-én (Celsius fok)
Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2023. január 24-én (Celsius fok)

Az országban főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, és ezek kiterjedése a megelőző száraz időszakban csökkent, a mögöttünk álló egy hét során azonban ismét növekedett. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek a hideg idő a kedvezőbb, +4, +5 Celsius fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak. December második felében és január első hetében meghaladta a hőmérséklet ezt a tűréshatárt, azóta azonban jellemzően ennél jóval hidegebb volt. Azok az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna, nem volt jellemző. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől beálló fagyos idő, de tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

A következő napokban az ilyenkor szokásosnál melegebb és szárazabb időre van kilátás. Pénteken nyugat felől érkezik egy időjárási front, melyhez kötődően estétől szombat reggelig sokfelé várható 1-5 mm eső, északkeleten havas eső is lehet. Ezt követően száraz idő várható a jövő hét közepéig, de már vasárnaptól lehetnek tartósan párás, hétfőtől főleg az ország északkeleti harmadán ködös területek, ahol szitálás előfordulhat. A hőmérséklet pénteken és szombaton hajnalban is főként a szélvédett helyeken csökken fagypont alá, máshol kevéssel fagypont fölötti értékek lesznek jellemzőek, majd vasárnaptól visszatérnek a fagyos éjszakák, mikor jellemzően 0 és -8 fok közé hűl a levegő. A csúcsértékek többnyire +3 és +10 fok között alakulnak majd, a párásabb, ködösebb északkeleti tájakon várható a kisebb napi hőingás, és alacsonyabb nappali hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?