Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így gondozd az orchideát, hogy mindig virágozzon

Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így gondozd az orchideát, hogy mindig virágozzon

agrarszektor.hu
Manapság már szinte minden háztartásban találunk egy-egy cserepes orchideát, nem mindenki tudja azonban elérni, hogy ez a trópusi növényi folyamatosan virágozzon. Az orchideák viszonylag kényes növények, ha azonban megfelelően gondoskodunk róluk, biztosítjuk számukra az ideális körülményeket, és betartunk néhány alapszabályt, akkor nem lesz gond az állandó virágzással, és sokáig díszítik majd lakásunkat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orchidea talán az egyik legnépszerűbb dísznövény, szinte minden háztartásban megtalálható, ráadásul nagyon változatos, és számtalan színben kapható. A gondozása azonban nem egyszerű, hiszen egy viszonylag kényes növényről van szó, nem mindegy például hova és mibe tesszük, hogyan locsoljuk, illetve mikor és milyen tápanyagokat adunk neki. Az ideális körülményeket otthon is könnyedén megteremthetjük az orchidea számára, mindössze néhány alapszabályt kell betartanunk, és garantált lesz a folyamatos virágzás - írja a balconygardenweb.com

1. Teremts trópusi körülményeket

Mivel trópusi növényekről van szó, az orchideák imádják a párás levegőt, és fontos számukra a gyökerek folyamatos szellőzése is. Érdemes ezért párásítót tenni a növény közelébe, így tudjuk ugyanis a legjobban biztosítani számára a megfelelő páratartalmat, ráadásul ezzel az állandó virágzás is garantált lesz. 

2. Gondoskodj a megfelelő napfényről

Az orchidea szereti a fényes, napos helyeket, így a lakás azon pontjára tegyük, ahol közvetetten kapja a napfényt. A keleti fekvésű ablakok a legalkalmasabbak számukra, az északi fekvésűek általában túl sötétek, a déli fekvésűeknél pedig közvetlenül éri a nap a növényt, így ott érdemes árnyékolást alkalmazni, a sok fény ugyanis árt az orchideáknak, és könnyen megégetheti őket. 

3. Ne használj hagyományos talajkeveréket

Az orchideák a természetes közegükben jellemzően a fákon élnek, nem közvetlenül a talajban, így alapvetően nincs is szükségük termőföldre. Ezért érdemes olyan talajkeverékbe ültetni őket, amelyekben van faforgács, parafa, esetleg tőzeg, ezek ugyanis biztosítják a növény számára a megfelelő vízelvezetést, illetve a gyökerek számára ideális szellőzést nyújtanak.

4. Öntözz jól

Az orchideákat elegendő hetente egyszer meglocsolni, a túlöntözés ugyanis az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek a gondozásuk során. Figyeljünk tehát arra, hogy soha ne álljon a víz a cserépben, amelyben a növényt neveljük, és csak akkor locsoljuk meg őket, amikor már teljesen száraznak érezzük a talajukat. 

5. Fontos a tökéletes cserép kiválasztása

A legtöbb orchideát olyan cserépben árulják, amelyen nincs vízelvezető lyuk. A megfelelő vízelvezetés, illetve szellőzés hiánya azonban a gyökerek rothadását okozhatja, a túlzott és álló víz pedig hamar a növények pusztulásához vezethet. Mindig gondoskodjunk tehát arról, hogy legyen vízelvezető nyílás a cserép alján, valamint, hogy tudjanak szellőzni az orchidea léggyökerei.

6. Az elegendő és megfelelő tápanyag biztosítása kulcsfontosságú

Általános szabály, hogy az orchideáknak havonta egyszer érdemes műtrágyát adni ahhoz, hogy megfelelően virágozzanak. Folyékony tápoldatot használjunk, lehetőleg olyat, amely egyenlő mennyiségben tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. Alkalmazhatunk speciális, orchideáknak való műtrágyát is, a fontos, hogy minden esetben kövessük a címkén található utasításokat. Télen, a nyugalmi időszakban ne tápoldatozzuk a növényünket, elegendő csak tavasszal elkezdeni. Legyünk résen, és soha ne adjunk túl sok műtrágyát a növényeknek, ezzel ugyanis gyors, de gyenge növekedést eredményezhetünk.

7. Folyamatosan ellenőrzid a léggyökereket

Az orchidea akkor a legegészségesebb, ha a léggyökerei szilárdak, vastagok és élénk zöldek. Ha elkezdenek sárgulni, barnulni, vékonyodni, valamint puhulni, az mindig rosszat jelent, ilyenkor érdemes ellenőrizni, nem kapott-e túl sok vagy túl kevés vizet, illetve tápanyagot a növény, esetleg nincs-e árnyékos, vagy nagyon napos helyen. Az egészségtelen léggyökerek egyértelmű jelei a tápanyaghiánynak, illetve a túlzott vagy éppen kevés napfénynek. Amennyiben azt tapasztaljuk, valami nincs rendben a léggyökerekkel, érdemes foszforban gazdag műtrágyát adni a növénynek, valamint közvetett napfényre tenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02