Kipusztíthatatlan növények a kertben: ezek a zord körülmények között is virágoznak

agrarszektor.hu
Nem mindenkinek adatott meg a kertjében az egészséges, jó minőségű talaj, és habár különböző praktikákkal lehet javítani a termőföld állapotán, nem feltétlenül szükséges. Számtalan olyan dísznövény létezik ugyanis, amelyek kevés gondozás mellett, a zordabb körülmények között is jól érzik magukat, és virágoznak. Összegyűjtöttük, melyek azok a növények, amelyek még a rossz talajban is pompázni fognak a kertünkben.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Alapvetés, hogy a megfelelő minőségű talaj elengedhetetlen ahhoz, hogy a növények jól érezzék magukat, nem mind igényli azonban feltétlenül - írja a balconygardenweb.com. Akadnak ugyanis olyan dísznövények, amelyek a zordabb körülmények között, a rosszabb állapotú termőföldben is jól érzik magukat. Most megmutatjuk, melyek ezek.

1. Sétányrózsa, másnéven színváltóvirág

Botanikai név: Lantana camara. A sétányrózsa egyáltalán nem igényli a jó talajokat, sőt, egyáltalán nem válogatós a talajok tekintetében. A gondozása során mindössze arra kell figyelni, hogy ne öntözzük túl, és akkor garantáltan sokáig fog virágozni.

2. Meténg

Botanikai név: Vinca minor. A meténg egy örökzöld évelő, gyönyörű virágokkal és lombozattal. Ráadásul a szegény talajban is gond nélkül fejlődik és virágzik. 

3. Kokárdavirág

Botanikai név: Gaillardia x Grandiflora. Ez a lágyszárú évelő jól érzi magát a rosszabb minőségű talajokban is. Ugyanakkor ha azt szeretnénk, hogy minél több virágot hozzon, figyeljünk arra, hogy kapjon elég szerves anyagot és trágyát. 

4. Pimpó

Botanikai név: Potentilla. A pimpó nagyon jól bírja a meleget, tavasszal csodásan díszít sárga virágaival. Egy lassan növekvő cserjéről van szó, amely még a szegényebb talajokon is jól fejlődik. 

5. Pillangóvirág

Botanikai név: Cosmos. A pillangóvirág szereti a semleges, 6-8 közötti pH-jú talajt, de rossz minőségű talajban is nagyon jól fejlődik. Ha azt szeretnénk, hogy minél több virágot hozzon, akkor figyeljünk arra, hogy kapjon megfelelő mennyiségű szerves anyagot.

6. Kamilla

Botanikai név: Matricaria recutita. A kamillát senkinek sem kell bemutatni, hiszen egy nagyon népszerű gyógynövényról van szó, apró, illatos virágokkal. A kamilla a jó vízáteresztő képességű, homokos-agyagos talajokat szereti, de a rosszabb termőföldben is jól érzi magát, és könnyedén termeszthető.

7. Záporvirág

Botanikai név: Gazania. A záporvirág egyátlalán nem "finnyás" a talajok tekintetében, mindössze a megfelelő vízelvezető képesség fontos számára. A záporvirág számtalan termesztőközegben képes túlélni, de a kavicsos, homokos talajokon is jól érzi magát. 

8. Verbéna, másnéven vas

Botanikai név: Verbena. A verbéna egy csodásan virágzó, bármilyen típusú talajon termeszthető növény. Arra kell mindössze odafigyelni, hogy kapjon elég napfényt, szinte egész nap igényli a napsugarakat, de természetesen ne tegyük ki a perzselő hőségbe.

9. Celózia, másnéven magyarparéj

Botanikai név: Celosia. A celózia a rossz talajokon termesztett növények egyik királynője. Ez a dísznövény ugyanis azt sem bánja, ha sziklás vagy homokos a talaj, és mindössze minimális gondozásra van szüksége. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?