Kipusztíthatatlan növények a lakásba: ezek még fény nélkül is jól érzik magukat

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, de bizony léteznek olyan szobanövények, amelyek minimális napfénnyel is vígan elélnek, sőt, egyeseknek elegendő csupán némi mesterséges fényt biztosítanunk. Nem kell tehát azoknak sem csüggedniük, akik sötétebb, árnyékosabb lakásban élnek, összegyűjtöttünk ugyanis jó néhány olyan szobanövényt, amelyek a beltér akár legsötétebb részein is garantáltan jól érzik magukat.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Azt mindenki tudja, hogy a növényeknek fényre van szükségük a növekedéshez, hiszen anélkül nem tudnak megfelelően fejlődni. Azt azonban nem sokan tudják, hogy több olyan szobanövény is van, amely minimális napfény mellett is jól érzi magát, sőt, kifejezetten a lakás árnyékos, kevésbé fényes részein érzi jól magát. Ezek többsége az árnyékkedvelők közé tartozik, ami azt jelenti, hogy közvetett napfényben is normálisan tudnak fejlődni - írja a balconygardenweb.com.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

1. Dracéna, vagy sárkányfa

A dracénák többsége nagyon egyszerűen termeszhető, mindössze arra kell figyelni, hogy rendszeresen öntözzük őket, ugyanakkor kerüljük a túlöntözést. Emellett érdemes távol tartani a dracénákat a közvetlen napfénytől, és inkább árnyékos helyen legyenek.

2. Anyósnyelv

Az anyósnyelv egy nagyon kevés gondozást igénylő növény. Beltérben nagyon egyszerűen termeszthető, és hihetetlen jól bírja a sötétséget, így érdemes a lakás árnyékosabb részére tennünk. 

3. Szobapáfrány

A szobapáfrány egy csodaszép örökzöld növény, ráadásul a savanyú talajokat is nagyon jól bírja. Arra figyeljünk, hogy soha ne tegyük közvetlen napfényre, inkább a ház sötétebb szegletében kapjon helyet. Ugyanakkor a talaja mindig legyen enyhén nedves, és gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről is. A szobapáfrány kedveli a párás környezetet, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig megfelelő legyen a tér páratartalma.

4. Orchideák

Az orchideák helyes termesztésének egyik kulcsa, hogy soha ne tegyük őket közvetlen napfényre. A legjobb tehát, ha a lakás árnyékos részén helyezzük el ezeket a színes, egzotikus növényeket. 

5. Agglegénypálma, vagy legénypálma

Az agglegénypálma amellett, hogy nagyon jól néz ki, és fényes leveleivel csodás éke lehet lakásunknak, mindössze minimális gondozást igényel. Árnyékos helyen, közvetett napfényben érzi a legjobban magát, ráadásul locsolni is csak ritkán kell, mindössze arra figyeljünk, hogy viszonylag meleg helyre tegyük. 

6. Zöldike

A zöldike amellett, hogy tisztítja a levegőt, így elengedhetetlen eleme a legtöbb lakásnak, minimális napfény mellett is boldogan elél. Mindössze arra figyeljünk, hogy ne tegyük közvetlen fényre, mert az könnyen a levelek megégését okozhatja.

7. Vitorlavirág

Ha olyan szobanövényt keresel, amely kevés gondozást igényel, akkor a vitorlavirág az egyik legjobb választás. Ráadásul amellett, hogy könnyen termeszthető, sok napfényre sincs szüksége, hiszen az árnyékos helyeken is nagyon jól érzi magát.

8. Aloe Vera

Az aloe vera sok országban az egyik legnépszerűbb szobanövény, többek között azért is, mert minimális gondozást igényel csak. Ha mindez nem lenne elég, ez a növényke minimális, illetve gyenge napfény mellett is vígan elél. 

Néhány tipp az árnyékkedvelő növények neveléséhez:

  • Figyeljünk arra, hogy soha ne öntözzük túl az árnyékkedvelő szobanövényeket, sőt, inkább tartsuk a földjüket szárazon. A viszonylag sötétben nevelt növényeknél a túl sok víz hatására könnyen gyökérrothadás alakulhat ki, ezért érdemes résen lenni, már ami a locsolást illeti.
  • A vegetációs időszakban adjunk havonta egyszer folyékony műtrágyát a növényeknek.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a növények leveleit a felületükre tapadt portól és szennyeződésektől, ezzel javíthatjuk ugyanis a fotoszintetizáló képességüket.
  • Mindig figyeljünk a kártevőkre, és rendszeresen ellenőrizzük a növényeket nincs-e rajtuk valamilyen betolakodó.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?