8 intő jel, hogy rosszul gondozod a szobanövényeid: ezeket rengetegen elrontják

agrarszektor.hu
Nem mindig könnyű kitalálni, amikor hervadozik, sápadt, fakó a szobanövényünk, hogy éppen mi baja lehet. Számtalan jele lehet azonban annak, ha valami nincs rendben, ilyenek akár a barnuló lombozat, a kevés virág, a puha gyökérzet, és a hulló levelek is. Összegyűjtöttük, melyek a legegyértelműbb tünetei annak, ha nem egészséges, már-már haldoklik a szobanövényünk, de megmutatjuk azt is, hogyan lehet mindezeket elkerülni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Gyakran megesik, hogy kedvenc szobanövényünk hervadt, fakó állapotban fogad minket, és egyértelmű jeleit mutatja annak, hogy boldogtalan, illetve nem egészséges. Nem érdemes azonnal kétségbe esnünk, egy kis odafigyeléssel ugyanis könnyen elkerülhetjük a fent említett állapotot. Megmutatjuk, melyek a legnyilvánvalóbb jelei annak, hogy rosszul gondozzuk növényünket, és mit tehetünk mindezek ellen - írja a balconygardenweb.com.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

1. Kevés virág, túl sok levél

Ha az éppen virágzó növényünkön több a levél, mint a virág, akkor az egyértelműen annak a jele, hogy túl sok nitrogént, vagy túl kevés napfényt kapott kedvencünk. Ilyenkor csökkentsük a nitrogéntartalmú műtrágya mennyiségét, illetve kapjon több napfényt a növényünk.

2. Barna és száraz, törékeny levelek

A nem túl gyakori lombhulláshoz hasonlóan az is normális, ha néha találunk barnuló, száraz leveleket is a növényen. Probléma akkor van, ha több a barnuló, hulladozó levél, mint az egészséges. Ennek oka általában az alulöntözés, illetve a száraz környezet, tehát ilyenkor annyit tehetünk, hogy mélyen és elegendő vízzel megöntözzük a növényt. Ha száraz a levegő abban a helyiségben, ahol a növényt tartjuk, gondoskodjunk arról, hogy kicsit párásabb legyen. A levelek barnulása, száradása a túl sok műtrágya, az alacsony hőmérséket, a forró levegő, de a gyökérrothadás következtében is kialakulhat. 

3. Hervadozó növény, kisebb levelek

A túl nedves talaj a növény hervadását és lelógó leveleket okozhat. Minden esetben kerüljük tehát a túlöntözést, a sok víz ugyanis gyökérrothadáshoz vezethet. Ha azt tapasztaljuk, hogy kókadoznak a levelek, akkor szedjük ki a növényt a talajból, és ellenőrizzük le a gyökerét. Amennyiben problémát észlelünk, akkor vágjuk le a beteg részeket, és ültessük át a növényt egy friss földdel teli, vízelvezető lyukakkal ellátott cserépbe.

4. Foltos levelek

Ha azt tapasztaljuk, hogy foltosak a növény levelei, akkor valószínűleg gombás fertőzéssel állunk szemben. Ilyenkor minden esetben különítsük el a fertőzött növényt a többitől, és tegyük olyan helyre, ahol nincs pára, és folyamatosan jár a levegő. Figyeljünk arra, hogy véletlenül se jusson víz a levelekre, ez ugyanis növelheti a betegség terjedését. 

5. Eldeformálódott levelek, fehér, porszerű képződmény a lombozaton

Az eldeformálódott, porosnak tűnő levelek egyértelmű jelei lehetnek a lisztharmatnak. Ha ezt tapasztaljuk, akkor figyeljünk arra, hogy a növény levelét ne érje víz, de mindenekelőtt távolítsuk el a fertőzött leveleket. Emellett gondoskodjunk arról, hogy a beteg növény ne legyen az egészségesek közelében.

6. Barna vagy fekete, lágy, puha gyökerek

A fekete vagy barna, puha gyökerek általában rothadás jelei. Ilyenkor minden esetben távolítsuk el a fertőzött gyökereket, illetve egyéb beteg részeket, és ültessük át a növényt egy friss földkeverékkel megtöltött cserépbe. 

7. Levélhullás

A levelek hullása az egyik leggyakoribb jele annak, hogy boldogtalan, egészségtelen a növényünk. Habár a legtöbb szobanövény időközönként lehullat néhány levelet, általában a szár közelieket, de ha egyszerre sok levelet veszít, annak az alábbiak közül lehet valamelyik az oka:

  • A növekedési körülmények hirtelen változása vagy a hőmérséklet ingadozása.
  • Túl kicsi a cserép, amelyben a növény él.
  • Túl hideg vízzel öntözzük a növényt. 
  • Vízhiány vagy túlöntözés.

8. A levél hegye sárgásbarna

Ha azt tapasztaljuk, hogy a levél hegye sárgásbarna, akkor minden esetben távolítsuk el a fertőzött leveleket, és figyeljünk arra, hogy öntözéskor ne kerüljön víz a lombozatra, és ne tartsuk párás közegben a növényt. A barna foltokat az alul-, vagy túlöntözés is eredményezheti, de tápanyaghiány, túltrágyázás, nem megfelelő világítás, vagy a szélsőséges hőmérsékletnek való kitettség is okozhatja. 

Bónusz tipp - Tisztítsd gyakrabban a leveleket!

Könnyen előfordulhat, hogy egy fertőzés miatt a növény levelei nem megfelelően fejlődnek. Ennek gyakran a lombozaton felgyülemlett vastag porréteg az oka, amely megakadályozza a fény felszívódását, sárga és csüngő leveleket eredményez, és a növény ideális növekedését is akadályozza. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, 10-12 naponta töröljük át puha, pamut törlőkendővel a leveleket, és tisztítsuk meg őket a kosztól. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?