Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így turbózzák fel a növényeket a profik

Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így turbózzák fel a növényeket a profik

agrarszektor.hu
A legtöbben szeretjük otthonunkat szebbnél szebb növényekkel feldobni, ám a szépségnek ára van. Fontos, hogy odafigyeljünk, hogy minden virágunknak biztosítsuk a megfelelő feltételeket - gondolunk itt például a fényre, hőmérsékletre, vízre, talajra, tápanyagokra és a betegségmegelőzésre. De hogyan tarthatjuk ezeket a szempontokat szem előtt úgy, hogy ne kelljen hosszú órákat a növényeink gondozásával eltölteni? Alábbi cikkünk segítségével (remélhetőleg) gyerekjáték lesz az ápolás, melynek köszönhetően gyönyörű, egészséges zöldjeink lehetnek, ráadásul nem is kell olyan sok energiát belefektetnünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Minden élőlény számára fontos, hogy egészséges legyen, a növények esetében azonban rajtunk is múlik, hogy milyen állapotban lesznek. Emellett persze az sem elhanyagolható, hogy lehetőleg költséghatékonyan tudjuk ápolgatni őket. Bár elsőre nehéznek tűnhet, hogy ennyi mindenre oda kell figyelni, ám, ha becsülettel tesszük a dolgunkat, akkor pikk-pakk belejövünk, legyen szó bármilyen virágról. Most egy csokorba gyűjtöttünk néhány egyszerű, ám annál tutibb tippet, amikkel garantáltan szép, hatékony munkát végezhetünk - írja a balconygardenweb.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Ne öntözzünk túl

Az egyik legtöbbször elkövetett hiba az, ha túllocsoljuk a növényeinket. Bár télen kevesebb vizet igényelnek, figyeljünk mindig oda arra, hogy az adott növénynek mekkora a vízigénye - ezt szinte egy pillanat alatt megnézhetjük akár az interneten is. A legegyszerűbb, amit tehetünk, ha az ujjunkat vetjük be az ellenőrzéshez: nyomkodjuk meg a talajt, és ha érezzük, hogy száraz a felső réteg, és nem süpped bele az ujjunk, akkor már adhatunk hozzá vizet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Gondolkozzunk, mielőtt cselekszünk

Fontos, hogy gondoljuk át azt, hogy mit is akarunk pontosan. Mindig legyünk körültekintőek, hogy milyen virágokat, zöldeket szeretnénk, és nézzünk utána, hogy milyen igényeik vannak. Hiszen, mint említettük, minden növény más és más, különböző igényekkel. Hogy egy példát is említsünk: ha kicsit árnyékosabb az otthonunk, és nem szűrődik be rendesen a fény, ne válasszunk olyan növényt, ami sok napfényt igényel - ezért kell tervezni.

Frissítsük a talajt

Az egészséges talaj elengedhetetlen a növények számára, ha tutira szeretnénk menni, akkor kicsit turbózzuk fel. Ezt könnyen megtehetjük, például adjunk hozzá fenyőkérget, komposztot vagy éppen trágyát. Meg is forgathatjuk havonta egyszer, így nem fog megkeményedni és több oxigént biztosíthatunk a gyökereknek. A talaj táplálása nagyon lényeges, ezért próbáljunk meg minél jobb minőségű, természetes anyagokat hozzáadni, amíg növekednek vagy virágoznak, ez különösképpen igaz. Mindig nézzünk utána az adott szobanövény pontos trágyázási igényeire. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Figyeljünk a páratartalomra

Ha túl száraz az otthonunk, akkor jó módszer, ha egy lapos kerámiatálra kavicsot szórunk, majd erre állítjuk a növényeket, és a kavics közé vizet töltünk. Így növelhetjük a növény körüli páratartalmat, és már meg is oldottuk a problémát.

Ne feledjük a szellőztetést

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy növénynek több szellőzésre van szüksége a többi társánál, de általánosságban elmondható, hogy friss levegő mindnek kell. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg az ablak vagy az ajtó közelében legyenek, ahol biztosan elég friss levegőt kaphatnak. 

Napfény 

Minden szobanövénynek napfényre van szüksége a növekedéshez és a fotoszintézishez, de a különböző virágoknak eltérő mennyiségű fény kellhet. Mielőtt megvásárolunk egy virágot, mindenképpen nézzük meg, hogy mennyi napfényt igényel, és aszerint helyezzük el a lakásban is. Hetente meg is forgathatjuk őket, így minden része egyenletesen juthat fényhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem csak az embereknek fontos a tisztaság

Bent a szobában könnyen rárakódhat a por a levelekre, ezért érdemes egy tiszta, nedves ronggyal rendszeresen letörölgetni.

Válasszunk megfelelő cserepet

Ha megvettük a növényünket, akkor eljött az idő, hogy kiválasszuk a cserepet is. Eleinte vélhetően kisebbet kell választanunk, de figyeljünk arra, hogy ahogyan növekedik, úgy cseréljük a cserepet is. Fontos, hogy sose vásároljunk túl nagy edényeket, mert nem teszünk jót a növénynek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mondjunk búcsút a régi, száradt részeknek

Jó formát adhatunk a növényeknek, ha megszabadítjuk a régi, haldokló levelektől, ezzel pedig fel is gyorsíthatjuk az új növekedését.

Küzdjünk meg a kártevőkkel

A kártevők bent is megkeseríthetik a mi és növényeink életét, ezért a megfelelő védelem elhagyhatatlan. A megelőzés lehet a kulcs, ezért mindig ellenőrizzük a zöldjeink, virágaink szárát, leveleit, virágait és a talajt is. Tipp: levéltetveknél a legkézenfekvőbb módszer a mechanikai tisztogatás, amikor enyhén szappanos vízzel lemossuk a növény fertőzött részeit. Az erősen fertőzött részeket egész egyszerűen vágjuk le a növényről. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?