2023. október 5. csütörtök Aurél
Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik a kertben: így öntözd helyesen a növényeket

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik a kertben: így öntözd helyesen a növényeket

agrarszektor.hu
Bizonyára minden növénytulajdonos beleszaladt már abba a hibába, hogy szeretett virágának annyira meg akart adni mindent, hogy egyszerűen túlöntözte. A víz kulcsfontosságú a zöldek esetében is, főleg ezekben az aszályos időkben. Még a tapasztaltabbakkal is könnyen megeshet, hogy elszámítják magukat, amivel persze nincs is semmi probléma. Mint mindenre, erre is van megoldás, és nem is kell megerőltetni sem magunkat, sem a pénztárcánkat. Hogy mi a teendő a túlöntözött növényekkel, hogyan menthetjük meg őket, vagy, ami még fontosabb, hogyan előzhető meg a baj, most egy csokorba gyűjtöttük!

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A túlöntözés talán a legnagyobb oka annak, hogy a legtöbb konténerben, cserépben nevelt növény elpusztul - írja a balconygardenweb. Ha még nem vagyunk jártasak a növénytermesztésben és gondozásban, gyakran elkövethetjük azt a hibát, hogy úgymond szeretetből kezdjük el öntözni őket - csakhogy ez a szeretet hamar végzetes is lehet. Ezért mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb néha több ebben az esetben is, és ismerjük fel a jeleket, ha túl sok vizet adtunk a zöldjeinknek! Hogy mik is ezek pontosan és hogyan menthetjük meg őket? Az alábbi cikkből kiderül.

EZ IS ÉRDEKELHET

A túlöntözés jelei

Ha sárguló leveleket és puha, kókadt növényeket látunk, akkor bizony előfordulhat, hogy a túlöntözés egyik jelét látjuk. A túlöntözés egyébként "tünetekben" hasonlít az alulöntözéshez, de könnyen megtudhatjuk, hogy melyikkel is van dolgunk: egyszerűen nézzük meg a földet és a vízelvezetést úgy, hogy két ujjunkkal nyomkodjuk meg a föld/talaj felszínét. Ha teljesen száraz a föld felső rétege, akkor adjunk vizet a növénynek, ha viszont nagyon nedves, akkor tudjuk, hogy túl sok a víz.

Ne dőljünk be a sárga leveleknek!

Eleinte megesik, hogy a levelek elkezdenek sárgulni vagy éppen halványulnak, ilyenkor azt gondolhatjuk, hogy "szomjazik" a növény, és még több vizet adunk neki, ezzel rontva a helyzeten. A túlöntözés egyik jele ugyanis lehet a levélsárgulás is, így a fentiekhez visszacsatolva, mindig ellenőrizzük a talajt/földet! Az új hajtások megbarnulnak, a levelek lehullanak, és a növényünk vagy lassan, vagy egyáltalán nem nő. Egyes esetekben még penész is képződhet, ha pedig túl sokáig állnak a vízben, akkor a gyökérrothadás sem kizárt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetünk a túlöntözött növényeinkkel?

  • Tegyük egy száraz helyre, és hagyjuk abba az öntözést, amíg a talaj/föld száraz nem lesz.
  • Helyezzük a növényt olyan helyre, ami részben vagy teljesen árnyékos. A párolgás miatti hirtelen vízveszteség ilyenkor még jobban megterheli őket, ezért is fontos, hogy ne maradjanak a tűző napon. Ilyenkor a már lankadt, elhalt részeket el is távolíthatjuk a növényeinkről.
  • Ha át szeretnénk ültetni, akkor a cserép oldalát enyhén veregessük meg úgy, hogy a gyökerek kissé fellazuljanak. Fokozatosan emeljük ki a növényt, ügyelve arra, hogy a szárát fogjuk meg, semmiképpen se a tetejét!
  • A rothadt, elhalt gyökérrészeket és egyéb részeket vágjuk le, de figyeljünk, hogy steril, tiszta eszközökkel tegyük ezt meg! A piszkos, korhadt szerszámok ugyanis tovább ronthatják a zöldjeink állapotát. A metszés után ismételten tisztítsuk meg és sterilizáljuk az eszközöket!

EZ IS ÉRDEKELHET

Így ültessük át őket

Ha egy másik cserépbe szeretnénk tenni a növényt, akkor az új edény megfelelő vízelvezető lyukakkal rendelkezzen. Ha a cserép megfelelő, akkor pedig érdemes friss földet beletenni, ezzel is támogatni őket. A növényt, ha áttesszük egy másik cserépbe, öntözzük meg vízzel vagy hideg kamillateával - a kamillatea enyhe gombaölőként működik. Tartsuk a növényt világos helyen, ahol szűrt napfény vagy több órás reggeli napfény éri, egészen addig, míg meg nem gyógyul. Ezt követően csak akkor öntözzük, ha a talaj tapintásra száraz.

Utógondozás

Ha a növényünk "magához tért", adjunk neki vizet, de csak akkor, ha már a talaj száraz. Ez nem azt jelenti persze, hogy porzásig szárítsuk ki az öntözések között. A műtrágyákat mindenképp kerüljük el, hiszen a gyökerekben kárt tehet ebben a kezdeti gyógyulási szakaszban. Ha elkezd újra megfelelően növekedni és fejlődni a növény, akkor adhatunk hozzá trágyát. Miután a növény ismét egészségessé és erőssé válik, visszatérhetünk a szokásos ápolási rutinhoz. Csak ne felejtsük: ezúttal ne öntözzünk túl!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?