Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Mint ahogyan a mondás is tartja, a májusi eső aranyat ér. El is kél mind a mezőgazdaságban, mind a kiskertekben is, hiszen rendkívül aszályos volt a tél és a kora tavasz is. Úgy tűnik, hogy a hajnali fagyoktól már nem kell tartani, meleg van, és beindul az élet a kertekben (is). Elő a lapátokat és az ásókat, kezdődhet a kertészkedés! Az alábbi feladatokat viszont semmiképp sem hagyjuk ki!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Áldás, ha saját kerttel rendelkezünk, azok, akik szeretnek is a veteményesben tevékenykedni, azoknak most kezdődik igazán a móka. Viszont, ha szeretjük, ha nem, vannak feladatok, melyeket nem úszhatunk meg, ha szép és egészséges udvart szeretnénk magunk körül. Ha biztosra szeretnénk menni, ezeket a feladatokat mindenképpen végezzük el: 

1. Fűnyírás és gyepszellőztetés

Az eső elősegíti a pázsit sűrűsödését és erősödését, nem véletlenül a leggyakoribb májusi kerti munka a fűnyírás, amit a legtöbben már áprilisban elkezdünk. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját, amennyiben szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez utóbbi módszerről egyelőre megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nem szellőzik így kellően a gyep, mások éppen az így létrejött biodiverzitást méltatják. Arra mindenesetre figyeljünk oda, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után - írja a HelloVidék

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Gondozzunk!

Egy gondozott, örökzöld sövény nemcsak széppé varázsolja a kertet, hanem megvéd a zajtól és a portól is, és búvóhelyet biztosít az énekesmadaraknak. A sövény ültetése, illetve már meglévő sövény esetén az első sövénynyírás is esedékes ilyenkor. Itt az ideje a konténeres növények, örökzöldek ültetésének is, a smaragdtuja, a kecskerágó és a különféle tűlevelűek a kertünk igazi díszei lehetnek. Kivihetjük a szabadba a pincében teleltetett leandereket, muskátlikat is. A leander földjét kezeljük tartós hatású műtrágya-granulátummal.

3. A metszés fontossága 

A metszés elengedhetetlen része a kertészkedésnek, ha pedig eddig még nem tettük meg, akkor a növekvő cserjék, bokrok ágait vágjuk vissza. Nagyon fontos lépés, a növények csak így tudnak fejlődni és ebben az időszakban nőnek a leggyorsabban.

4. Gombák és kártevők elleni védekezés

Szintén egy kulcsfontosságú feladat, és ahány növény, annyiféle probléma bukkanhat fel. Nincsen jól bevált recept a változatosság miatt, de az általánosan elmondható, hogy a kézi gyomlálás (kesztyűben) és a természetes rovarirtókkal szép eredményeket lehet elérni. A lényeg, hogy lehetőleg kerüljük a vegyszereket, hiszem számos természetes módszer létezik már. Itt egy példa: 

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Ültessünk, palántázzunk

Mielőtt azonban nekiállnánk a kerti munkálatoknak, érdemes jó előre eltervezzük, mikor mivel népesítjük be a veteményesünket. Jó tudni, melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, másrészt az is, magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük! Mielőtt nekikezdünk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük. Amiket májusban biztosan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május eleje), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék. Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még májusban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

6. Öntözzünk!

Májusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Vessünk egy pillantást a fűszerkertre

Ebben az időszakban érdemes fűszereket szárítanunk! A betakarításhoz a legjobb időpont az, amikor kinyílnak a hajtásokon az első virágok, mert ekkor a leggazdagabb a fűszernövény illatanyagban, illóolajban. Vágjuk le a hajtásokat, rendezzük kötegbe, és szárítsuk meg árnyékos, jól szellőző helyen.

8. Talajtáplálás

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk. Ez hoz majd gazdag termést. A növényeknek számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Kertünkben általában erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság. 

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Ki a virágokkal

Mivel már remélhetőleg nem kell fagyokra számítani, szóval itt az idő, hogy szépen kihordjuk a teraszra vagy az erkélyre a növényeket. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni. 

10. A májusi szüret

Már virágzik a bodza, érik a májusi cseresznye, lassan megkezdhetjük a szüretet. Ha a bodzát nem a saját kertünkből szedjük, hanem erdők, rétek széléről, olyan bokrokat válasszunk, amelyek távol esnek a forgalomtól. Készülhet bodzaszörp, limonádé, szárítva gyógytea a termésből, de a bodzavirág konyhai alapanyag is lehet. A cseresznyét a szüret után a lehető leghamarabb vigyük hűvös helyre, mert gyorsan megromlik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02