Sokan hibáznak a rózsák gondozásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak a rózsák gondozásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Egyre jobban közelít az igazi tavasz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy itt az ideje annak, hogy a kerttulajdonosok lapátot ragadjanak, és kimenjenek az udvarra munkálkodni. Ilyenkor számos szép feladat várhat ránk, legyünk tapasztalt vagy éppen teljesen kezdő kertészek. Ha igazán pompázó, egyedi és minden szemet odavonzó udvart szeretnénk, jó ötlet, ha rózsákkal kezdünk el foglalkozni. Először is, ki ne szeretné a világ talán legismertebb virágát, a rózsát, amit sokszor a szerelem jelképeként is emlegetnek. Jó hír, hogy némi odafigyeléssel bárki termesztheti őket, az alábbi cikkben összegyűjtött tippekkel pedig egészen biztosan csodálatos rózsák fognak burjánzani mindenütt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyakran eshetünk abba a hibába kezdőként, hogy mindenféle virággal, bokrokkal, fákkal és akár zöldségekkel, gyümölcsökkel kezdjük el benépesíteni a portánkat, pedig ez nincsen rendjén. Ha kertészkedésbe vágjuk a fejszénket, akkor tisztában kell lennünk több alapszabállyal is, köztük azzal is, hogy nem szabad össze-vissza fejetlenül mindent elültetni és párosítani - írja a balconygardenweb.A rózsák esetében szintén ez a helyzet, gondosan válogassuk meg, hogy milyen rózsát és hová szeretnénk. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor ezeket mindenképpen tartsuk be, és gyerekjáték lesz a rózsatermesztés.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Figyeljünk a napfényre

Könnyen beletörhet a bicskánk bármelyik növény termesztésébe, ha nem figyelünk oda a napfényre. A rózsa például akkor virágzik a legjobban, ha naponta legalább 6 órán keresztül közvetlen napfénynek vannak kitéve. Ha sötét vagy árnyékos helyen próbáljuk termeszteni, akkor kevésbé vagy egyáltalán nem virágzik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos a talaj

A rózsák ugyan a legtöbb talajtípusban eléldegélnek, de a lehető legjobb az, ha gazdag, morzsalékos, élettel teli talajban nevelnénk őket, sok-sok szerves anyag hozzáadásával, például komposzttal. Ezenkívül a növények talajtakarása kontroll alatt tartja a hőmérsékletet, ami elősegíti a növény egészséges növekedését.

Az örökös hiba: az öntözés

Az öntözés egy állandóan visszatérő eleme a növénytermesztésnek, nem véletlenül: nem szabad se túl, se alul öntözni egyetlen növényt sem, így a rózsát sem. A legegyszerűbb módja annak, hogy helyesen locsoljunk, az az, ha bevetjük az ujjunkat. Ha a föld/talaj felső rétegét száraznak érezzük, meglocsolhatjuk. A levelek nedvesítését viszont hanyagoljuk, hiszen ez különböző betegségekhez, illetve levélhulláshoz vezethet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ne hagyjuk rajta az elhalt részeket

Amellett, hogy nem valami mutatósak az elhervadt, kiszáradt részek, még gátolják is az újak növekedését is. Amikor az elhalt virágok a száron maradnak, arra "kényszerítik" a növényt, hogy energiáját a megmentésükre fordítsa. Ezért az ilyen részeket nyugodtan távolítsuk el, ügyelve arra, hogy az ép részeket ne sértsük meg!

Metsszünk rendesen!

A metszés nemcsak jó formában tartja a rózsánkat, hanem elősegíti az újak növekedését is. Évente egyszer, kora tavasszal, a kései téli időpontban vagy éppen az utolsó fagy után. Ezt se a puszta kezünkkel végezzük, mindenképpen használjunk erre a célra gyártott ollót, így szép és egészségesek maradnak a növényeink.

EZ IS ÉRDEKELHET

A trágya hatalma

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rengeteg múlik a trágyázáson növénytermesztés során. Persze itt sem kell túlzásokba esni, semmi bonyolultra nem kell gondolni. 4-5 hetente adjunk hozzá egy kis trágyát, de mivel a rózsák a magnéziumot is szeretik, az Epsom só használata is ajánlott. Egy gallon vízhez tegyünk fél csészényi (kb. 75 gramm) Epsom sót, és 6-8 hetente egyszer adjuk a rózsáinkhoz. Kávézaccot is használhatunk, az alábbi cikkünkben jól összefoglaltuk, hogy milyen csodákra képes a kertben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tartsuk távol a kártevőket és a betegségeket

Ha fekete foltokat találunk a növényen, nem hagyhatjuk figyelmen kívül! Akár gomba is okozhatja, de nem kell aggódni, megküzdhetünk vele. 1:3 arányban keverjünk össze tejet és vizet, majd addig permetezzünk vele, míg el nem tűnik. A levéltetvekre pedig szintén ügyeljünk!

EZ IS ÉRDEKELHET

Állatok a kertben

A rózsákat megtámadhatják az állatok és a házi kedvenceink is. Ha pedig a vadonhoz van közel a kertünk és egyúttal a rózsánk is, győződjünk meg arról, hogy biztonságban vannak a szarvasoktól. A tövisek nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy távol tartsák őket, a probléma leküzdésének legjobb módja, ha olyan növényeket termesztünk a rózsákkal, melyeket nem kedvelnek ezek az állatok. Például a körömvirág, a gyöngyvirág vagy a bazsarózsa is megfelel. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?