Pusztulnak a kertben a növények? Itt vannak az okok, amiket sokan észre sem vesznek

Pusztulnak a kertben a növények? Itt vannak az okok, amiket sokan észre sem vesznek

agrarszektor.hu
Növénytermesztés során számtalanszor hallattuk már, hogy az öntözés, a trágyázás, sok esetben a metszés és a gyommentesítés elengedhetetlen. Arról viszont már jóval kevesebb szó esik, hogy például a megfelelő fejlődéshez és egészséghez a kálium is kulcsfontosságú. Növeli a termésbiztonságot, a termésmennyiséget és a termés minőségére is kedvező hatással van. Alábbi cikkből kiderül, hogy hogyan ismerhetjük fel, ha növényünk káliumhiánytól szenved, és mit tehetünk, hogy helyrehozhassuk a bajt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha valaki növényeket nevel, az tudja, hogy bár vannak igénytelen fajták, a legtöbb fajta gondozást és odafigyelést igényel - írja a balconygardenweb. Persze ez nem jelenti azt, hogy képzett kertésznek vagy szakértőnek kell lennünk, egyszerűen csak szem előtt kell tartanunk az igényeket és kellő időt kell fordítanunk a kis zöldjeinkre - meg fogják hálálni. Egy csokorba gyűjtöttük, hogy miért is fontos a kálium számukra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan ismerhetjük fel, ha káliumhiányos a növényünk?

Levélsárgulás, lombhullás, levéllankadás, visszamaradott növekedés - ezek mind-mind lehetnek a káliumhiány jelei. Emellett a barnás, "égett" levelek is jellemző tünetek és a fiatal levelek növekedése is lassulhat. De mi okozhatja a káliumhiányt? A kérdésre a válasz az, hogy az alábbiak: 

  • Levegőztetés hiánya,
  • talajtömörödöttség,
  • magas pH,
  • túl - vagy alulöntözés,
  • sérült gyökerek,
  • rossz vízelvezetés,
  • kártevők és betegségek,
  • a túl sok só, magnézium vagy kalcium is akadályozhatja a káliumfelvételt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kitűnő káliumforrások a növények számára

1. (Faipari) hamu

A fahamu kiváló foszfor-, bór-, magnézium- és számos egyéb hasznos növényi elem forrása. Mérsékelten használjuk, hiszen túlzott mennyiségben káros hatással lehet a talaj pH-jára.

2. Komposzt

Ha a káliumhiány jeleit vesszük észre, akkor adjunk egy kis komposztot a talajhoz. Erre a célra akár banánhéjt is lehet használni.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Káliumban gazdag műtrágya

Bár a természetesség mindig fontos, ha mégis műtrágyát szeretnénk használni, akkor válasszunk olyat (például NPK-t), aminek magas a káliumtartalma.

4. Zöldhomok

A zöldhomokot az óceán fenekéről nyerik, és többnyire a növények tápanyagszükségleteinek biztosítására használják, mivel gazdag hamuzsírban, szilícium-dioxidban, vas-oxidban, mészben és foszforsavban. Az egyik leggazdagabb szerves káliumforrásnak minősül. Mivel vízben nem oldódik, a termesztőközegbe kell keverni. Nagyjából 4-6 evőkanálnyit használjunk, a cserép, a hiány és a növény méretétől függően.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?