Sokan hibáznak most a növények gondozásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak most a növények gondozásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy jónéhány károsító jobban tűri a szárazságot, mint a kerti növényeink. Ahol pedig esett vagy öntöznek és mindezek mellett pl. mélyfekvésű ágyásokban, sűrűbb állománnyal és érzékenyebb fajtákkal rendelkeznek, ott már kifejezetten vigyázni kell pl. a peronoszpóra fajokkal és közeli rokonával a fitoftórával is. Ez utóbbit paradicsomvésznek, illetve burgonyavésznek is hívják, attól függően, hogy melyik növényt fertőzte meg. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal leszáradnak a bokrok levelei. A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. az azoxastrobin, a propamokarb, a metiram, a ciazofamid hatóanyagú készítmények mindkét növényre engedélyezettek, míg az egyik dimetomorf tartalmú csak a krumpliban használható.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A poloskákat sem zavarja a meleg. A védekezéssel kapcsolatban nem tudok újat mondani, az adott növényre engedélyezett készítményekkel és ismétlésszámmal permetezhetnek. A zöldségek esetében már az élelmezés-egészségügyi várakozási időkkel (é.v.i.) is számolni kell! Természetesen rovarhálózással, kézi leszedegetéssel is próbálkozhatnak. Egy komoly szőlős szakcikk szerint a körömvirág, a levendula, a spenót és a libatop szépen kicsalogatja a poloskákat az ültetvényből és állítólag a mustárt és a kukoricát is kedvelik - írja a NAK. Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel. A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas kálium tartamú NPK műtrágyák segíthetnek, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

  • Vannak, akik nem permeteznek, de a lehető leggyorsabban felszedik és megtisztítják a lehullott, a baktériumos fertőzéstől feketén nyálkás szemeket. A korábbi tapasztalatok alapján, úgy tűnik, hogy a termés több 10%-ban is megmenthető ezzel a módszerrel. A nyüveket is tartalmazó burkot azonnal megsemmisítik (eltávolítják), így megakadályozzák a nyüvek talajba vonulását, áttelelését.
  • A permetezést választva, a felszívódó acetamiprid hatóanyagúak (30 nap é.v.i.) és a kontakt lambda cihalotrint tartalmazóak (14 nap é.v.i.) engedélyezettek. Ezekkel a rovarölőkkel a teljes fát kell kezelni, apró cseppekkel és tapadásfokozó adalékot is keverni kell a permetlébe. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször, kb. 10 naponta ismételni kell a permetezést.
  • A klorantraniliprol hatóanyagú egyik rovarölőszer szükséghelyzeti engedélyt kapott dióban. Felhasználható: "2022. június 1-től 2022. szeptember 28-ig. A dióban maximum 2 alkalommal 0,175-0,2 l/ha dózisban 600- 1000 l/ha permetlé mennyiséggel kijuttatva. Dióban az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 21 nap. Tehát ezt is jó minőségben, a teljes fát lefedő permetezéssel kell kijuttatni.
  • A növényi kivonatot és mono-poliszacharidot (Combi-protec) tartalmazó csalétekről, mely már 0,5 literes kiszerelésben is kapható. Ebből készíthetünk - a szigorú technológiai előírásokat betartva - 20 liternyi permetlét, oly módon, hogy azt 5 zacskó (4 grammos) acetamiprid hataóanyagú rovarölővel is kombináljuk. A permetezés során nagy cseppképzést alkamazzunk a hatékonyság érdekében. Eső után ismételni kell a permetezést és a szüretig 4-6 alkalommal is el kell végezni. 
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?