2023. március 27. hétfő Hajnalka

Sokan hibáznak most a növények gondozásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy jónéhány károsító jobban tűri a szárazságot, mint a kerti növényeink. Ahol pedig esett vagy öntöznek és mindezek mellett pl. mélyfekvésű ágyásokban, sűrűbb állománnyal és érzékenyebb fajtákkal rendelkeznek, ott már kifejezetten vigyázni kell pl. a peronoszpóra fajokkal és közeli rokonával a fitoftórával is. Ez utóbbit paradicsomvésznek, illetve burgonyavésznek is hívják, attól függően, hogy melyik növényt fertőzte meg. Jól ismerik a tüneteit: vészes gyorsasággal leszáradnak a bokrok levelei. A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. az azoxastrobin, a propamokarb, a metiram, a ciazofamid hatóanyagú készítmények mindkét növényre engedélyezettek, míg az egyik dimetomorf tartalmú csak a krumpliban használható.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A poloskákat sem zavarja a meleg. A védekezéssel kapcsolatban nem tudok újat mondani, az adott növényre engedélyezett készítményekkel és ismétlésszámmal permetezhetnek. A zöldségek esetében már az élelmezés-egészségügyi várakozási időkkel (é.v.i.) is számolni kell! Természetesen rovarhálózással, kézi leszedegetéssel is próbálkozhatnak. Egy komoly szőlős szakcikk szerint a körömvirág, a levendula, a spenót és a libatop szépen kicsalogatja a poloskákat az ültetvényből és állítólag a mustárt és a kukoricát is kedvelik - írja a NAK. Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten vagy ha ingadozik a talaj és a levegő nedvessége, akkor a paradicsom és a paprika nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a bogyók csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel. A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Ebből többet kérnek a növények és a talajon keresztül is fel tudják venni. A magas kálium tartamú NPK műtrágyák segíthetnek, pontosan számolják ki a dózist. Lombtrágyázhatnak is, mivel a leveleken át is felszívódik. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

  • Vannak, akik nem permeteznek, de a lehető leggyorsabban felszedik és megtisztítják a lehullott, a baktériumos fertőzéstől feketén nyálkás szemeket. A korábbi tapasztalatok alapján, úgy tűnik, hogy a termés több 10%-ban is megmenthető ezzel a módszerrel. A nyüveket is tartalmazó burkot azonnal megsemmisítik (eltávolítják), így megakadályozzák a nyüvek talajba vonulását, áttelelését.
  • A permetezést választva, a felszívódó acetamiprid hatóanyagúak (30 nap é.v.i.) és a kontakt lambda cihalotrint tartalmazóak (14 nap é.v.i.) engedélyezettek. Ezekkel a rovarölőkkel a teljes fát kell kezelni, apró cseppekkel és tapadásfokozó adalékot is keverni kell a permetlébe. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször, kb. 10 naponta ismételni kell a permetezést.
  • A klorantraniliprol hatóanyagú egyik rovarölőszer szükséghelyzeti engedélyt kapott dióban. Felhasználható: "2022. június 1-től 2022. szeptember 28-ig. A dióban maximum 2 alkalommal 0,175-0,2 l/ha dózisban 600- 1000 l/ha permetlé mennyiséggel kijuttatva. Dióban az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 21 nap. Tehát ezt is jó minőségben, a teljes fát lefedő permetezéssel kell kijuttatni.
  • A növényi kivonatot és mono-poliszacharidot (Combi-protec) tartalmazó csalétekről, mely már 0,5 literes kiszerelésben is kapható. Ebből készíthetünk - a szigorú technológiai előírásokat betartva - 20 liternyi permetlét, oly módon, hogy azt 5 zacskó (4 grammos) acetamiprid hataóanyagú rovarölővel is kombináljuk. A permetezés során nagy cseppképzést alkamazzunk a hatékonyság érdekében. Eső után ismételni kell a permetezést és a szüretig 4-6 alkalommal is el kell végezni. 
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?