Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

agrarszektor.hu
A banánhéj a legtöbb háztartásban a kukában végzi, pedig ahol van kert, ott hasznosan is fel lehet használni ezt a szemétnek hitt maradékot. Igazi csodaszer a növények számára, tele van ugyanis tápanyagokkal, ráadásul a különböző vegyi anyagokkal szemben sokkal pénztárcabarátabb megoldás. Összegyűjtöttük, mennyi mindenre lehet alkalmazni a banánhéjat a kertben, így mostantól biztosan senki sem akar majd megszabadulni tőle.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Habár a banánhéjat a legtöbben kidobják, a kerttulajdonosok hasznosan is alkalmazhatják ezt a szemétnek hitt maradékot, hiszen tökéletes foszfor-, illetve káliumforrás a növények számára. Ráadásul a banánhéj amellett, hogy rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyet a növények hasznosítani tudnak, gyorsan lebomlik, és a vegyszerekkel szemben sokkal olcsóbb is - írja a balconygardenweb.com.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Készíts belőle folyékony műtrágyát, permetszert

A banánhéj rengeteg, a növények számára is hasznos tápanyagot tartalmaz, így tökéletes műtrágya és permetszer alapanyag lehet. Mivel gyorsan lebomlik, a növények hamar hasznosítani tudják a benne lévő vitaminokat, ráadásul a talaj is sokkal egészségesebb lesz tőle. 

2. Ideális komposzttea-alapanyag

Nem mindenki teheti meg, hogy saját komposztot készít, nem kell elkeseredni azonban, hiszen ilyenkor érdemes komposztteát csinálni, amellyel ugyanúgy kijuttathatunk szerves anyagokat a növényeink számára. Dobjunk néhány banánhéjat egy vízzel teli vödörbe, hagyjuk így néhány napig, és máris kész az ásványi anyagokban gazdag banánteánk. Ez az oldat amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, segíti a növények erős növekedését is. 

3. Virágzás serkentő

A banánhéj nagyon sok káliumot tartalmaz, ami elengedhetetlen a növények egészséges virágzásához. A kálium ugyanis megkönnyíti a tápanyagok és víz mozgását a növényi sejtekben, ezáltal védi őket a különböző betegségektől.  

4. Vitamin a talajnak

A banánhéj kedvező tápanyagtartalma miatt kitűnően funckionál talajjavítóként, különösen, amikor az ágyásokat készítjük elő ültetéshez a kertben. Tegyünk néhány banánhéjat az ágyásokba, és ássuk be őket a földbe. Mivel a héj nagyon gyorsan lebomlik, rövid idő alatt olyan fontos anyagokat juttathatunk így ki a növényeink számára, mint vas, kalcium, kálium és foszfor.

5. Tökéletes komposztalapanyag

A banánhéj egyik legjobb felhasználási módja, köszönhetően gyors lebomlásának, ha a komposztba tesszük. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy nem egészben, hanem apróra vágva, vagy áztatva, esetleg hígtrágya formájában adjuk a komposzthoz, így ugyanis nem vonzza majd oda a kártevőket és a vadakat.

6. Segítség az egészséges ágyás elkészítésében

A banánhéj magas tápanyagtartalma miatt tökéletes talajjavító, így az ágyások előkészítésekor érdemes néhány apró héjdarabot beforgatni a földbe. Így nemcsak a talaj lesz garantáltan egészséges, de a hasznos férgek, és a különböző mikrobák jelenléte is biztosított lesz. 

7. Vitamin a paradicsom számára

Ha azt szeretnéd, hogy a paradicsomod bőségesen virágozzon, és rengeteg termést hozzon, adj banánhéjat a talajhoz, ahová a növényt ülteted. Mivel a banánhéj tele van káliummal és kalciummal, a termőföld biztosan egészséges lesz, és elegendő mennyiségű tápanyaggal látja el a paradicsomokat, amelyek így elárasztanak majd terméssel.

8. Tápanyag a palánták számára

Vágjunk fel apró darabokra néhány banánhéjat, és temessük őket a talajba, közvetlenül a kerti ágyás felső rétegébe, vagy a palántázó cserép aljára. A banán kitűnő kálium-, és foszforforrás a növények számára, ezzel az apró trükkel pedig komoly lökést adhatunk a fiatal palántáknak a fejlődéshez. Arra kell csak figyelnünk, hogy a magok, illetve a palánták ne érintkezzenek a banánhéjjal, mert amilyen hasznos, olyan könnyen károsíthatja az apró gyökereket.

9. Segíti a rózsák virágzását

A banánhéj tökéletes kalcium-, foszfát-, magnézium- és kénforrás, amely tápanyagok a rózsák egészséges növekedéséhez elengedhetetlenek. Így nemcsak a növény ideális fejlődése lesz biztosított, de sokkal szebb és színesebb virágokat növeszt majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?