Talajjavítás mesterfokon: az igazán profi gazdák így turbózzák fel a földjüket

Talajjavítás mesterfokon: az igazán profi gazdák így turbózzák fel a földjüket

agrarszektor.hu
Az európai uniós és a magyar jogszabályok szigorúságából és engedélyköteles voltából kifolyólag a kommunális eredetű szennyvizek, szennyvíziszapok, s az abból készült komposztok mezőgazdasági célú felhasználása hazánkban még viszonylag gyerekcipőben jár. Pedig ezek a matériák, magas szerves anyag-, nitrogén-és foszfortartalmuk miatt nemcsak a tápanyag-utánpótlásra és a mikroelemek pótlására, de a talajszerkezet javítására - így a vízgazdálkodás normalizálására, vízmegőrzésre - is alkalmasak lennének.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt évtizedek talajhasználati gyakorlata következtében a talajok elsavanyodásának fokozódása és a talaj fizikai szerkezetének, biológiai aktivitásának romlása jellemző, melyet nemzetközi szinten is kezelendő problémaként vázolnak fel az "elsivatagosodás" megnevezéssel kommunikálva - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A talajélet, a talaj flórája és faunája egyre sivárabb, a humuszképződés folyamatát elősegítő beavatkozások, anyagok használata stagnál vagy csökken. A talaj szervesanyagkészletének, mikrobiológiai aktivitásának, vízgazdálkodásának javításához megoldása lehet a szennyvíziszap és az abból készült komposzt termelési körforgásba való visszaillesztése.

Természetesen a kommunális eredetű szennyvizek, szennyvíziszapok, s az abból készült komposztok mezőgazdasági célú felhasználása vonatkozásában uniós és hazai jogszabályok jelentős korlátozásokat fogalmaznak meg, s a hasznosítás a mezőgazdasági területeken engedélyhez kötött hazánkban. Ezen szabályzók betartásával készített tervek és engedélyek kizárják annak lehetőségét, hogy a fent említett anyagok negatív hatása bármely területen realizálódhasson.

A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításának vizsgálata során - a műtrágya kiváltás, a talaj szerkezetessége, vízgazdálkodásának javítása, a pentozánhatás kivédése terén -nem elhanyagolható megfelelő szállítási távolságon belül a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap, mint másodlagos nyersanyag mezőgazdasági célú hasznosítása, mellyel a talajok regenerálódási folyamatai is elősegíthetőek.

A szennyvíziszap és az abból készült komposzt az összetételének köszönhetően, a magas szerves anyag-, nitrogén-és foszfortartalma miatt tápanyagutánpótlásra, mikroelemek pótlására, valamint a talajszerkezet javítására - így a vízgazdálkodás normalizálására, vízmegőrzésre - is alkalmas. A szerves kötésben lévő tápelemek nagyon jól hasznosulnak, ezért a vertikális kimosódása is minimális, sokkal inkább helyben tartható, növelve a talaj stressztűrését és vízgazdálkodási potenciálját. A szennyvíziszappal és annak felhasználási lehetőségével kapcsolatos információk az Agrárkamara vonatkozó kiadványában találhatóak. A talajok szervesanyagtartalmának fontosságával kapcsolatban bővebb információk ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02