Sokan hibáznak a rózsa gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a rózsa gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
A rózsa kétségtelenül az egyik legkedveltebb és legismertebb virág a világon, nem csoda, hogy sokan otthonukban is szívesen látják viszont. Termeszthetjük őket a kertben, de bent a lakásban vagy házban is igen mutatósak lehetnek. Ám ebben az esetben is jó pár dologra oda kell figyelni, hiszen az egyik legfőbb betegsége, a Diplocarpon rosae könnyen megtámadhatja. Akik rózsával foglalkoznak, bizonyára már találkozhattak olykor-olykor vele, ám nem kell megijedni, hiszen fel vehetjük a harcot a kellemetlen betegség ellen. Az alábbi tippjeinket betartva felül tudunk kerekedni a csúnya fekete foltokon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha fekete foltokat látunk a rózsáinkon, akkor ne menjünk el mellette szó nélkül, hiszen komoly probléma is lehet belőle. Aggódni azonban nem kell, hiszen meg lehet szabadulni ettől a betegségtől is, méghozzá úgy, hogy profinak sem kell lennünk és vagyonokat sem kell elköltenünk rá - írja a balconygardenweb. Az egyik leggyakoribb kórról beszélünk, amit, ha nem kezelünk időben, elpusztíthatja a szép kis rózsáinkat - azt pedig ugye, nem szeretnénk. Az érintett növény kevesebb bimbót hozhat, illetve a levelek is hullani kezdhetnek. Alábbi cikkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy mit tehetünk, ha a nem kívánt foltokkal találkozunk!

EZ IS ÉRDEKELHET

Túlöntözés és nedvesen hagyott növény

Igen sarkalatos pont az öntözés módja, hiszen ez a gomba szereti a nedvességet. Sem a rózsáknál, sem más növénynél nem ajánlott az esőztető jellegű öntözés, mert a talajból a felverődő vízcseppekkel a spórák az első levelekre fröccsennek, és kivédhetetlenné válik a fertőződés. Ezért mindig a növények, jelen esetben a rózsák tövét öntözzük! Ha tehetjük, akkor hajnalban vagy kora reggel tegyük ezt meg, mert az esti locsolás után kisebb a párolgás, párás környezetben pedig könnyebben szaporodnak a gombák. Legjobb, ha cserepekben neveljük őket, és ha szükséges, áthelyezzük őket egy száraz helyre.

Nem kering megfelelően a levegő

A levegő elengedhetetlen a növények számára, ezért is fontos, hogy jól áramolhasson a levegő közöttük. A gombás megbetegedés elkerülése érdekében 30-60 centimétert hagyjunk ki a rózsavesszők között.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem mindenkinek jó a tavasz

Bár a tavasz az egyik legkedveltebb évszak, persze nem véletlenül, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek jót tesz. A Diplocarpon rosae a 18 és 24 fok között fejlődik a legjobban, ami tavasszal, illetve kora nyáron az egyik leggyakoribb hőmérsékleti tartomány. Ilyenkor tehát legyünk óvatosak, és tartsuk szárazon a rózsáinkat és biztosítsuk a megfelelő légáramlást is.

Fertőzött növényt veszünk

Bizony, sokszor elég egy kis figyelmetlenség, és máris bajjal találjuk szembe magunkat. Ha rózsabokrot vásárolunk, nézzük meg alaposan a leveleit, szárát, virágát, és lényegében "tetőtől talpig" az egész virágot. A fiatal növények hajlamosabbak erre a betegségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Termesszünk ellenálló fajt

A probléma leküzdésének legegyszerűbb módja, ha a betegségekkel szemben ellenálló fajtát/fajtákat termesztünk. Ennek utánajárhatunk interneten is, de érdemes egy tapasztalt szakember véleményét is kikérni.

Biztosítsunk elegendő napfényt és levegőt

A növények szempontjából, mint említettük is, nagyon fontos, hogy megfelelő napfényt és levegőt kapjanak. Minél több fény éri a rózsáinkat, annál egészségesebbek lesznek. A jó levegőáramlás érdekében pedig hagyjunk ki közöttük 30-60 centimétert.

EZ IS ÉRDEKELHET

Cselekedjünk időben

Ha találunk régi, lankadtabb leveleket, akkor távolítsuk el őket. Ugyanez a helyzet a szármaradványokkal is. Ha pedig megjelentek a foltok, akkor érdemes az adott részt szintén eltávolítani, ezzel megakadályozva, hogy tovább terjedjen. Fontos, hogy az ilyen részeket ne tegyük komposztba, és ne is hagyjuk a kertben, mert fertőző lehet.

Mit tegyünk, ha már megjelentek a foltok? 

A szódabikarbóna hatalma

Vegyünk egy liter vizet, és adjunk hozzá egy teáskanálnyi szódabikarbónát és egy kis folyékony szappant. Töltsük az oldatot egy szórófejes palackba, és permetezzük rá az érintett területre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Neem olaj

A neemolaj behatol a növény belsejébe, így például esőzés után nem szükséges újra használatba venni. Ha túl forró az idő, akkor viszont ne használjuk, csak hígítva.

Tejben az erő

Keverjük össze a tejet vízzel 1:1-es arányban, és puha vattakorong segítségével vigyük fel az érintett részekre.

Gombaölőszer

Bár nagyon fontos, hogy törekedjünk mindig a természetességre, de ha a természetes módok nem használnak, vásárolhatunk gombaölőszert is. A használati útmutatót mindenképpen tanulmányozzuk át használat előtt, és lehetőleg ne alkalmazzuk sokszor!

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?