Sokan hibáznak a muskátli gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a muskátli gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
A muskátli tökéletes választás a tavaszi és nyári időszakban, hiszen színes virágai és változatos fajtái miatt a meleg hónapok egyik leghangulatosabb kerti és beltéri díszítője. Azonban még ezt a könnyen alkalmazkodó virágot is érhetik olyan külső támadások, melyek orvoslásáról csak keveset tudunk. Annak érdekében, hogy a váratlan helyzeteket is könnyedén kezelni tudjuk, a Pelargonium for Europe szakemberei összegyűjtöttek néhány fontos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes tudni a muskátlik ritka elváltozásairól és betegségeiről, illetve arról, hogyan érdemes elbánni velük.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A muskátli nemcsak egy szép és sokoldalú virág, de gondozása is egyszerű, így mind a haladó, mind pedig a kezdő kertészek és növénybarátok számára ideális választás. A virágokról általánosságban annyit érdemes tudnunk, hogy napos vagy félárnyékos helyen érzik magukat igazán jól és akkor borulnak virágba, ha rendszeresen öntözzük őket. Emellett, növekedésük során ezeknek a nyári szépségeknek sok tápanyagra van szükségük, amit folyékony vagy lassan oldódó műtrágyával könnyen biztosíthatunk számukra. A gombabetegségeket pedig elkerülhetjük, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhalványult virágokat és leveleket. A muskátlik természetüknél fogva strapabíró növények, de ha mégis megtörténik a baj, a Pelargonium for Europe SOS tippjei választ adhatnak a leggyakoribb problémákra.

Mit tegyünk a levelek alján található szemölcsökkel?

A levelek alján megjelenő különös szemölcsök oka az ödéma, azaz a túlvizesedés. Ez a probléma akkor alakulhat ki, ha növényünket alacsony hőmérséklet mellett, nedves környezetben tartjuk. A nyirkos időjárás következtében ugyanis a muskátli több vízhez jut, mint amire szüksége lenne, így megpróbál megszabadulni a feleslegtől. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a levelek felszínén található, párolgást szabályozó sejtjei megrepednek és gyógyulásuk során hegesedések, foltok alakulnak ki helyükön. Ugyan a látvány nem éppen esztétikus, szerencsére a jelenség nem veszélyes a növényre nézve. A körülmények javítása érdekében annyit kell tennünk, hogy a muskátlit egy világos és meleg helyre költöztetjük, öntözését pedig ismét igényeihez igazítjuk.

Mire utal, ha besárgulnak a muskátli levelei?

A fakó levelek megjelenése sokféle okból fakadhat. Kialakulásukban szerepet játszat például a fény- vagy tápanyaghiány, de többször előfordulhat, különösen a szezon elején, a hideg okozta klorózis, vagyis a levelek zöld színéért felelős klorofill hiányából fakadó elsárgulás. Ez 8 °C alatti vagy erősen ingadozó hőmérséklet esetén válhat nagy kockázattá. A jó hír az, hogy a jelenség egy önvédelmi folyamat, vagyis éppen azért felelős, hogy meggátolja a növény súlyos megbetegedését. Annak érdekében azonban, hogy már megjelenését is megelőzzük, védenünk kell a növényeket a túlzottan hideg hőmérséklettől és gondoskodnunk kell megfelelő trágyázásukról és tisztításukról.

Mi a teendő a leveleken megjelenő foltokkal kapcsolatban?

Hogyha a levelek tetején sárgás foltok, és ezzel egyidejűleg a levelek alján gyűrű alakú, barna körök jelennek meg, biztosak lehetünk abban, hogy növényünk elkapta a muskátli rozsdát. A muskátli rozsda egy gombás betegség, amely nyári, meleg hőmérsékleten és ezzel egyidőben magas páratartalom mellett fordulhat elő, és a levelekre fröccsenő vízzel terjed. Sajnos azok a levelek, melyek érintettek a fertőzésben, már nem fognak meggyógyulni, de a növény maga ismét erőre kaphat. Azért, hogy muskátlink minél kisebb veszteségeket szenvedjen, azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, növényünket pedig helyezzük át egy jól szellőző helyre, ahol nagyobb távolságra van társaitól. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy nagyon kevés víz kerüljön a levelekre.

Mit tegyünk, ha növényünk a nedves talaj ellenére is kiszárad?

Hogyha a talaj nedves, de növényünk mégis hervadásnak indul, valószínűsíthető, hogy túlöntöztük. Amennyiben túl sok a nedvesség, a virágföld nagyobb pórusait eltömíti a víz, ez pedig megzavarja az oxigén és a szén-dioxid létfontosságú cseréjét a gyökércsúcsoknál, melynek következtében a növény rothadásnak indul. Mivel a muskátlik igazán szívós növények, ha bánatuk forrását azonosítjuk és kezeljük, rövid időn belül magukhoz térnek. Annak érdekében, hogy kiszáradt palántánk vízháztartása ismét egyensúlyba kerüljön, vegyünk vissza öntözéséből és hagyjuk a talajt kiszáradni. Emellett pedig ellenőrizzük, hogy valóban minőségi virágföldet használtunk-e, ugyanis egy jobb talajba történő átültetéssel a legjobbat hozhatjuk ki a helyzetből.

Mi az oka a gyenge növekedésnek és mik azok a fekete szúnyogok?

A fekete kártevők, amelyek a virágkomposzt közelében zümmögnek, az árnyékszúnyogok, melyek lárvái sokszor okoznak problémát a muskátlik fejlődésében. Ezek az élőlények ugyanis előszeretettel rágcsálják a növények gyökereit és nagyon jól érzik magukat, ha a talaj nedves, az éghajlat pedig meleg és párás. Mivel a muskátlik is hasonló környezetben érzik jól magukat, nem csoda, ha összeakadunk ezekkel a kártevőkkel. Amennyiben hamar észleljük a problémát és a gyökerek nem károsodtak túlzottan, esély van a növények teljes felépülésére. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy hagyjuk a talajt teljesen kiszáradni, időt adva a gyökereknek a regenerálódásra. Emellett pedig, a virágok és bimbók eltávolításával segíthetünk a muskátliknak abban, hogy minden maradék energiájukat gyökereikre és leveleikre fordíthassák. A hosszú távú védekezés érdekében érdemes kártevő csapdákat is kihelyeznünk, illetve biztosítani az árnyékszúnyogok természetes ellenségeinek, például a kórokozó fonálférgek vagy a gombás szúnyogatkák, jelenlétét.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03