Fodormenta

A fodormenta vízpartokon, nedves réteken előforduló évelő fűszer-, és gyógynövény, kertekben jól termeszthető. Íze kellemes, mentolos, és igen nagy népszerűségnek örvend.

A fodormenta felhasználása és jellemzői

A fodormenta Európa nagy részén, valamint Ázsia déli térségeiben őshonos növényfaj. Gyógyászati célokra a növény száráról lefosztott leveleit hasznosítják, gyűjtési ideje június-augusztus közé esik. A fodormentát külsőleg és belsőleg is sok területen használják: a fogkrémek, szájvizek ízesítésétől kezdve a megfázás elleni szereken át egészen a bőr megszépítéséig és a hajnövekedés serkentéséig.

Roppant hasznos és értékes növény, hiszen elősegíti az emésztést, oldja a gyomorgörcsöt, csillapítja a gyomorfájást, a gyomor izomzatát lazítja. Migrénes fejfájásnál a kísérő hányingert is megszünteti, a görcsös izomzatot lazítja. Ilyen tünetekre mézzel ízesíthetjük, naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. Töményebb, nagyobb mennyiségű forrázata kiűzi a bélférgeket. Mindezek mellett epehajtó hatású, a rendszertelen ürülés, pangások miatt kialakulóban lévő tüneteket enyhíti, az epetermelést kiegyensúlyozza, az epekőképződést megelőzi, az epeutak szűkülése miatti fájdalmat csillapítja, a görcsöket oldja. Azt viszont fontos kiemelni, hogy komolyabb epeút elzáródás, epehólyag gyulladás esetén tilos használni a mentát! Nemcsak gyógy, hanem élvezeti teaként is ajánlható, egy forró nyári napon például frissítő, fűszerként a levelét hűsítő koktélokhoz, limonádéba, fagylaltokhoz és gyümölcssalátákhoz adhatjuk.

A fodormenta termesztése

A fodormenta könnyen és gyorsan elterjedhet a kertben, ezért ültetés előtt érdemes fémkeretet tenni köré, mely elegendő, ha 15-20 cm mélyen van a talajban, mert a mentafélék gyökérzete sekélyen helyezkedik el. Meleg- és fényigényes, ezért a legjobb a kert déli fekvésű részében termeszteni. A mentafélék rendszeres öntözést igényelnek. A talajra igényesek, ezért ültessük a fodormentát laza, jó vízgazdálkodású és tápanyagokban gazdag talajba. Cserépben is jól érzi magát, ilyenkor gondoskodjunk rendszeres öntözéséről. Virágzásban a legmagasabb az illóolaj tartalma, így a nagyobb volumenű szüretet akkora tervezzük. Legegyszerűbb termesztési módja, ha tavasszal vagy ősszel a föld alatti hajtásokat kiássuk, óvatosan 10-12 cm hosszú részekre szétdaraboljuk és rögtön új helyükre ültetjük, hogy ne száradjanak ki.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!