Sokan ültetnek otthon muskátlit, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan ültetnek otthon muskátlit, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Egy szép muskátli - legyen bár balkonládába, cserépbe vagy virágágyásba ültetve - igazi nyári hangulatot varázsol a lakásba, és a gondozása is szinte gyerekjáték. Ha az ember betart néhány kulcsfontosságú ültetési- és gondozási szabályt, akkor a muskátli, hálája jeléül, a legszebb formájában tündököl tavasztól kezdve egészen őszig.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A muskátli talán az egyik legnépszerűbb kerti növényünk, amely Dél-Afrikában őshonos, de mára az egész világ ismeri. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői elárulják, hogy hogyan lehet megőrizni hosszú hónapokon át a szépségét. A szakemberek szerint május közepe előtt azonban nem ajánlott kiültetni a muskátlit a szabad levegőre. Ennek oka, hogy Európa északabbra eső területein ekkor még előfordulhatnak fagyos éjszakák, a hideg idő pedig végzetes hatással lehet erre a hőkedvelő növényre. Ha mégis hidegebbre fordulna az idő miután kiültettük, van egy-két módszer, amivel hatékonyan megvédhetjük a muskátlit - olvasható a PfE közleményében.

Nagyon fontos a megfelelő talaj

A friss komposzt elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő kezdőlökést adjunk a muskátli növekedésének. Beszerzéskor érdemes odafigyelni, hogy a legjobb minőségűt vagy kifejezetten muskátli virágföldet válasszunk, hiszen ezek megfelelően igazodnak a növény szükségleteihez. A balkon- és cserepes növényeknek szánt kiváló minőségű komposzt, valamint a hagyományos fajta egyaránt megfelelő. A jó komposzt magas vízelvezető és vízmegtartó kapacitással rendelkezik. Megfelelő táplálást biztosít a növényeknek, miközben elegendő levegőt enged át a gyökerekhez. A jó minőségű komposztot kellemes földszagáról, laza állagáról és olyan adalékanyagokról lehet felismerni, mint az agyag és a perlit - mondják a szakértők.

Oda kell figyelni a megfelelő vízelvezetésre

A muskátli nem szereti, ha túllocsoljuk, a felesleges vizet mindenképpen el kell vezetnünk. A jó minőségű komposzt mellett érdemes az ültetőedény aljára egy réteg agyaggranulátumot vagy hasonló anyagot helyzeni, ami biztosítja a megfelelő vízelvezetést és megakadályozza, hogy a komposzt elzárja a vízeresztő nyílásokat. Ezt egyszerűen csak adjuk hozzá az ültetés során. Tipp: Amennyiben beépített víztartállyal rendelkező dobozt használunk, nincsen szükség vízelvezető réteg kialakítására.

Nem mindegy a szomszédos növények közötti távolság sem

A megfelelő tároló és a magas minőségű táptalaj mellett fontos még a megfelelő távolság kialakítása a szomszédos növények között. A muskátlinak minimum 20 cm távolság szükséges a másik növénytől. Ez azt jelenti, hogy egy 60 cm hosszú és 20 cm széles ládában maximum három virág fér el, de egy 100 cm hosszúban már négy-öt növénynek is van hely. Egyetlen muskátli megfelelő növekedéséhez egy minimum 20 cm átmérővel rendelkező cserép szükséges. Tipp: Ha nem egy sorba ültetjük a virágokat, az nagyobb szabadságot nyújt a növekedéshez.

Keressük meg a megfelelő helyet!

A muskátli napkedvelő növény. Minél több fényt kap, annál szebb virágokat hoz majd. A teljes napfényt kedveli a legjobban, de félárnyékos helyen is túlél. Az olyan fajta muskátlik, amelyeknek nagy vagy dupla virágaik vannak, jobban kedvelik az olyan helyeket, ahol védettek az erős széltől és esőtől. Ez lehet a ház fala mellett vagy a tető alatt.

A muskátli öntözését komolyan kell venni

A muskátlinak rengeteg vízre van szüksége ahhoz, hogy újabb és újabb virágokat hozzon. Forró, napsütéses napokon még az is előfordulhat, hogy kétszeri locsolást igényelnek, egyszer reggel és egyszer este. A víznek a lehető legmelegebbnek kell lennie és arra kell törekedi, hogy egyenesen a talajra locsoljunk, nem magára a növényre. Az olyan balkonládák, amelyek rendelkeznek víztározóval vagy a saját, házilag készített öntözőrendszerek csökkenthetik a locsolásra szánt időt. Tipp: Előfordulhat, hogy még esős napokon is meg kell locsolni a muskátlikat. A bokros felépítés miatt az esővíz lehet, hogy el sem éri a talajt.

A muskátlinak sok tápanyagra van szüksége

A muskátli meglehetősen “éhes” növény és nagyon sok tápanyagra van szüksége. Amennyiben előtrágyázott virágföldet használunk, akkor újra kell trágyáznunk hat hét múlva, mert addigra a föld készletei kimerülnek. A megfelelő tápanyag utánpótláshoz elég a locsolóvízbe belekeverni boltokból beszerezhető műtrágyát hetente egyszer. Alternatív megoldásként használhatók műtrágyapálcikák is, amelyek képesek két-három hónapig ellátni a növényeket. Egy lassan oldódó műtrágya akár kilenc hónapra elég tápanyagot is biztosíthat. Később is hozzáadható a talajhoz, ha ez nem történt meg a növények ültetésekor.

Nem kell félni a visszametszéstől

A muskátli sokkal mutatósabb, egészségesebb és több virágot hoz, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt virágfejeket és a fonnyadt leveleket. Amennyiben nem szeretnénk erre időt fordítani, akkor olyan muskátlit kell választani, amelyik ezt a folyamatot természetes úton elvégzi. Ezek a növények maguktól elhullajtják az elhervadt virágaikat, így előbb tudnak újakat növeszteni. Azonban a levelek eltávolítása ezekről is szükséges.

A muskátli teleltetése sem ördöngösség

A muskátli teleltetéséhez még az első fagy előtt vissza kell vágni a növényt körülbelül 15 cm-re, és egy világos, hűvös helyre kell helyezni azt. Erre alkalmas lehet egy fagymentes garázs vagy egy hasonlóan hűvösebb hely a házban. Nyárral ellentétben, a téli nyugalmi időszakban nagyon kevés vízre van szüksége a növények. A tavasz beköszöntével szükséges újból visszavágni, átültetni egy friss komposztba és meleg helyre helyezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?