Sokan ültetnek otthon muskátlit, de rosszul gondozzák: ezt rontják el

Sokan ültetnek otthon muskátlit, de rosszul gondozzák: ezt rontják el

agrarszektor.hu
A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig színt vigyen a mindennapokba. Ezért cserébe mindössze annyit kér, hogy bőségesen jusson neki napfény, legyen melegben, valamint kapjon elegendő vizet és tápanyagot. Ahhoz, hogy mindig a legjobb formáját mutassa, rendszeresen el kell távolítani róla a megfakult, elszáradt virágokat és hervadt leveleket. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői csokorba szedtek néhány tippet ahhoz, hogy a muskátli metszése minél hatékonyabb legyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növény tökéletes megjelenéséhez, optimális egészségéhez és virágai bőséges számához elengedhetetlen, hogy rendszeresen eltávolítsuk hervadt vagy sérült leveleit. Ennek három fő oka van. Az első egyszerűen az, hogy a muskátli így sokkal szemrevalóbb. A második, hogy ezzel megelőzhetjük a növényt támadó betegségeket. A nedvesség hatására ugyanis a hervadt virágok és levelek hajlamosak összetapadni, ezzel fogékonnyá téve a muskátlit a különböző gombabetegségekre. A harmadik ok a metszésre az, hogy az elhalt ágak eltávolítása serkenti a virágképződést, hiszen a muskátli így minden erejét ebbe fektetheti, ennélfogva a magképzéssel sem szükséges bajlódnia - írja közleményében a Pelargonium for Europe.

A különcködő- és az „ernyőt” alkotó virágok

A muskátli virágai fürtökben, úgynevezett ernyőben nőnek, amit sok-sok egyedi virág alkot. Furcsán hangzik, de az egy ernyőbe tartozó virágok többnyire nem egyszerre nyílnak, így előfordulhat, hogy egy fürt egyes virágai már elhervadtak, míg mások még el sem kezdtek virágozni. Metszés ide vagy oda, a muskátli szerelmesei fájó szívvel válnának meg egy egész fürttől pusztán azért, mert található benne néhány barna virág. Jó hír számukra, hogy erre semmi szüség! Ezeket egyesével is el lehet távolítani, azonban ha sok muskátlink van, ez elég időigényes folyamat lehet. Az egész fürt eltávolítása tehát járható út, sőt, ha a muskátlin sok elhervadt virág és fonnyadt levél található, még ajánlott is ez a művelet. Ez különösen fontos a félig-dupla és a dupla virágú muskátli esetében.

Vágás helyett törés

Nincs szükség késre vagy ollóra ahhoz, hogy eltávolítsuk az elszáradt virágokat, akár egyesével is könnyedén kihúzhatjuk őket. Amennyiben a virágszirmok kissé fonnyadtak, de még nem hervadtak el, a tövüknél kell őket eltörni. Ha az egész ernyőt szeretnénk eltávolítani, kövessük két ujjunkkal a szárat egészen a hajtás tövéig, majd növekedési irányával ellentétesen törjük le.

Minden az időzítésen áll vagy bukik

A muskátli megmetszése sokkal könnyebb akkor, ha szárai bővelkednek a folyadékban. Ez akkor lehetséges, ha bőségesen megöntözzük, vagy egy felhőszakadás megspórolja nekünk a munkát. Ilyenkor hagyjuk, hogy elteljen néhány óra, majd kezdjük el a metszést. Ha már az esőnél tartunk: a muskátli a növényvilág kemény legénye, hiszen végtelenül szívós és nem igényel sok törődést, azonban a viharos és esős időjárás még neki is feladja a leckét. A folyamatos esőzés és az erős szél leginkább a félig-dupla és a dupla virágú muskátli esetében jelent gondot. Ha nem tudjuk megvédeni a muskátlit ettől az időjárástól, ügyeljünk rá, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsuk a nedves és sérült virágokat, leveleket.

Öntisztító muskátli

Ha nem szeretnénk bajlódni a metszéssel, válasszunk olyan muskátlit, ami elvégzi helyettünk a piszkos munkát; magától elhullajtja megsárgult virágait, amiket kisvártatva újakkal pótol. A fonnyadt leveleket továbbra is kézzel kell eltávolítanunk, de pánikra semmi ok, nem szükséges hozzá vérbeli kertésznek lennünk! A legtöbb muskátli, ami képes magáról gondoskodni, a kocsányos fajták közül kerül ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?