Végzetes hiba a kertben: sokan nem tudják, de ettől minden növény elpusztulhat

Végzetes hiba a kertben: sokan nem tudják, de ettől minden növény elpusztulhat

agrarszektor.hu
Ültetéskor talán bele sem gondolunk, hogy a virágföld szerepe mennyire összetett és fontos: a növény ezen keresztül jut hozzá a vízhez, a tápanyagokhoz, az oxigénhez, és a föld biztosítja azt a közeget, amiben a gyökerek megkapaszkodhatnak. Minden növény más és más virágföldben érzi jól magát, éppen ezért a vásárlás előtt fontos, hogy utánajárjunk annak, hogy milyen típust kell vásárolni annak érdekében, hogy a növény egészségesen tudjon fejlődni, ellenálló legyen a betegségekkel szemben és nem utolsósorban gyönyörűen virágozzon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Függetlenül attól, hogy a növények a földben vagy konténerekben nőnek, a kerti növények túlnyomó többségénél a talajigények "nedves, de jó vízelvezetésű talajt" írnak elő. Ez azt jelenti, hogy a talaj nem ázik vízben, nem tocsog, jól elvezeti a föld, de még így is a talaj enyhén nedves marad. Szerencsére a jó vízelvezetésre tervezett modern virágcserepekkel, konténerekkel, ládákkal ezt könnyen elérhetjük - írja a HelloVidék.

Mindannyian tudjuk, hogy a különböző típusú növényeknek eltérő lehet a talajnedvesség-igénye. Általános szabály, hogy a legtöbb virágzó egynyári növény nem szereti, ha a talajuk túlságosan kiszárad; a pozsgás növények jobban szeretik, ha a talaj kissé száraz; a zöldségek - különösen a lédúsak (paradicsom, uborka, dinnye) - olyanok, mint a talaj, amelyet folyamatosan nedvesen kell tartani. Egyes gyógynövények (bazsalikom , rozmaring, kakukkfű, kapor, oregánó, koriander) akkor vannak a legjobban, ha a talaj kiszárad az öntözések között, ez fokozza ízüket. Más gyógynövények, mint például a petrezselyem , a zsálya és a metélőhagyma , jobban szeretik a nedvességet.

Válasszuk ki a megfelelő talajt

A virágföldgyártók számos különböző talajkeveréket kínálnak, hogy leegyszerűsítsék a dolgunkat. Az "általános virágföld" címkével ellátott termékek célja, hogy a legtöbb növény által kedvelt "nedves, de jó vízelvezetésű" minőséget biztosítsák. A „kaktusz és pozsgás növények” címkével ellátott virágföldek homokot tartalmaznak, amely gyorsabban elvezeti a vizet, ideális környezetet biztosítva a száraz körülmények között virágzó növények számára. Előfordulhat, hogy más virágföld-keverékeket is zöldségtermesztésre alkalmasként hirdetnek - ezeket a keverékeket úgy alakították ki, hogy valamivel jobban felszívják és megtartsák a vizet, mint a hagyományos virágföldek.

A „nedvességszabályozás” címkével ellátott talajok általában nagyobb százalékban tartalmaznak tőzegmohát , kókuszrostot és egyéb nedvesítőszereket. Állítólag "megakadályozzák a túlöntözést és az alulöntözést", de valójában a nedves talajt igénylő növényekhez, például zöldségekhez és egynyári virágokhoz a legalkalmasabbak. Ügyeljünk arra, hogy egyes virágföldek idővel felszabaduló műtrágyákat tartalmaznak. Nincs ezzel semmi baj, feltéve, hogy a tápanyagok megfelelőek a nevelni kívánt növényekhez. Ha előre trágyázott virágföldet használunk, nem kell vízben oldódó növényi táppal trágyáznia a növényt.

A ládák földdel való feltöltése a kerti ágyásokból vagy a kereskedelmi forgalomban kapható "kerti talaj" címkével ellátott termékekkel több okból nem ajánlott. A kerti talaj nem biztosít megfelelő vízelvezetést vagy levegőztetést, túl nehéz és sűrű, könnyen tömörödik, a kerti ágyásokból közvetlenül vett talaj pedig szennyező anyagokat tartalmazhat, például a talaj által terjesztett betegségeket, rovarkártevőket és gyommagvakat.

Általános virágföld, az univerzális választás

A legismertebb virágföldtípus az általános virágföld, amely a legszélesebb körben, kül- és beltérben, zöld és virágos növényekhez egyaránt használható földkeverék. Összetevője leggyakrabban tőzeg, perlit, komposzt és trágya, ami szerencsés esetben egy minőségi földkeveréket eredményez - ugyanakkor gyakran megesik, hogy a piacon fellelhető általános virágföldek annyira silány minőségűek, hogy szinte csak tőzegből állnak, legrosszabb esetben pedig fertőzöttek is, ami a növény pusztulásához vezethet.

Milyen a jó virágföld?

Általában a jó virágföldre a következőket mondhatjuk el:

  • laza szerkezetű, segíti a növény gyökerének megfelelő szellőzését
  • jó víztároló képességű
  • a gyökereket tápanyaggal látja el (ásványi sók, mikro-és makroelemek)

Nem csak a virágföld számít!

Egyre népszerűbbek az úgynevezett ültetőládák, vagy más néven magaságyások, amik megkönnyítik a hobbi kertészek dolgát, főleg az olyan területeken, ahol a talaj nem igazán termékeny vagy túl nagy a szárazság. A magaságyás többek között azért is praktikus találmány, mert a palántázás és egyéb munkák közben nem kell a földön térdelni, az ide ültetett növények gondozása egyszerűen kényelmesebb, továbbá mi magunk tudjuk összeállítani a növényeinknek leginkább megfelelő talajszerkezetet. És persze az sem utolsó szempont, hogy akár mi magunk is könnyen megépíthetjük.

Mindent összevetve: tájékozódj ültetés előtt!

Ahhoz, hogy gyönyörködhessünk majd jól fejlett, virágzó növényeinkben, illetve egészséges, jól termő növényeink legyenek, alapvető, hogy figyelembe vegyük azok igényeit föld szempontból is. Érdemes a fenti föld típusok közül a megfelelőt választani, de még további speciális keverékekkel is találkozhatunk, amiket kipróbálhatunk, például tavi növényeknek való földdel vagy fűszernövényfölddel. Ha arról se feledkezünk meg, hogy a virágföldet időről időre feljavítsuk - például komposzttal -, akkor már sokat tettünk kedvenc növényeinkért.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?