Tárkony

A tárkony (Artemisia dracunculus) régóta kedvelt, kiváló aromájú fűszer- és gyógynövényünk. Magas illóolaj tartalmú, emellett otthon is termeszthetjük.

1-1,5 m magasra növő, évelő növény. Levelei használhatók bab- és borsó ételekbe, savanyúságokba és ízesített olajok, ecetek készítéséhez. Kiváló szárnyas-, birka-, bárány- és vad ételek fűszerezéséhez. Teája gyógyhatású. Étvágyjavító, epehajtó, vesetisztító. Házikertben és balkonon egyaránt termeszthető. 

Termesztés és ápolás

A tárkony a jó vízelvezetésű talajt szereti, nem túl magas tápanyagtartalommal. Ugyanolyan hatással van rá a teljes nap, mint a részleges árnyék. Vessük el a magvakat áprilisban, 4-5 darabot tegyünk cserepenként. A cserepekben nedves virágföldnek kell lennie, amelyet borítsunk be komposzttal, hogy kizárja a fényt. Tartsuk bent, szobahőmérsékleten. Ha a palánták elkezdtek kibújni, helyezzük őket kívülre, a közvetlen napfénytől óvott helyre. Ritkítsuk meg úgy, hogy 1 cserépben 1 palánta maradjon. A palánták akkor állnak készen a végleges helyükre való átültetésre, azaz a kinti kertbe, amikor 10 cm magasak. Ássuk fel jól a talajt ültetés előtt, és közben adjunk hozzá egy maréknyi csontlisztet/négyzetméterenként. Ha a talaj nem jó vízelvezetésű, le kell ásni addig, amíg rothadt szerves anyagot nem találunk – aztán szerezzünk egy kis homokot, és jól ássuk bele a talajba.

Szokásos módon kell elültetni a tárkonyt, csupán arról győződjünk meg, hogy kap elég vizet, ha szárazság van. Válasszunk egy olyan helyet, ahol érintetlenek maradnak 2-3 évig. A tárkony nem különösebben vonzó növény, ezért fontoljuk meg, hogy hova ültetjük. Októberben, a szerves anyagokkal való talajtakarás, segíteni fog a tárkonynak télen, ha a területünkön különösen kemény telek vannak. A fűszernövény nagyon erőteljes gyökérzettel rendelkezik, de három év után elkezd pusztulni, amint a gyökerek elkezdik megfojtani egymást. A harmadik év őszén ki kell ásnunk a növényeket, válasszuk szét, és ültessük újra őket, jóllehet nem igazán kedvelik, ha megzavarják. Ezért az a legjobb megoldás, ha a komposztba dobjuk, és jövő tavasszal új magokat veszünk.

Betegségek és kártevők

Nem túl beteges fajta, de a gombás rozsdabetegség elkaphatja olykor, mankoceb tartalmú permetszerrel védekezhetünk ellene.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!