Ez a szuperzöldség nálunk is terem: aranyat ér, mégis alig ültetik itthon

Ez a szuperzöldség nálunk is terem: aranyat ér, mégis alig ültetik itthon

Nagy Z. Róbert
Régen a csicsókát a szegény ember burgonyájának nevezték, ám e nem túl hízelgő elnevezés egy igen hasznos, könnyen termeszthető, sokféleképp felhasználható zöldségnövényt takar. Ráadásul még a gyógyhatása is jelentős, cukorbetegeknél például csökkenti a vércukor-ingadozásokat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A csicsóka (Helianthus tuberosus), vagy más néven jeruzsálemi articsóka története egészen az ókori időkre nyúlik vissza, amikor az indiánok már fogyasztották és felhasználták a gyógyító tulajdonságait. A csicsóka ma már szerte a világon termesztett növény, amelyet főleg a gumói miatt termesztenek. Ez az Észak-Amerikában őshonos növény, a XVII. században került Európába. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, diós ízűek. Ez a zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságérzetnek is kitűnő ellenszere.

A lusta kertészek kedvelik

Sok mindenben különbözik a burgonyától, lévén nem is rokonok, mert a csicsóka – ahogy levelein is látszik – a napraforgóval áll közelebbi rokonságban. A burgonyával történő összehasonlítása csak azért adja magát, mert ennek is föld alatt termő gumója az, amit felhasználunk. A főbb különbségek: a burgonyát évente újra kell ültetnünk, a csicsóka több évig is a helyén maradhat, bár, ha túl sűrűre hagyjuk az állományát akkor kevesebbet és kisebb gumókat nevel. Tehát vagy úgy szedjünk ki belőle, hogy ezzel a tőszám ritkuljon és több hely maradjon egy-egy példány részére, vagy néhány évente szedjük föl az egészet és telepítsünk újra, de ritkább térállásra. A burgonyát ősszel felszedjük, és ezután tároljuk, ami nem kis kihívás hiszen bezöldülhet, elkezdhet hajtani, azaz nem kevés macera van azzal, hogy a krumplink minél tovább jó minőségű maradjon. A csicsókát ezzel szemben nem kell, és nem is szabad felszedni, csak frissen a felhasználás előtt. Kint a kertben, a földben nagyon jól „eltárolja magát”, így akár télen is szedhető, ha nem fagyott a föld. A hűtőben is csak pár napig tartható el, utána vizet veszít, puhul, gumis lesz. A burgonyát is sokféleképp használhatjuk, de nyersen nem jellemző, hogy fogyasztanánk.

A csicsóka gumója nyersen is ízletes, lereszelve salátákba is tehető. Ezen túlmenően főzhető, süthető, párolható, sőt ivólé és lekvár is készíthető belőle. Csicsókalekvár alapból készíthetünk vanília-, fahéj-, vagy akár kávé ízű csicsóka alapú fűszerlekvárokat. De gyümölcslekvárokhoz is adhatjuk „hígításul”, így érdemes megkóstolni például a banános csicsókalekvárt. Főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk belőle.

A cukorbetegek egyik hasznos segítője

A csicsóka gumójának a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma, ami gátolja a benne levő tápanyagok teljes felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságai vannak még: a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1- B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma miatt.

A csicsókagumó fogyasztása előnyös az elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba, ezért fogyasztó hatású. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle. A csicsóka és csicsókakészítmények fogyasztása a fruktóz élettani előnyei miatt kiemelendő: a fruktóz nagyobb édesítőereje kisebb energiabevitellel is segíti a szervezet felerősödését, lassabban szívódik fel a glükóznál, így a vércukorértékeket stabilizálja, napi 30-80 g fruktóz inzulin nélkül is beépül az anyagcserébe. A gumó inulin tartalma prebiotikumként működik, elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását és javítja a bélműködést.

Cukorbetegeknél csökkenti a vércukor-ingadozásokat, segíti a cukoranyagcserét a máj könnyebb glikogénképzésével, ezáltal javítja a máj méregtelenítő és anyagcsere-funkcióját. Nincs benne annyi keményítő, mint a burgonyában, ezért is alkalmas lé készítésre. A nem keményítő típusú szénhidrátok és az inulin miatt a holisztikus felfogású gyógyításban is a csicsókát a diabetikus, a hipoglikémiás és a testsúlycsökkentő diéták nélkülözhetetlen részeként ajánlják.

Így termesszük

Szinte magát termeszti, ezért nehéz elrontani a technológiát, de gondozással a gumóhozamot javíthatjuk. Ez az évelő növény akár 2,5-3 méter magasra is megnőhet, és virágai szeptembertől késő őszig nyílnak. Könnyen termeszthető a gyengébb talajokon is, de a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokban, meleg, napos helyeken fejlődik a legjobban. Nemesített változatai is beszerezhetők, ezek közül egyetlen növény akár 4-5 kg gumót is megteremhet. A nemesítettek előnyei még a különböző színváltozatok, valamint, hogy nagyobbak a gumók és kevésbé göcsörtösek, így konyhai előkészítésük egyszerűbb. Árnyékban, vagy szárazság miatt kevesebbet terem, de más problémát ezek a körülmények sem okoznak. Az állandóan nedves talajt azonban nem tűri. Ültetés után a növények megerősödéséig kapálással kell a tövek környékét gyommentesen tartani, hogy a gyomokkal ne keveredjen konkurenciaharcba a tápanyagokért való küzdelemben. Szárazság esetén az öntözés jót tesz a terméshozamnak.

Felszedéskor a talajban hagyott kisebb, vagy beszakadt, elvágott gumóknak köszönhetően újra telepíti magát. Ám 4-5 év után az új gumók egyre kisebbek és gyengébbek lesznek, így frissíteni kell az állományt. Ha a növények túl sűrűn nőnek, 50-60 cm távolságra kell ültetni a gumókat, és lehetőleg a helyét is változtassuk meg: oda kerüljön, ahol a megelőző években nem volt csicsóka, vagy napraforgó. Az első fagyok után, amikor a növények levelei már megbarnultak, ekkor levágjuk a növények szárát, de a csonkokat célszerű ott hagyni, hogy télen is lássuk, honnan tudunk majd gumót kiásni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?