Sokan hibáznak palántázáskor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak palántázáskor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Már javában tart a palántázás időszaka, sokan boltban veszik a palántát, de vannak, akik otthon magról nevelik fel őket. Ahhoz, hogy a palánta egészséges legyen és szépen fejlődjön, rengeteg dologra oda kell figyelni, nemcsak a megfelelő környezet biztosítására, de a növény gondozására is. Nem mindenki tudja például, hogy palántakorban a gyenge hajtásokat el kell távolítani a növényről, fontos, hogy gondoskodjunk az erős támaszról, illetve, hogy a fiatal növényeket mindig alulról öntözzük. Összegyűjtöttük a legbiztosabb trükkket, amiket ha bevetünk, biztosan erős és egészséges növényünk fejlődik majd.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A palántnevelés mindig izgalmas időszak, hiszen számtalan dologra oda kell figyelnünk ahhoz, hogy egészséges növényeink fejlődjenek. Sokan nem is gondolnák, hogy néhány apró trükk is milyen sokat számít, összeszedtük, miket érdemes bevetni annak érdekében, hogy garantáltan erős növényeink nőjenek.

1. Gyenge hajtások, hónaljhajtások eltávolítása

A paprika, padlizsán, paradicsom és rózsa palántáknál minden esetben el kell távolítani a gyengébb, úgynevezett hónaljhajtásokat. Ezek ugyanis csak elszívják az energiát a növénytől, ezzel pedig hátráltatják őt a megfelelő növekedésben, a virágzásban, valamint a termésképzésben. Az ilyen hajtásokat nagyon könnyű felismerni, mivel a száruk és a leveleik is különbözik a növény többi részétől - írja a balconygardenweb.com.

2. Visszacsípés

A friss hajtások visszacsípése segíti a fiatal növények megfelelő növekedését. A trükk mindössze annyi, hogy a néhány centiméter magas növénynek bizonyos időközönként csípjük le az apró, friss hajtását, ezzel ugyanis arra késztetjük, hogy oldalrügyeket és hajtásokat fejlesszen. Így a növények nemcsak magasak, de bokrosak és dúsak is lesznek. 

3. Alulról öntözés

Az alulról öntözés lényege, hogy a növényt cseréppel együtt beletesszük a mosogatóba vagy a kádba, amelyben néhány centiméter magasan víz van. Az edény alján található vízelvezető nyílásokon keresztül a növény szép lassan fel tudja szívni a számára szükséges mennyiségű vizet anélkül, hogy túl lenne öntözve. Ez a módszer ideális a palánták öntözésére, ráadásul az egészséges gyökérrendszer kialakulását is támogatja. 

4. Erős támasz

A növekedés korai stádiumában a növényeknek erős támaszra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudjanak növekedni, és ne dőljenek el. Támaszként használhatunk bambuszból, fából vagy akár műanyagból készült karókat is, de egy ceruza is tökéletes lehet erre a célra. 

5. Környezeti tényezők feltérképezése

Mindig vizsgáljuk meg és térképezzük fel a környezetet, ahol a palántákat neveljük. Nézzük meg, kapnak-e elég fényt a növények, megfelelő-e a hőmérséklet, és gondoskodjunk a tápanyagdús talajról, valamint az ideális vízmennyiségről. Ezek a tényezők vannak ugyanis a legnagyobb hatással a növényre a csírázástól egészen a virágzásig. Emellett vásárláskor minden esetben tájékozódjuk az adott fajta speciális igényeiről is. 

6. Jó trükk a biológiailag lebomló cserép alkalmazása

A kevésbé könnyen átültethető palántákat érdemes inkább biológiailag lebomló cserépben nevelni, így ugyanis megvédhetjük őket az ültetés okozta sokktól. Mindössze annyit kell tennünk, hogy mikor végleges helyére tesszük a növényt/palántát, cseréppel együtt rakjuk a földbe, a cserép ugyanis idővel elbomlik majd a talajban. Sárgarépát, céklát, fehérrépát, babot, borsót, uborkát és tököt például érdemes inkább ilyen lebomló cserépben termeszteni. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?