Ezt rengetegen elrontják a szobanövények gondozásakor: itt hibáznak a legtöbben

Ezt rengetegen elrontják a szobanövények gondozásakor: itt hibáznak a legtöbben

agrarszektor.hu
Ha még nem vagyunk tapasztalt növénytartók, bizonyára jól jöhet néhány jól bevált, egyszerű trükk, hogy pontosan hogyan is kell bánnunk velük. Bár sok helyről hallani, hogy nagyon könnyen elpusztulhatnak, ez ne riasszon el senkit, hiszen egy kis odafigyeléssel és gondoskodással hosszú-hosszú ideig velünk maradhatnak a növényeink. Itt hát az idő, hogy beszerezzük a virágokat, ha az alábbi tippeket pedig betartjuk, garantáltam nem lesz probléma a gondozás során.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növény fejlődését és állapotát sok dolog befolyásolhatja, elég, ha csak a locsolásra, a fényre és a hőmérsékletre gondolunk. Ám ez még mindig nem minden, a felsoroltak természetesen elengedhetetlenek, de jó pár dologra még érdemes ügyelni - írja a balconygardenweb. Ez se ijesszen meg senkit, elsőre soknak és bonyolultnak tűnhet a virágtartás, de egy kis idő után már-már rutinszerűvé, teljesen természetessé fog válni számunkra. Most egy csokorba gyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, így már semmi sem állhat a növényeink boldogságának útjába.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyik legnagyobb "ellenség": az öntözés

Még a tapasztaltabb növénytulajdonosok is képesek túl-vagy éppen alulöntözni a zöldjeit, így a kezdőknek erre nagyon kell ügyelnie. A mindennapos locsolást el is felejthetjük, hiszen ez hamar a növény pusztulásához vezethet. Minden élőlénynek más és más a vízigénye, ezért mindig nézzünk utána, hogy az adott virágot mikor és mennyire kell öntözni - ezzel elkerülhetjük az esetleges "baleseteket".

Az átültetés szabálya

Könnyen sokkot kaphatnak a növényeink, ha nem megfelelően ültetjük át őket. A legjobb megoldás az, ha szépen kiszedjük földlabdástul, gyökerestül a zöldünket, majd áthelyezzük egy tágasabb cserébe. Ez a trükk segít a fiatal növénynek akklimatizálódni az új növekedési körülményekhez. Ilyenkor egy vagy két számmal nagyobb, lehetőleg kerámia cserepet vásároljunk. Az is nagyon fontos, hogy figyeljük a földet, és akkor locsoljuk meg a növényünket, ha már egy kicsit kezd kiszáradni a talaj teteje. Így el tudjuk kerülni azt, hogy vízben álljanak és túlöntözzük őket. Érdemes jó vízáteresztő tartókat beszereznünk. Ha úgy érezzük, hogy túl sok lett a víz, akkor a fürdőkádba betehetjük cserepestül a növényünket, és hagyjuk, hogy a felesleges víz elfolyjon. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha túl fakónak tűnnek a színek 

Ha a növény nem kap megfelelő mennyiségű vizet, akkor a lombozat elhalványulhat. Ez különösen észrevehető a tarka növényeknél, ahol a színek akár el is tűnhetnek. 

Megfelelő hő és fény

Nagyon fontos, hogy a növényeinknek biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat és fényt is, ez azonban minden virág esetében eltér, ezért mindig nézzünk utána, hogy az adott virág miket igényel. Intő jel lehet, hogy valami nincsen rendben, ha a növényünk máshogy "viselkedik", például fakul a színe, hervad a levele, lombozata vagy éppen potyognak a levelei, virágai. Ilyenkor gyanakodjunk arra, hogy az említettekből valami nem stimmel, és az előírt módon változtassunk a körülményeken. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03