Kipusztíthatatlan növények a lakásba: ezek még víz nélkül is jól érzik magukat

Kipusztíthatatlan növények a lakásba: ezek még víz nélkül is jól érzik magukat

agrarszektor.hu
A szobanövények bearanyozhatják az emberek mindennapjait, hiszen lényegében minden zöldnek megvan a maga kis varázsa. Sok esetben viszont minden igyekezet ellenére előfordulhat az, hogy túl korán elpusztulnak a növények, melynek a legtöbb esetben a locsolás hiánya az okozója. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy elfelejtette meglocsolni (vagy éppen nem megfelelő mennyiségben tette azt) a zöldjeit, ám, mint mindenre, erre is van megoldás. Nem egy olyan növény létezik, melyek jól tűrik a vízhiányt, így garantáltan hosszú időn át ékesíthetik az otthonunkat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha túl pörgősek a hétköznapjaink, könnyen megeshet velünk az, hogy egészen egyszerűen nem adunk vizet a növényeinknek. Nem meglepő módon az élőlényeknek elengedhetetlen a víz az életben maradáshoz, ezért a feledékenységünk könnyen a zöldünk vesztét jelentheti - írja a balconygardenweb. Vannak azonban eltérő esetek, hiszen nem egy növényfaj van, mely jól tűri a szárazságot, akár 15-30 napot is túlélnek víz nélkül. Az alábbi cikkünkbe egy csokorba gyűjtöttük, hogy mely növényekről is van szó.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Szobafikusz

A szobafikusz vagy más néven gumifa nem igényel túl sok törődést, arra figyeljünk, hogy a szoba, ahol tartjuk, ne legyen hűvösebb 10 foknál, valamint biztosítsunk neki elegendő szórt fényt. A legnagyobb nyári melegben 2-3 naponta öntözzük, egyébként pedig nagyjából kéthetente elegendő a locsolása.

2. Szobai szanszeviéria

Attól függően, hogy hol helyezzük el ezt a növényt, 10-20 napon belül bármikor megöntözhetjük, a lényeg, hogy havonta egyszer legalább kapjon vizet. Két öntözés között pedig hagyjuk kiszáradni a talaját. Legmegfelelőbb számára olya cserép, amelynek pórusain át a talaj szellőzik. Arra figyeljünk, hogy a cserépalátétben soha ne álljon víz, és hiába mutatós, ne tartsuk kaspóban! A túlöntözésre, pangóvízre levélsárgulással és tőrothadással reagál.

3. Zöldike

A kezdeti növekedési szakaszban még rendszeres öntözést és figyelmet kell fordítania a növényre, viszont, miután teljesen kifejlődött, csak mérsékelt vízmennyiségre lesz szüksége akkor, amikor a talaj felső rétege száraznak tűnik. Tavasszal és nyáron 7-10 naponta egyszer, nedves és párás vagy hideg időben pedig 20-30 naponta egyszer locsoljuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Agglegénypálma

A természetes környezetéből adódóan nem kell sokat öntözni, körülbelül 10 naponta/kéthetente adjunk neki vizet. Hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon a két öntözés között, arra pedig figyeljünk, hogy semmiképp se ázzon el a föld. Télen nyugodtan csökkenthetjük az öntözővíz mennyiségét, sőt, tulajdonképpen szükséges is.

5. Pozsgás növények és kaktuszok

Mivel a pozsgások és a kaktuszok kemény sivatagi növények, jól érzik magukat száraz talajban. Az egyik legjobb szobanövény akkor, ha feledékenyek vagyunk vagy nincsen elég időnk. Havonta egyszer viszont jusson eszünkbe őket meglocsolni!

6. Kukoricalevél

Ezt az igénytelen növényt csak időnként kell öntözni, hiszen a száraz talajban sokáig képes megélni. A legjobb eredmény elérése érdekében az öntözési időszakok között hagyjuk egy kicsit megszáradni a földjét, majd akkor adjunk hozzá vizet, ha a felső réteg nedvességhiányt mutat.

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Vízipálma

Ez az Afrikából származó növény erősen ajánlott azoknak, akik hajlamosak túlöntözni a növényeiket, hiszen tulajdonképpen lehetetlen túllocsolni. Sőt, még mocsári körülmények között is jól érzi magát, ha a gyökerei folyamatosan vízben állnak. Egyébként rendkívül szívós fajta, alapvetően fényigényes, de a félárnyékban is jól növekszik, ezek a tulajdonságok pedig lehetővé teszik fürdőszobai tartását is.

8. Zebra kaktusz

Bár több vizet igényel a többi kaktusznál, azért arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl és pangó víz se álljon alatta. Tavasszal és nyáron is elegendő 1-2 hetente locsolni, amikor a földje már kiszáradt.

9. Gyöngyfüzér vagy borsóka

Mint a legtöbb pozsgás esetében, a legjobb megoldás, ha a vegetációs időszakban öntözéskor jó alaposan, bőségesen meglocsoljuk, majd a következő öntözéssel várunk addig, amíg a növény földje szinte teljesen kiszárad. A téli hónapokban viszont inkább arra törekedjünk, hogy a gyöngyfüzér talaja száraz maradjon, tehát épp csak annyi vízzel locsoljuk meg, hogy a földje ne száradjon ki teljesen.

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Japán cikász 

Nyáron közepesen öntözzük, a fent említett növényekkel ellentétben ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon a földje. Emellett rendszeresen permetezhetjük a levelét, mert szereti a párás, meleg környezetet. Télen pihenési időszakra van szüksége, ezért ilyenkor nagyon keveset locsoljuk, épp csak annyira, hogy ne száradjon ki teljesen a föld. A pangó vizet pedig kerüljük, mivel könnyen rothadásnak indulhatnak a gyökerei.

11. Aloe

Az Aloe Vera vagy Orvosi aloé egyik nagy előnye, hogy otthoni körülmények között is könnyedén nevelhetjük, majd felhasználhatjuk. Mivel Dél-Amerika sivatagos részéről származik, a vízigénye igen alacsony, olyannyira, hogy állítólag akár fél évet is kibír víz nélkül. A túllocsolást kerülni kell, mivel a gyökerei elrothadhatnak. Akkor adjunk hozzá vizet, ha a földje teljesen kiszáradt - ez még a forró nyarakon is körülbelül 2-3 hetenti locsolást jelent, télen viszont elég havonta egyszer is.

12. Kavicskaktusz

A listánk egyik legkülönlegesebb növényéhez értünk, a kavicskaktuszhoz. Amellett, hogy nagyon szép növényről beszélünk, a gondozása sem nagy művészet, persze, némi odafigyelést azért igényel. Az egyik legnagyobb előnye, hogy ha nem öntözzük egy hónapig, akkor sem lesz baja. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy ilyenkor vegetálni kezdhet, ami a virágzási szezonban baj lehet, mert akár a bimbóit is eldobhatja. A jól megszokott módon akkor adjunk neki egy kis vizet, ha már teljesen kiszáradt a földje.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?