Sokan nem tudják, miért pusztulnak a növények a lakásban: így mentheted meg őket

Sokan nem tudják, miért pusztulnak a növények a lakásban: így mentheted meg őket

agrarszektor.hu
A növénytulajdonosok számára elengedhetetlen a megfelelő ápolás és az odafigyelés. Sajnos a legtöbb növény könnyedén elpusztulhat, ha nem figyelünk rá eléggé. Ám nem kell azonnal pánikba esni, ha bármilyen elváltozást észlelünk. Szerencsére a növények is jelzik, ha valami gondjuk van, elég csak a fakulásra, a levélhullásra, foltokra vagy hervadásra gondolni. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük azokat a jeleket, melyekre mindenképpen figyeljünk oda - így elkerülhető lesz a szeretett virágunk elpusztulása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növények növekedését számos dolog befolyásolhatja, ám jobb, ha odafigyelünk egyes jelekre, melyek arra utalhatnak, hogy nitrogénre van szükségük - írja a balconygardenweb. A növényeknek köztudottan nitrogénre van szükségük, a nitrogéntoxicitást pedig általában a talajban lévő túlzott nitrogén jelenléte és az ágyások túltrágyázása okozza. Ám természetesen nem ez az egyetlen dolog, ami probléma lehet, hiszen a locsolás, a fény és a hőmérséklet helytelen aránya is fejtöréseket okozhatnak. De hogyan lehet észlelni a tüneteket? Erre kaphatjuk meg most a választ.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Rendellenes lombozat

A nitrogénhiány tünetei szembetűnő formában jelentkeznek a vegetatív részek növekedésének elmaradásában és elszíneződésében. A hajtásnövekedés gyenge lesz, a levelek kisméretűek, halványzöld színűek lesznek, erősebb hiány esetén elsárgulnak, majd lehullanak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Túlzott vegetatív termelés

Ne hagyjuk, hogy a dús levelek megtévesszenek, mivel a túlzott lombtermelés a legtöbb növény nitrogénmérgezésének egyik legtisztább jele. 

Sárguló levelek

A túl sok vagy éppen túl kevés nitrogén miatt a hajtásnövekedés gyenge lesz, a levelek kisméretűek, halványzöld színűek lesznek, erősebb hiány esetén elsárgulnak, majd lehullanak.

Vékony, magas növekedés

A túl sok nitrogén miatt a növények magasabbra és vékonyabbra nőhetnek. A túl sok nitrogén a só felhalmozódásához vezethet a talajban, így a növények gyengébbek és érzékenyebbek lehetnek a fagyokra és számos betegségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Foltok a leveleken

Ha foltot vagy foltokat észlelünk a leveleken, akkor azonnal cselekedjünk, hiszen könnyen a növényünk életébe kerülhet. Ám azt érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a nitrogén okozhatja a foltokat, hanem más betegségek, vírusok és fertőzések is.

Hervadó lombozat

Bizonyára sokan találkoztunk már hervadó, kókadó levelekkel és növényekkel, ám a legtöbb esetben ez csak az alulöntözés jele. Ha tehát észrevesszük ennek a jeleit, ne váljunk meg a növényünktől, egyszerűen csak öntözzük meg. A levelek felkunkorodó és száraz szélei egyébként a növények alulöntözésének további jelei.

Lehulló levelek

Általában az alsó levelek száradnak ki először. A levelek először elszíneződnek, megbarnulnak, végül leesnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megakad a növekedés

Ha elkezd lassulni a növekedés, akkor az is lehet a locsolás hiánya miatt. Ez egyébként lehet állandó és átmeneti helyzet is, ezért könnyedén tehetünk ellene. Ha a növényünkön átmeneti vízhiányt tapasztalunk, előfordulhat, hogy a növekedést nem befolyásolja jelentős mértékben. Viszont, ha a probléma elhúzódik, az újabb levelek a szokásosnál kisebbre nőhetnek.

Száraz talaj

Szintén egy olyan probléma, amivel gyakran találkozhatunk: ez pedig a száraz virágföld/talaj. Nem véletlen ilyenkor, hogy a növények rövid időn belül elkezdenek hervadni, később pedig el is pusztulhatnak. Ha ezt észleljük, locsoljuk meg a növényt úgy, hogy alul kezdjen el szivárogni a víz, és figyeljük, hogy ne száradjon ki újra a föld - ezt egyszerűen megtehetjük, csak nyomkodjuk meg az ujjunkkal a tetejét.

Fakó színek

Ha a növény nem kap megfelelő mennyiségű vizet, akkor a lombozat elhalványulhat. Ez különösen észrevehető a tarka növényeknél, ahol a színek akár el is tűnhetnek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?