2023. szeptember 23. szombat Tekla
Sokan nem tudják, miért pusztulnak a növények a lakásban: így mentheted meg őket

Sokan nem tudják, miért pusztulnak a növények a lakásban: így mentheted meg őket

agrarszektor.hu
A növénytulajdonosok számára elengedhetetlen a megfelelő ápolás és az odafigyelés. Sajnos a legtöbb növény könnyedén elpusztulhat, ha nem figyelünk rá eléggé. Ám nem kell azonnal pánikba esni, ha bármilyen elváltozást észlelünk. Szerencsére a növények is jelzik, ha valami gondjuk van, elég csak a fakulásra, a levélhullásra, foltokra vagy hervadásra gondolni. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük azokat a jeleket, melyekre mindenképpen figyeljünk oda - így elkerülhető lesz a szeretett virágunk elpusztulása.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A növények növekedését számos dolog befolyásolhatja, ám jobb, ha odafigyelünk egyes jelekre, melyek arra utalhatnak, hogy nitrogénre van szükségük - írja a balconygardenweb. A növényeknek köztudottan nitrogénre van szükségük, a nitrogéntoxicitást pedig általában a talajban lévő túlzott nitrogén jelenléte és az ágyások túltrágyázása okozza. Ám természetesen nem ez az egyetlen dolog, ami probléma lehet, hiszen a locsolás, a fény és a hőmérséklet helytelen aránya is fejtöréseket okozhatnak. De hogyan lehet észlelni a tüneteket? Erre kaphatjuk meg most a választ.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Rendellenes lombozat

A nitrogénhiány tünetei szembetűnő formában jelentkeznek a vegetatív részek növekedésének elmaradásában és elszíneződésében. A hajtásnövekedés gyenge lesz, a levelek kisméretűek, halványzöld színűek lesznek, erősebb hiány esetén elsárgulnak, majd lehullanak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Túlzott vegetatív termelés

Ne hagyjuk, hogy a dús levelek megtévesszenek, mivel a túlzott lombtermelés a legtöbb növény nitrogénmérgezésének egyik legtisztább jele. 

Sárguló levelek

A túl sok vagy éppen túl kevés nitrogén miatt a hajtásnövekedés gyenge lesz, a levelek kisméretűek, halványzöld színűek lesznek, erősebb hiány esetén elsárgulnak, majd lehullanak.

Vékony, magas növekedés

A túl sok nitrogén miatt a növények magasabbra és vékonyabbra nőhetnek. A túl sok nitrogén a só felhalmozódásához vezethet a talajban, így a növények gyengébbek és érzékenyebbek lehetnek a fagyokra és számos betegségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Foltok a leveleken

Ha foltot vagy foltokat észlelünk a leveleken, akkor azonnal cselekedjünk, hiszen könnyen a növényünk életébe kerülhet. Ám azt érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a nitrogén okozhatja a foltokat, hanem más betegségek, vírusok és fertőzések is.

Hervadó lombozat

Bizonyára sokan találkoztunk már hervadó, kókadó levelekkel és növényekkel, ám a legtöbb esetben ez csak az alulöntözés jele. Ha tehát észrevesszük ennek a jeleit, ne váljunk meg a növényünktől, egyszerűen csak öntözzük meg. A levelek felkunkorodó és száraz szélei egyébként a növények alulöntözésének további jelei.

Lehulló levelek

Általában az alsó levelek száradnak ki először. A levelek először elszíneződnek, megbarnulnak, végül leesnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megakad a növekedés

Ha elkezd lassulni a növekedés, akkor az is lehet a locsolás hiánya miatt. Ez egyébként lehet állandó és átmeneti helyzet is, ezért könnyedén tehetünk ellene. Ha a növényünkön átmeneti vízhiányt tapasztalunk, előfordulhat, hogy a növekedést nem befolyásolja jelentős mértékben. Viszont, ha a probléma elhúzódik, az újabb levelek a szokásosnál kisebbre nőhetnek.

Száraz talaj

Szintén egy olyan probléma, amivel gyakran találkozhatunk: ez pedig a száraz virágföld/talaj. Nem véletlen ilyenkor, hogy a növények rövid időn belül elkezdenek hervadni, később pedig el is pusztulhatnak. Ha ezt észleljük, locsoljuk meg a növényt úgy, hogy alul kezdjen el szivárogni a víz, és figyeljük, hogy ne száradjon ki újra a föld - ezt egyszerűen megtehetjük, csak nyomkodjuk meg az ujjunkkal a tetejét.

Fakó színek

Ha a növény nem kap megfelelő mennyiségű vizet, akkor a lombozat elhalványulhat. Ez különösen észrevehető a tarka növényeknél, ahol a színek akár el is tűnhetnek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?