Pofonegyszerű: így garantáltan virágozni fog a karácsonyi kaktusz az ünnepekkor is

Pofonegyszerű: így garantáltan virágozni fog a karácsonyi kaktusz az ünnepekkor is

agrarszektor.hu
Közeledünk az év végéhez, hamarosan belépünk a karácsonyi időszakba, ilyenkor pedig a növényeinket is az ünnepekhez igazíthatjuk. Az otthonokat sokszor díszíti mikulásvirág, az újévi ciklámen vagy éppen a karácsonyi kaktusz. Ne feledkezzünk meg arról, hogy bizony nagyon nem mindegy az, hogy hogyan bánunk velük, pláne így év végén, amikor már kint beköszöntött a hideg. A karácsonyi kaktusz például utálja a költözést, és sok másra is oda kell figyelnünk a gondozás során, de ha megkapja a megfelelő törődést, akkor akár még a tél után is gyönyörködhetünk ebben a szuper növényben.

Az éghajlatunkon a téli, hűvösebb időszak kedvez a karácsonyi kaktusz virágzásának, ez az oka annak, hogy a mikulásvirág mellett a karácsonyi kaktusz lett az adventi időszak egyik legkedveltebb élővirága - írja a balconygardenweb. Mindezen kívül még időzíthető is a növény virágzása, amihez mindössze csak néhány szabályt kell betartanunk. Ugyanis nem biztos, hogy a természetétől fogva éppen karácsonykor nyílna. Ehhez egész évben törődésre, megfelelő hőmérsékletre, ideális fényviszonyokra és pihentetésre van szüksége. Az alábbi tippeket betartva pedig az otthonunk egyik legszebb dísze lehet az ünnepi időszakban ez a növény: 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Biztosítsunk ideális fény- és hőviszonyt

A karácsonyi kaktusz virágzásának legfontosabb része a megfelelő fény és hőmérséklet. Tartsuk lehetőleg 15-16 fok körüli hőmérsékleten, amíg az első virágbimbók meg nem jelennek. Ebben az időszakban a kaktusznak körülbelül 15-16 órás, de legalább 12 órás, megszakítás nélküli sötétségre és 8-9 órás erős, közvetett napfényre van szüksége legalább 6 héten keresztül. Még a villanyt sem szabadna rákapcsolni, ha nem tudjuk a teljes sötétséget biztosítani, akkor a legjobb trükk az, ha a meghatározott időpontban egyszerűen letakarjuk a növényt például egy kartondobozzal. A legideálisabb az, ha ezt szeptember közepétől kezdjük, hogy karácsonykor gyönyörködhessünk a növényünkben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csak minimálisan öntözzünk

Fontos, hogy ne öntözzük sokat a karácsonyi kaktuszt, lehetőleg akkor locsoljuk meg egy kis vízzel, ha a felső talajréteg tapintásra száraznak tűnik, és biztosítsunk jó vízelvezetésű talajt. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lehet elkezdeni kicsit sűrűbben öntözni, de vigyázzunk akkor is, hogy nehogy túl sok vizet adjunk hozzá.

Megfelelő páratartalom biztosítása

A karácsonyi kaktuszok jól bírják a magas páratartalmat is, de ebben az esetben is fontos odafigyelnünk a mértékekre. Ennek a növénynek a virágzásához 50-60%-os páratartalomra van szüksége, használhatunk akár párásítót is. A száraz levegőt egyébként nem kedveli, ha otthonunkban mégis az van, rakjunk a cserép alátétjébe kavicsokat, és spricceljük meg azokat rendszeresen vízzel. Ezzel a módszerrel növelhetjük a kaktusz környezetében a páratartalmat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ne "költöztessük"

A fiatalabb növényeket érdemes évente vagy kétévente átültetni, de az idősebbeket ne bolygassuk olyan gyakran, elég csak három- vagy ötévente. Az átültetést a növekedési időszak elején, tavasszal végezzük el. A kaktusznak nem felel meg az általános virágföld. Az átültetéshez használjunk készen vásárolható kaktuszföldet, de akár a tőzeges virágföldből és homokból készült keverék is jó.

Metszés

A növény megfelelő időben történő metszése a legjobb trükk, hogy karácsonykor több virágot hozzon. Az átültetés során visszacsíphetjük a növényt, hogy jobban bokrosodjon, és több virágot hozzon. Az évek során a gyenge hajtásokat válasszuk le a növényről - ezt is tavasszal tegyük meg inkább.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos a védelem

Ha a levelek sárgulnak és puhák, akkor túlöntöztük a kaktuszt. Ilyenkor hagyjuk kiszáradni a talaját, és ezután mérsékeltebben locsoljuk. Ha a levél (szártag) fonnyad, zsugorodik, akkor kevés vizet kap. Öntözzük gyakrabban, de figyeljünk rá, hogy ne álljon a cserepe alatt a víz! Bimbóhullás esetében vagy nem kapott a kaktusz elég vizet, vagy elmozdítottuk az eredeti helyéről, esetleg huzatot kapott. Sajnos gyakran előfordul, hogy olykor még a levelei (szártagjai) is lehullanak. A törzsön megjelenő rothadó részek gyökérrothadásra utalnak, a növény vélhetőleg túl sok vizet kapott. Az egészséges növényrészeket használjuk fel dugványnak, és szaporítsuk. Kártevők ritkán támadják meg, de ha mégis megtörténik, akkor valószínűleg takácsatkával vagy pajzstetűvel van dolgunk. Óvatosan törölgessük le róla mosogatószeres vízzel a kis rovarokat. Mindezeken kívül tápláljuk vízoldható műtrágyával, így erősíthetjük a gyökereket és a növény általános növekedését is. Bimbózás után azonban sose trágyázzunk a növényt, hiszen árthatunk a kaktuszunknak!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43