Ezek a trükkök tényleg működnek: így irthatod ki a legagresszívabb gazokat a kertből

Ezek a trükkök tényleg működnek: így irthatod ki a legagresszívabb gazokat a kertből

agrarszektor.hu
A gyom minden kerttulajdonos és kertész egyik legádázabb ellensége, így nem csoda, hogy mindenki próbál megszabadulni tőle. Ám ez nem mindig olyan egyszerű, hiszen sokszor olyan, mintha egyik napról a másikra nőnének ki, és veszélyeztetik a többi szép növényünket, mivel elvonják tőlük a vizet, a tápanyagot és a napfényt is. Ha betérünk egy szaküzletbe, gyomirtók hada tárulhat a szemünk elé, a termékek pedig garantáltan gyorsaságot és hatékonyságot ígérnek. Azonban nem mindig érdemes különböző kemikáliákhoz nyúlni, hiszen számos praktikus módszer létezik, melyek segítségével felvehetjük a harcot a gazok ellen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sokszor egy végeláthatatlan küzdelemnek tűnik a gyomirtás, pedig nem is olyan szörnyű és nehéz, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk - írja a bhg.com. Mára már számos természetes módszer is létezik, melyek segítségével hatékonyan távolíthatjuk el a gyomokat a kertünkből, ráadásul még a környezetünket sem károsítjuk vele. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy hogyan fogjunk neki az irtásnak, ennek megkönnyítése érdekében pedig egy csokorba szedtük a jobbnál jobb módszereket. Így hát nincs is más hátra, mint fontolóra venni az alábbi pontokat, és nekikezdeni a gazolásnak - és egy időre elfelejthetjük a permetezőket.

1. Fő a megelőzés

A gyomháború már előbb kezdődik, mint hinnénk. Törekedjünk arra, hogy minél egészségesebben próbáljuk meg nevelni a növényeinket. Például válasszunk olyan fajtákat, melyek a mikroklímának megfelelnek - árnyékkedvelő árnyékos helyre, napfénykedvelő a napfényre -, és biztosítsunk számukra megfelelő nedvességet, napfényt és árnyékot - na meg tápanyagot. Ha a növények egészségesek, akkor virágoznak. Ha egészséges kerti növények és dús fű nő a kertünkben, akkor kisebb eséllyel fognak utat törni maguknak a gazok. Plusz tipp: egy gyenge eső után a legérdemesebb nekikezdeni a gyomirtásnak, hiszen akkor a gyökerek könnyebben kijönnek a talajból.

2. Mindig tanulmányozzuk a címkéket!

A termékcímkék nagyon hasznos, betartandó információkat tartalmaznak a gyomirtók biztonságos kezeléséről és használatáról. Képet kaphatunk arról, hogy hogyan használjuk őket, miket tilos csinálni és milyen hatással lehetnek a környezetre. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy mindig úgy használjuk az adott terméket, mint ahogyan a címkén le van írva!

3. Nem minden az, aminek látszik

Gyakran találkozhatunk szerves vagy természetes gyomirtókkal, amik valóban környezetbarátabbak a többi társuknál, ám ez még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben óvnánk velük a környezetet. Egyes szerek a sokáig maradhatnak a talajban vagy éppen a növényben, a herbicidek magas koncentrációja pedig kockázatot jelenthet a közelben lévő állatokra és növényekre is. A legjobb - a Földnek és nekünk is -, ha a gyökerüknél fogva távolítjuk el őket, de számos más praktikus, környezetbarát módszer is létezik. 

4. Ismerjük fel az ellenséget

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mivel is állunk szemben, milyen tulajdonságai vannak. Ha ezek megvannak, elgondolkodhatunk, hogy hogyan is küzdjünk meg ellenük. A gyomirtó termékek gyom-specifikusak. Könnyen meglehet, hogy az, amelyik elpusztítja az egyiket, egyáltalán nem hatásos a másik ellen. Ezen kívül a többi haszon,-és dísznövényt is kiirthatjuk velük, ha pedig nem figyelünk eléggé, és szélben permetezzük, akkor a szél széthordhatja, ami szintén kártékony a környezetre nézve. Ha tudjuk tehát, hogy milyen gazok is lapulnak a kertünkben, akkor is igyekezzünk természetes megoldásokat találni ellenük, a túlzott gyomirtózás nem lesz megoldás hosszú távon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03