2022. október 2. vasárnap Petra

Ellepték a kertet a lehullott falevelek? Így szabadulhatsz meg tőlük a legegyszerűbben

agrarszektor.hu
Az ősz tagadhatatlanul az egyik legszebb évszakok egyike, az eső, a kellemes, hűvös időjárás és a változó színek igen különleges hangulatot tudnak teremteni. A kertekben is élvezet nézni az elbűvölő virágokat, fákat és leveleket, utóbbival azonban a szépség ellenére is meggyűlhet a bajunk. Ha elkezdenek hullani, akkor bizony nemcsak szép látványban lesz részünk, hanem kiadós munkával is. Ám nem kell megijedni, mivel számos módja van annak, hogy hogyan is használhatjuk fel őket, sőt, kifejezetten hasznunkra is válhatnak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nem kis munkát adnak ősszel a lehullott falevelek a kertészeknek és a kerttulajdonosoknak, sokan pedig sajnos a lehető legkönnyebb és leggyorsabb módszert választják, és egyszerűen csak kidobják a leveleket. Ez pedig elég nagy hiba, hiszen számos hasznosabb módja is van a felhasználásuknak. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel biztosan nem fog kárba menni a feleslegesnek hitt őszi lomb - ráadásul még a környezetünknek is jót tehetünk velük. 

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Alkossunk levélhalmot

Ezzel a módszerrel javíthatjuk a talajt, és a lehullott leveleken kívül nem is lesz másra szükségünk. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor viszont egy kis komposztot vagy jó minőségű földet keverhetünk hozzá. A kis halmunknak egy évig pihennie kell, mire felhasználhatjuk, utána azonban kitűnően javítható vele a veteményes vagy a virágágyás talaja, de akár még a cserepes virágok földjéhez is adagolhatjuk.

2. Komposztáljunk

Az őszi levelek nagyszerűek a komposztba, mivel a növényi részek gazdagok szerves anyagban. Nincs is más dolgunk, egyszerűen csak rétegezzük a komposzthalomba a száraz faleveleket felváltva a zöld anyagokkal, mint például a zöldségek, gyümölcsök, gazok, vagy a levágott fű. Arra pedig figyeljünk, hogy időnként forgassuk át és szellőztessük a kupacot, nehogy berohadjanak az összetevők. Érdemes arra ügyelni, hogy például a diófák és a vadgesztenyefák leveleit csak minimális mennyiségben vagy semennyire se használjuk, mert bennük olyan anyagok találhatók, amelyek árthatnak növényeinknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. "Raktározzunk"

Bár elsőre furcsának tűnhet, de érdemes néhány zsákkal összegyűjteni a leveleket még így ősz elején, hiszen később, tavasszal még a hasznunkra is válhat. Ennek pedig az az oka, hogy éppen a barna szerves anyag hiányzik a komposztból, így viszont a rendelkezésünkre állhat majd az eltett száraz falevél, és máris megoldódik a problémánk.

4. Gondoljunk az állatokra

Gyűjtsük kisebb-nagyobb kupacokba a leveleket, amik aztán nagyszerűek lehetnek az állataink számára. A szalma és más alomnak használt anyag egy vagyonba kerülhet, most viszont ingyen hozzájuthatunk, ha van lombhullató fánk az udvaron. Sok levél alkalmas az állatok alá, a nyár, a tölgy és sok más fa levele is ideális alomnak a juhok, a kecskék és más állatok alá télen. Azt viszont ne feledjük, hogy ezek nem szívják úgy fel a nedvességet, mint a szalma és a forgács. Mindezen kívül a levelek finom eledelként szolgálnak a nyulaknak, a juhoknak és más állatoknak, de figyeljünk oda arra, hogy a megfelelő leveleket használjuk erre a célra. Az állatorvosunk segíthet kiválasztani a megfelelő leveleket az állataink számára, ezért kérjük ki előbb a szakember véleményét is. Plusz tipp: ha van kutyusunk, akkor akár játékként is szolgálhatnak a levelek, hiszen a legtöbb eb imád ugrálni és fetrengeni a levélkupacokban - így gazdi és kiskedvenc is egyaránt jól szórakozhat. 

5. Talajtakaróként is nagyszerű

Tépkedjük apróra a leveleket, és használjuk organikus talajtakaróként őket a virágos- és zöldségeskertjeidben, fák és cserjék alatt, vagy akár növénytárolókban is. Egyszerűen helyezzünk el egy 5-7 cm vastag rétegnyi levelet az ágyásokon, ügyelve arra, hogy ne érjenek hozzá a növények szárához vagy törzséhez. A "takaró" segít tovább megtartani a nedvességet a talajban, hűti azt, valamint gátolja a gyomok csírázását is. Mindezek mellett a levelek tápanyagtartalma idővel átkerül a talajba, a lebontás folyamatában pedig a giliszták és mikroorganizmusok is segítenek.

6. Fűnyírókkal elő

Az 5. pontban összefüggésben áll az is, ha a lehullott faleveleket fűnyíróval felaprítjuk - így ráadásul még a gereblyét sem kell a kezünkbe vennünk. Csak néhányszor toljuk át a leveleken a fűnyírót, és a keletkezett apríték a tél folyamán megvédi majd a talajt, valamint tápanyaggal is ellátja, árnyékolja, és jövőre kevesebb gaz kel majd ki a fűben. Ha hetente egyszer elvégezzük ezt a kerti munkát a levélhullás idején, jövőre a füvünk is sokkal szebb lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Felejtsük el az égetést

Bár ez a pont nem éppen a felhasználhatóságról szól, de mindenképpen fontos kihangsúlyozni, hogy lehetőleg ne égessük el a leveleket! Ennek több oka is van, többek között az említett pontok, amikből jól látszik, hogy milyen sok mindenre használhatjuk fel a leveleket. Emellett nagy füstöt okoz, ami sem az embernek, sem pedig a környezetnek nem tesz jót. Ami még ennél is fontosabb, hogy sok állatnak a levelek vagy a kupacok nyújtanak menedéket, így könnyedén megtörténhet a baj, ha nem figyelünk - arról nem is beszélve, ha szárazak a levelek, akkor másra is átterjedhet a tűz. Ezért ne tüzeljünk, hanem hasznosítsunk!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34