2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Állat

Nagy lehet a baj, ha nem figyelünk jobban: erről minden gazdának tudnia kell

Manapság az éghajlatváltozás komoly hatással van a mindennapjainkra hiszen az átlaghőmérséklet emelkedése akár meg is változtathatja a napi rutinunkat. Ez a probléma még jelentősebben érinti kisállatainkat, akik emiatt nem érzik jól magukat. Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora erre a problémára hívja fel a figyelmet, illetve segít a társállat-tulajdonosoknak, hogy tisztában legyenek a legfontosabb tudnivalókkal és megtalálják a probléma ideális megoldását.
 
 

A Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is!) kezdeményezés kutatása arra világított rá, hogy a külső élősködők által okozott veszély Európa-szerte folyamatosan nő, illetve rámutatott arra, hogy a kullancsok, a bolhák, a lepkeszúnyogok és a szúnyogok már egész évben problémát jelentenek. Míg a köztudatban a bolhák és a kullancsok nyáron jelentenek problémát, az elismert európai állatorvosi szakértők erről másként vélekednek - írja az Origo.

Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás hatására megemelkedett a kullancsok száma, ami igen jelentős kockázatot jelent egész évben a társállataink számára. Továbbá az is komoly probléma lehet, hogy az új kullancsfajok is elterjedtek Európában, amelyek térségünkben korábban nem ismert kórokozók általi betegségeket okoznak.

Mit tehetnek a gazdák a kedvencük megóvása érdekében? 

Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki a rendszeres bolha- és kullancs-elleni kezelést! Az éghajlatváltozás miatt az évszakokhoz nem illő meleg időjárás uralkodik, így fontoljuk meg az egész évre kiterjedő élősködő-elleni védelmet, beleértve a téli hónapokat is. Ha szeretnénk megóvni társállatainkat az ektoparazitáktól, és az általuk terjesztett kórokozóktól, akkor néhány részletre érdemes odafigyelni. Éppen ezért gondoljunk kedvencünk egészségére, életmódjára, környezetére és társas kapcsolataira. Az is lényeges, hogy mindig legyünk naprakészek. A klímaváltozás és az emelkedő hőmérséklet kockázatot jelent társállataink számára. A hatékony élősködő-ellenes kezeléshez nem csak háziállataink egészségi állapotát fontos ismernünk, de tisztában kell lennünk a lakóhelyünk környékén előforduló kockázatokkal is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!