Nagy lehet a baj, ha nem figyelünk jobban: erről minden gazdának tudnia kell

Nagy lehet a baj, ha nem figyelünk jobban: erről minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
Manapság az éghajlatváltozás komoly hatással van a mindennapjainkra hiszen az átlaghőmérséklet emelkedése akár meg is változtathatja a napi rutinunkat. Ez a probléma még jelentősebben érinti kisállatainkat, akik emiatt nem érzik jól magukat. Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora erre a problémára hívja fel a figyelmet, illetve segít a társállat-tulajdonosoknak, hogy tisztában legyenek a legfontosabb tudnivalókkal és megtalálják a probléma ideális megoldását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is!) kezdeményezés kutatása arra világított rá, hogy a külső élősködők által okozott veszély Európa-szerte folyamatosan nő, illetve rámutatott arra, hogy a kullancsok, a bolhák, a lepkeszúnyogok és a szúnyogok már egész évben problémát jelentenek. Míg a köztudatban a bolhák és a kullancsok nyáron jelentenek problémát, az elismert európai állatorvosi szakértők erről másként vélekednek - írja az Origo.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás hatására megemelkedett a kullancsok száma, ami igen jelentős kockázatot jelent egész évben a társállataink számára. Továbbá az is komoly probléma lehet, hogy az új kullancsfajok is elterjedtek Európában, amelyek térségünkben korábban nem ismert kórokozók általi betegségeket okoznak.

Mit tehetnek a gazdák a kedvencük megóvása érdekében? 

Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki a rendszeres bolha- és kullancs-elleni kezelést! Az éghajlatváltozás miatt az évszakokhoz nem illő meleg időjárás uralkodik, így fontoljuk meg az egész évre kiterjedő élősködő-elleni védelmet, beleértve a téli hónapokat is. Ha szeretnénk megóvni társállatainkat az ektoparazitáktól, és az általuk terjesztett kórokozóktól, akkor néhány részletre érdemes odafigyelni. Éppen ezért gondoljunk kedvencünk egészségére, életmódjára, környezetére és társas kapcsolataira. Az is lényeges, hogy mindig legyünk naprakészek. A klímaváltozás és az emelkedő hőmérséklet kockázatot jelent társállataink számára. A hatékony élősködő-ellenes kezeléshez nem csak háziállataink egészségi állapotát fontos ismernünk, de tisztában kell lennünk a lakóhelyünk környékén előforduló kockázatokkal is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?