Teljesen megváltoztak a madarak Európában: ez az oka az átalakulásnak

Teljesen megváltoztak a madarak Európában: ez az oka az átalakulásnak

agrarszektor.hu
A felmelegedés tulajdonképpen az élet minden területét érinti, sajnos a legtöbb esetben kedvezőtlenül. Az állat-és élővilágban komolyan rá tudja nyomni a bélyegét a klímaváltozás, ezt pedig egy frissen megjelent tanulmány is jól bizonyítja: a madarak változása javában összefügg a hőmérséklet emelkedésével.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A tudósok azt vizsgálták, hogy a madarakban megfigyel változások milyen arányban kapcsolódnak a felmelegedéshez, valamint hogy a felmelegedés egyes fajokat vagy tulajdonságokat jobban érintett-e, mint másokat, illetve hogy hőmérséklettől független, egyéb tényezők erősítették-e ezeket a hatásokat. A kutatás szerint a megfigyelt tulajdonságváltozásoknak több mint fele a hőmérséklet emelkedésével függ össze, más tényezők, például az urbanizáció, a szennyezés, az élőhelyek csökkenése és más tényezők is befolyásolhatják a jellemzők változását - írja a The Guardian alapján az Infostart. Megállapították, hogy a kerti pacsirtáknak negyedével kevesebb fiókájuk születik, ami óriási hatással van a fajra. A cinkék 12 nappal korábban rakják le tojásaikat.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A cinegefélék családjának tagjai például kisebbek, míg a vörösbegyek egyre nagyobbak. A kutatók a hatvanas évek közepe óta Nagy-Britanniában és Hollandiában gyűjtött adatokat vizsgálták 60 különböző fajról, többek között a házi verébről, a búbos cinegéről, a nádi sármányról, a bölömbikáról és a fitiszfüzikéről. Megvizsgálták, hogyan változtak a madarak tojásrakási ütemterve, utódaik száma és morfológiája. Bár a kutatások már korábban is összefüggésbe hozták azt, hogy a cinegék idővel egyre kisebbek lesznek a melegebb hőmérséklettel, a tudósok nem voltak biztosak abban, hogy ez közvetlenül a hőstressz miatt van-e így, vagy azért, mert az emelkedő hőmérséklet megnehezíti a táplálékszerzést. Martijn van de Pol, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a csilcsalpfüzikéket vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy mintegy 12 nappal korábban rakják tojásaikat, mint 50 évvel ezelőtt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tojásrakás sem a megszokott időben zajlik már

Az ekkora mértékű változások eltéréseket okozhatnak a fiókák születési ideje és a számukra elérhető táplálék között, ami megbontja az ökoszisztéma egyensúlyát. A tanulmány szerint az elmúlt évtizedek során bekövetkezett változások akár 57%-a köthető a hőmérséklet felmelegedéséhez. A 60 madárfaj mintegy 32 százalékánál a hőmérséklet miatt változott a testalkat, minden egyes Celsius foknyi melegedés átlagosan 0,45 százalékos méretcsökkenést váltott ki. Mintegy 86 százalékuknál a tojásrakási idő, 31 százalékuknál pedig az utódok száma változott. A változások azonban nem minden fajt érintettek ugyanúgy, hiszen egyesek, mint például a vörösbegy, egyértelműen növelték méretüket és utódaik számát is. A szakértők úgy vélik, hogy a különböző fajok tulajdonságainak változása valószínűleg nem csak a hőmérsékleten alapuló tényezőkön múlik, az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a hőmérséklet a legkomolyabb tényező.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02