Teljesen megváltoztak a madarak Európában: ez az oka az átalakulásnak

Teljesen megváltoztak a madarak Európában: ez az oka az átalakulásnak

agrarszektor.hu
A felmelegedés tulajdonképpen az élet minden területét érinti, sajnos a legtöbb esetben kedvezőtlenül. Az állat-és élővilágban komolyan rá tudja nyomni a bélyegét a klímaváltozás, ezt pedig egy frissen megjelent tanulmány is jól bizonyítja: a madarak változása javában összefügg a hőmérséklet emelkedésével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tudósok azt vizsgálták, hogy a madarakban megfigyel változások milyen arányban kapcsolódnak a felmelegedéshez, valamint hogy a felmelegedés egyes fajokat vagy tulajdonságokat jobban érintett-e, mint másokat, illetve hogy hőmérséklettől független, egyéb tényezők erősítették-e ezeket a hatásokat. A kutatás szerint a megfigyelt tulajdonságváltozásoknak több mint fele a hőmérséklet emelkedésével függ össze, más tényezők, például az urbanizáció, a szennyezés, az élőhelyek csökkenése és más tényezők is befolyásolhatják a jellemzők változását - írja a The Guardian alapján az Infostart. Megállapították, hogy a kerti pacsirtáknak negyedével kevesebb fiókájuk születik, ami óriási hatással van a fajra. A cinkék 12 nappal korábban rakják le tojásaikat.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A cinegefélék családjának tagjai például kisebbek, míg a vörösbegyek egyre nagyobbak. A kutatók a hatvanas évek közepe óta Nagy-Britanniában és Hollandiában gyűjtött adatokat vizsgálták 60 különböző fajról, többek között a házi verébről, a búbos cinegéről, a nádi sármányról, a bölömbikáról és a fitiszfüzikéről. Megvizsgálták, hogyan változtak a madarak tojásrakási ütemterve, utódaik száma és morfológiája. Bár a kutatások már korábban is összefüggésbe hozták azt, hogy a cinegék idővel egyre kisebbek lesznek a melegebb hőmérséklettel, a tudósok nem voltak biztosak abban, hogy ez közvetlenül a hőstressz miatt van-e így, vagy azért, mert az emelkedő hőmérséklet megnehezíti a táplálékszerzést. Martijn van de Pol, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a csilcsalpfüzikéket vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy mintegy 12 nappal korábban rakják tojásaikat, mint 50 évvel ezelőtt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tojásrakás sem a megszokott időben zajlik már

Az ekkora mértékű változások eltéréseket okozhatnak a fiókák születési ideje és a számukra elérhető táplálék között, ami megbontja az ökoszisztéma egyensúlyát. A tanulmány szerint az elmúlt évtizedek során bekövetkezett változások akár 57%-a köthető a hőmérséklet felmelegedéséhez. A 60 madárfaj mintegy 32 százalékánál a hőmérséklet miatt változott a testalkat, minden egyes Celsius foknyi melegedés átlagosan 0,45 százalékos méretcsökkenést váltott ki. Mintegy 86 százalékuknál a tojásrakási idő, 31 százalékuknál pedig az utódok száma változott. A változások azonban nem minden fajt érintettek ugyanúgy, hiszen egyesek, mint például a vörösbegy, egyértelműen növelték méretüket és utódaik számát is. A szakértők úgy vélik, hogy a különböző fajok tulajdonságainak változása valószínűleg nem csak a hőmérsékleten alapuló tényezőkön múlik, az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a hőmérséklet a legkomolyabb tényező.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?