Bordáskel

A bordáskel a Brassica rapa alfaja, a kínai kel rokona. Ázsiában elterjedt kerti növény, a saláták népszerű összetevője.

A bordáskel jellemzői

A bordáskel, egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi, kínaiul hsziao paj caj vagy Sanghaj csing viszonylag rövid, 20-75 napos tenyészideje miatt gyorsan termeszthető növény, ami sok vizet igényel, és szereti a hűvös, párás időt. Magyarországon viszont április közepe-vége előtt nem ajánlott ültetni és októberig termeszthető.

A bordáskel termesztése

A bordáskel előveteményként áprilisban, nyári vetése július második felétől egészen augusztus elejéig aktuális. Rövid tenyészideje miatt a kevésbé türelmes hobbikertészeknek is ideális. A bordáskel tápanyagigénye kifejezetten nagy, humuszban gazdag kerti talajban fejlődik igazán, ezért vetés előtt lehetőleg érett szervestrágyával, komposzttal tápláljuk a bő termés érdekében. A bordáskelt vethetjük is: 35-75 cm sortávolságra és 2 cm mélyre vessük magjait, melyek 7-10 nap múlva kelnek ki. Amikor a kikelt növények elérik a 10 cm-es magasságot, egyeljük 10-20 cm tőtávolságra. A kiemelt növénykéket újra is hasznosíthatjuk, tehát új sorokba elültethetjük őket.

A bordáskelnek vannak kártevői is. Mivel vízigényes növény, nyáron rendszeres locsolásra szorul, valamit érdemes mulccsal takarni körülötte a talajt. Megtámadhatják a csigák és a földibolhák, ellenük lehetőleg környezetbarát módon védekezzünk, például hamuszórással vagy sörcsapdával.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon