Mandarin

A mandarin a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában élő növény. A citrustermő vidékeken, főleg a keleti országokban termesztik, de Európában is kedvelt csemege.

A mandarin jellemzői és gyógyhatásai

A mandarinfa kicsi és örökzöld. Tövises ágain lévő levelei lándzsaszerűek, és tompán fogazott szélűek, 3,5-8 cm hosszúak és 1,5-4 cm szélesek. A kb. 1 cm hosszú nyelek mellett vékony levéllemezcsík található. Virágai illatosak, fehér színűek. Termése narancstermés, melynek külső, viaszos fala sok illóolajat tartalmaz. Belső részét a hártyás válaszfalak üregekre osztják. Ezekben találhatók a magvak, melyeket elhúsosodott, nedvvel teli szőrök vesznek körül. A magok színe sárgászöld vagy világoszöld, gyakran sokcsírás. A gyümölcs kisebb és édesebb a narancsnál, és könnyebben hámozható. Héja is igen értékes, felhasználható frissen - egészben vagy reszelve - vagy szárítva. Használható főtt vagy sült ételek, italok, édességek ízesítésére. A friss héjból hideg sajtolással kinyert illóolajat édességek, zselatin, fagylalt, rágógumi és sütemények, valamint likőrök ízesítésére használják.

A mandarin nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, ami hurutellenes szer, ezért a tüdő megtisztítására ajánlott minden reggel egy pohár mandarinlevet fogyasztani. Ezzel megszabadítod a nyáktól a garatot, amelyben a baktériumok megtelepedhetnek. Használható még légcsőgyulladás esetén is, sőt, úgy tartják, hogy a stresszt is képes oldani, ehhez nincs is más dolgunk, csak illóolajként csepegtessünk a párologtatóba mandarinolajat és várjuk a hatását. Izomgörcsök ellen a mandarin igazi csodaszer. Ha például gyakran van lábikragörcsünk, vagy görcsös hasfájásunk, együnk sűrűn mandarint, ami nyugtatja az izmokat.

Mandarin termesztése

Fontos leszögezni, hogy nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé a mandarintermesztés. A mandarinfa szereti a tűző napfényt, úgyhogy gondoskodjunk a legmegfelelőbb helyről. Legalább napi 8 óra napsütés lenne az ideális. Ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy a mandarinfa nem szereti a hideg, fagyos talajt. Ha olyan helyen élünk, ahol a hőmérséklet 15 °C alá eshet, ami Magyarországon elég gyakran megtörténik, akkor szembe kell néznünk a ténnyel, hogy nem lehet kerti mandarinfánk, be kell érnünk egy cserepes, törpe mandarinfával a lakásban vagy a melegházban. Ezzel egyúttal felkészülhetünk arra is, hogy sokkal nehezebb a lakásban, vagy melegházban finom gyümölcsöt termeszteni, emellett kétszer annyi időre lesz szükségünk ahhoz, hogy a fa termőre forduljon.

A magról szaporított mandarinfának pedig akár öt évbe is belekerül, mire optimális körülmények között termést hoz. Az ugyancsak magról szaporított, de lakásban nevelt törpe mandarinfának legalább 7-11 évre van szüksége, hogy teremni kezdjen, de sajnos az is előfordulhat, hogy soha nem fog teremni. Nagyon nehéz a bent nevelt növény számára ideális mennyiségű napfényt biztosítani , hacsak nem melegházban tartjuk Ha oltványról szaporított mandarinfát nevelünk, sokkal hamarabb termőre fog fordulni, vagyis optimális körülmények között 2-3 év elteltével. Ebből is látszik, hogy ugyan nem lehetetlen, de nem kis feladat az otthoni mandarintermesztés. Az biztos, hogy nem ez lesz a fő „háztájink”.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.