Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!
Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!
Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén!
A területek nagy része saját tulajdon, de bérleményekkel együtt adja ki a teljes üzemméretet, amely ma a vállalkozás alapját jelenti. Itt nemcsak állattartás folyik, hanem a feldolgozás is házon belül történik, füstölt és töltelékáruk, steakek, hájas sütemények készülnek és a falusi vendégasztal-szolgáltatás is a saját termékekre épül.
Nálunk a sertés- és marhatartás mellett a feldolgozás a legfontosabb pillér. Füstölt árut, töltelékárut, de még desszerteket is készítünk. A vendégasztal nevű szolgáltatásunknál pedig mindent a saját alapanyagainkból tálalunk például húsokat, friss sajtokat, zöldségeket.
- fogalmazott Berkovics-Tarsoly Lídia az Agrárszektornak.
Komoly problémát okozott a ragadós száj- és körömfájás
A gazdaság szántóföldi része főként takarmány-előállítást szolgál, itt búza, kukorica és napraforgó terem a földeken. A felesleget eladják, de a cél az önellátás. Az állatokat legeltetéssel tartják, nem intenzív módszerrel, így természetesebb, de kiszámíthatatlanabb a termelés. Az elmúlt időszakban a gazdálkodást nemcsak az időjárás, hanem a járványok is erősen befolyásolták. A száj- és körömfájás, valamint az afrikai sertéspestis komoly piaci mozgásokat okozott.
A száj- és körömfájás idején inkább lezártunk mindent, kivártunk. Ez szinte egyéves lemaradást jelentett nekünk. A sertéspestis most friss ügy, de már érezzük a piacon, lementek a sertésárak, a marhánál meg brutálisan megugrott minden. Így sokkal nehezebb értékesíteni is, új piacokat kell keresni, új kapcsolatokat építeni.
A marhahús esetében különösen érezhető a változás, hiszen a tőkehús és az élő állat ára is felszökött, ami a kis termelők számára nemcsak gazdasági, hanem logisztikai kihívás is. A korábbi vevőkör már nem minden esetben tud lépést tartani az árakkal, a stabilitásért új megoldásokat kell találni.
Egyre jobban hódít az agroturizmus
A gazdaság nemcsak termel, hanem élményt is kínál. A család apartmant alakított ki a birtokon, és 2–3 órás, illetve egész napos programokat szervez a látogatóknak. Boros esték, kolbásztöltés, disznóvágás vagy akár „marha és disznótor” is szerepel a kínálatban.
A vendégek keresik az ilyen élményeket. Azt látjuk, hogy egyre többen szeretnék megismerni, honnan jön az étel, amit megesznek. A pesti réteg is kezd lehúzódni vidékre, nemcsak pihenni, hanem tanulni is. A májusi és júniusi programokon kifejezetten sokan voltak, ősszel már kevesebben, de az érdeklődés megmaradt.
Az agroturizmus nemcsak kiegészítő bevétel, hanem lehetőség arra is, hogy a vidéki életforma értékeit átadják a látogatóknak. A vendégek személyesen is megtapasztalhatják, milyen munkát és elkötelezettséget igényel a minőségi élelmiszer-előállítás. A gazdaság jelenlegi állatállománya 10–15 egyed között mozog, de Lídia szerint a feldolgozókapacitás jóval többet is elbírna. A fejlesztéshez azonban forrás és stabil piac is kellene.
Egyelőre még tartjuk magunkat, de nagyon feszülünk. Többet tudnánk feldolgozni és eladni, csak bővíteni kellene az állományt.
A zalai gazdálkodó szerint a jövő kulcsa a tudatos fogyasztó és a személyes élmény lehet. Aki egyszer megérzi, milyen íze van a friss, házi marhának vagy a saját füstölésű kolbásznak, az már más szemmel néz a bolti termékekre is.