Durva jelentés látott napvilágot: ezt jó, ha mindenki tudja az élelmiszerekről

Durva jelentés látott napvilágot: ezt jó, ha mindenki tudja az élelmiszerekről

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban 2023-ban fejenként átlagosan 130 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett, amelynek több mint felét a háztartások termelték. Az EU teljes élelmiszer-hulladéka meghaladta az 58 millió tonnát, és a fogyasztói láncban a forgalomba hozott élelmiszerek csaknem egytizede a végzi hulladékként. A legtöbb ilyen jellegű hulladék Németországban, Franciaországban és Olaszországban keletkezett. Magyarország a tagállamok listájának alsó harmadába tartozott ezen a téren. - írta meg az Eurostat.

Már csak néhány nap az Agrárszektor 2025 konferenciáig!

180+ előadó, 30+ kiemelt téma, 40+ óra szakmai program, 3 nap szakma, élmény, networking várja a résztvevőket! Valamint idén először tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

2023-ban az Európai Unióban 58,2 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, ami a lakosságra vetítve éves szinten átlagosan 13 kilogrammot jelentett. Ennek mintegy 53%-áért, 30,9 millió tonnáért a háztartások voltak felelősek, ami fejenként 69 kg-ot tett ki. A maradék 47% (27,3 millió tonna) az élelmiszer-ellátási lánc korábbi szakaszaiban keletkezett. A vizsgált időszakban az elsődleges termelés mintegy 5,6 millió tonnányi, a feldolgozás 10,8 millió tonnányi, a kiskereskedelem 4,5 millió tonnányi élelmiszer-hulladékot termelt, míg a vendéglátóipar 6,5 millió tonnányit.

A háztartási hulladék mennyisége közel kétszerese volt az elsődleges termelésben és az élelmiszer-feldolgozásban keletkező hulladéknak, amelyek fejenként 12 kg-ot (10%) és 24 kg-ot (19%) tett ki. Az éttermek és vendéglátóipari egységek fejenként 14 kg (11%), míg a kiskereskedelem és egyéb élelmiszer-forgalmazás 10 kg (8%) hulladékot termel személyenként. A koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások utáni hatások elemzése ezekben a szektorokban még folyamatban van - olvasható az Eurostat publikácójában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kik állnak a lista elején és kik a végén?

Ha országok szerint nézzük, 2023-ban a legtöbb élelmiszer-hullladék Németországban (10,9 millió tonna), Franciaországban (9,7 millió tonna), Olaszországban (8,1 millió tonna) és Lengyelországban (4,6 millió tonna) keletkezett. Ezzel szemben a legkevesebb élelmiszer-hulladékot - nem meglepő módon - Málta (70 ezer tonna), Luxemburg (77 ezer tonna) és Szlovénia (164 ezer tonna) termelte.

Magyarország uniós viszonylatban a tagállamok listájának alsó harmadában található: 2023-ban összesen csaknem 847 ezer tonna élelmiszer-hulladék termelődött az országban. Ennek több mint kétharmadát, 70%-át adták a háztartások, ahol összesen 594,8 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezett. A termelés során 13 ezer tonna, az előálítás során 173,8 ezer tonna jött létre, amíg a kiskereskedelem körülbelül 44,9 ezer tonna, a vendéglátóiparban pedig 20,3 ezer tonna keletkezett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?