Ez minden szobanövény-tulajdonos rémálma: csak így lehet védekezni ellene

Ez minden szobanövény-tulajdonos rémálma: csak így lehet védekezni ellene

Tóth Enikő
Aki már találkozott vele tudja, milyen nagy problémát tud okozni a pajzstetvek megjelenése a lakásban élő szobanövényeken. Rendkívül nehéz őket eltüntetni, szinte észrevétlenül lapulnak a növényeink szárán, de mire észrevesszük őket már meg is történt a baj. Ragacsos nedvmaradványaik és kártételük bosszantó, emellett szeretett növényeink akár el is pusztulhatnak, ha nem vesszük őket időben észre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A körülbelül gombostűfej méretű pajzstetvek a növények nedveid szívogatják, majd szépen megtelepedve és haladva tovább, felesleges cukros levet - úgynevezett mézharmatot hagynak maguk mögött. A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat tovább súlyosbíthatja a károkat, ugyanis fekete korompenészt tartalmaz, és elősegíti a különböző vírusok elterjedését. Sajnos a lakásokban a pajsztetveknek számos nemzedéke kifejlődhet, hiszen minél melegebb a hőmérséklet, annál gyorsabban fejlődnek.

A nőstény pajzstetvek a pajzsuk alatt hozzák létre apró és alig észrevehető lárváikat, amelyek a pajzs alól kimászva a növényeken szétterjednek, és letelepednek. Sajnos a fiatal lárvák nagyon könnyen terjednek, és fertőznek meg más növényeket, hiszen akár csak ha hozzáérünk terjeszthetjük, de a szomszédos növényekkel összeérő leveleken is át tudnak mászni.

Védekezés a pajzstetvek ellen

A védekezés ellenük igen bonyolult, hiszen egy viszonylag kemény pajzs védi a puhatestű pajzstetvet, ami megakadályozza hogy a kijuttatott rovarölőszer az állathoz jusson, így az nem tudja kifejteni hatását. Mivel a pajzs védi őket a közvetlen érintkezést igénylő szerek hatásától, így sajnos egy sokkal manuálisabb módszert kell bevetnünk. Egy ronggyal, vagy puha kefével (akár fogkefével) dörzsöljük meg a szárakat, keményebb levélfelületet, hiszen így meglazítjuk a letapadt pajzsokat, és teret adunk a permetszer bejutásához. Sajnos ez nem minden esetben nyújt kézenfekvő megoldást, hiszen a pajzstetű minden típusú növényen megtelepedhet, így a puha, vékony levelű növényeken is, illetve minden résben és zugban. Így a dörzsöléssel csak egy bizonyos részét tudjuk csak elérni.

A pajzstetű szívó kártevő, így a kifejlett pajzstetvek és lárváik is szipókájukkal szívják a növények nedvét. Éppen ezért ha a fertőzött növényünket felszívódó rovarölő szerrel kezeljük, akkor az a teljes növényben szétoszlik, megmérgezik a nedvet amit a kártevők szívnak, azok pedig elpusztulnak. Érdemes a felszívódó szerekkel való kezeléseket hetente megismételni, több alkalommal. Főként az acetamiprid hatóanyagú szerek a leghatásosabbak, ezeket gazdaboltokban is be lehet szerezni, viszont zárt térben nem alkalmazhatók. A permetezésen kívül talajba öntözéssel is kijuttatható a szer, viszont így sokkal lassabb lesz a hatása, mivel idő kell mire a növény a talajból felszívja, és minden részébe elszállítja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03