Ez minden szobanövény-tulajdonos rémálma: csak így lehet védekezni ellene

Aki már találkozott vele tudja, milyen nagy problémát tud okozni a pajzstetvek megjelenése a lakásban élő szobanövényeken. Rendkívül nehéz őket eltüntetni, szinte észrevétlenül lapulnak a növényeink szárán, de mire észrevesszük őket már meg is történt a baj. Ragacsos nedvmaradványaik és kártételük bosszantó, emellett szeretett növényeink akár el is pusztulhatnak, ha nem vesszük őket időben észre.

A körülbelül gombostűfej méretű pajzstetvek a növények nedveid szívogatják, majd szépen megtelepedve és haladva tovább, felesleges cukros levet - úgynevezett mézharmatot hagynak maguk mögött. A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat tovább súlyosbíthatja a károkat, ugyanis fekete korompenészt tartalmaz, és elősegíti a különböző vírusok elterjedését. Sajnos a lakásokban a pajsztetveknek számos nemzedéke kifejlődhet, hiszen minél melegebb a hőmérséklet, annál gyorsabban fejlődnek.

A nőstény pajzstetvek a pajzsuk alatt hozzák létre apró és alig észrevehető lárváikat, amelyek a pajzs alól kimászva a növényeken szétterjednek, és letelepednek. Sajnos a fiatal lárvák nagyon könnyen terjednek, és fertőznek meg más növényeket, hiszen akár csak ha hozzáérünk terjeszthetjük, de a szomszédos növényekkel összeérő leveleken is át tudnak mászni.

Védekezés a pajzstetvek ellen

A védekezés ellenük igen bonyolult, hiszen egy viszonylag kemény pajzs védi a puhatestű pajzstetvet, ami megakadályozza hogy a kijuttatott rovarölőszer az állathoz jusson, így az nem tudja kifejteni hatását. Mivel a pajzs védi őket a közvetlen érintkezést igénylő szerek hatásától, így sajnos egy sokkal manuálisabb módszert kell bevetnünk. Egy ronggyal, vagy puha kefével (akár fogkefével) dörzsöljük meg a szárakat, keményebb levélfelületet, hiszen így meglazítjuk a letapadt pajzsokat, és teret adunk a permetszer bejutásához. Sajnos ez nem minden esetben nyújt kézenfekvő megoldást, hiszen a pajzstetű minden típusú növényen megtelepedhet, így a puha, vékony levelű növényeken is, illetve minden résben és zugban. Így a dörzsöléssel csak egy bizonyos részét tudjuk csak elérni.

A pajzstetű szívó kártevő, így a kifejlett pajzstetvek és lárváik is szipókájukkal szívják a növények nedvét. Éppen ezért ha a fertőzött növényünket felszívódó rovarölő szerrel kezeljük, akkor az a teljes növényben szétoszlik, megmérgezik a nedvet amit a kártevők szívnak, azok pedig elpusztulnak. Érdemes a felszívódó szerekkel való kezeléseket hetente megismételni, több alkalommal. Főként az acetamiprid hatóanyagú szerek a leghatásosabbak, ezeket gazdaboltokban is be lehet szerezni, viszont zárt térben nem alkalmazhatók. A permetezésen kívül talajba öntözéssel is kijuttatható a szer, viszont így sokkal lassabb lesz a hatása, mivel idő kell mire a növény a talajból felszívja, és minden részébe elszállítja.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Lehet kiskertünk a lakásban is.
Ne mondjunk le télen se a saját termesztésű zöldségekről

Sötét, árnyékos lakrészekbe is lehet életet varázsolni növényekkel.
Kipusztíthatatlan növények a lakásba: ezek még fény nélkül is jól érzik magukat

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a gazok elleni harc!
Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom