2023. február 9. csütörtök Abigél, Alex

Ízletes vargánya

Az ízletes vargánya a gombákhoz, azon belül tinórugomba-alkatúak rendjébe és a tinórufélék családjába tartozó faj. A legtermetesebb és legkiadósabb étkezési gombák közé tartozik.

Az ízletes vargánya jellemzői

Az ízletes vargánya leggyakoribb termőhelyei a tölgyesek, gyertyánosok, szelídgesztenyések, bár mindenféle erdőben előfordul. Emellett kedveli a gyorsan melegedő erdőszéleket, tisztásokat. Népies nevén úrigomba vagy medveorrú gomba, Erdélyben pedig a „hiriba” névre hallgat.

Az ízletes vargánya egy vastag húsú, nagy gomba. A kalap barna, a tönk többnyire hasas, barnás felületén hálózatos rece van. A szűk nyílású csövecskék a fiatal gombán fehérek, később sárgászöldek. A gomba húsa hófehér, színe nem is változik. Az ízletes vargánya kalapja kezdetben golyó alakú, gömb alakú, széle a tönkhöz hajlik, majd félgömbösen szétterül, felszíne gyakran ráncos, 5-20 cm nagy. Az sem ritka, hogy akár 40 cm átmérőjű és 1 kg súlyú is lehet.

Az ízletes vargánya tönkje gyakran hasas, de alakja változó. Lehet az alján vastagodó, répaszerű, és akad karcsú, egyenletes tönkű példány is. Átlag 5-10 cm magas, 3-5 cm vastag, de előfordul 15 cm-es magasság és vastagság is. Színe fehéresbarnás, barna, világosabb, csakúgy, mint a kalap. A tőnkön hálózatos recézettség, finom, sötétedő barna rajzolat látszik, néha az egész tönk hálózatosan recés, máskor csak a felső harmada. A húsa pedig mindig szép fehér, és fehér is marad, még szárítva is. Kora nyártól késő őszig terem, többnyire van nyári és egy őszi tömeges megjelenési időszaka.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.